Kultura

lider najpoznatijeg pulskog atomskog skloništa

Bruno Langer: Ne bojim se sudnjeg dana. Jedino atomsko sklonište za koje znam je bend u kojem 46 godina sviram

Odlično se osjećam u tom skloništu, ne gomilam nikakve zalihe. Nažalost, ovo sklonište ima limitirane kapacitete samo za članove benda, a to su uz mene, rock dinosaura, gitarist Matija Dadić i bubnjar Eric Vojak


 
2 min
Dražen Majić
Bruno Langer, Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Odlično se osjećam u tom skloništu, ne gomilam nikakve zalihe. Nažalost, ovo sklonište ima limitirane kapacitete samo za članove benda, a to su uz mene, rock dinosaura, gitarist Matija Dadić i bubnjar Eric Vojak

Nakon najave Vladimira Putina da bi u napadu na Ukrajini mogao koristiti i atomske bombe te posebice nakon panike nastale zbog granatiranja ukrajinske nuklearke, pojavilo se pitanje u kakvom su stanju naša atomska skloništa. Za subotnje malo opuštenije i izdanje Jutarnjeg lista novinar Zlatko Šimić napravio je razgovor s Brunom Langerom iz pulskog benda Atomsko sklonište.

Langer je otkrio tajnu nastanka imena benda.

- Nakon naših prvih probi u veljači 1976. došlo je vrijeme da odredimo ime pa mi je Boško Obradović, pulski pjesnik i idejni tvorac Skloništa predložio nekoliko imena. „Ista djetinjstva“, „Lift Express“, „9 po Merkaliju“ i „Atomsko Sklonište“, sjeća se Langer. Odabir imena odredio je i poetiku benda.

- Boško je rekao da će taj odabir odrediti i tematiku naših tekstova koji će biti antiratni i koji će se boriti protiv zagađenja okoliša, ali i čovjekove duše, dodao je Langer. On je komentirao i pomalo proročki tekst iz pjesme „Ne cvikaj generacijo“ u kojoj s pokojnim Đoserom dječji zbor pjeva:

Nećemo valjda biti mi

Ta nesretna generacija,

nad kojom će se izvršiti

velika posljednja racija.

Langer kaže da se ovih dana sjetio te pjesme.

- Pa naravno da jesam. Dok god se po našem planetu vrte ludi ljudi s atomskim bombama, postoji i strah od atomskog rata, kaže Langer.

Na pitanje zna li uopće u koje bi sklonište trebao ići u slučaju nuklearnog napada Langer je rekao:

"Jedino atomsko sklonište za koje znam je bend u kojem 46 godina sviram. Odlično se osjećam u tom skloništu, ne gomilam nikakve zalihe i nemam strah od sudnjeg dana. Nažalost, ovo sklonište ima limitirane kapacitete samo za članove benda, a to su uz mene, rock dinosaura, gitarist Matija Dadić i bubnjar Eric Vojak".

Na kraju razgovora za Jutarnji list novinar je upitao Langera kako je doživio zatvaranje Rock Kluba Uljanik.

"Tužno. Jednako kao i nestanak brodogradilišta Uljanik starog više od 160 godina. Bio je prosvjed protiv zatvaranja rock kluba kao i prosvjed radnika ulicama Pule kada su uzvikivali „IDS lopovi“, a meni se najviše dopao transparent „Anti fašizmom protiv IDS-a“, zaključio je Bruno Langer u razgovoru za Jutarnji list.

          


FOTO: Jutarnji.hr

Nastavite čitati

Pula
 

NE CVIKAJ GENERACIJO Atomsko sklonište večeras svira na Portarati

Sudeći prema njihovim svježim set listama, Atomci koncert otvaraju pjesmom "U vremenu horoskopa", a nižu se "Čedna gradska lica", "Oni što dolaze za nama", "Ne cvikaj generacijo", "Pakleni vozači", "Bez kaputa", "Žuti kišobran", "Treba imat dušu", "Olujni mornar", "Djevojka broj 8", "Posljednji let Boinga 707", "Umro je najveći mrav", "Pomorac sam majko"... Lijepu "Mutnu rijeku" ne sviraju

Pula
 

(FOTO) Uz vrhunsku zabavu Pula je sinoć pokazala veliko srce

Od organizatora, preko redara, bendova i ton majstora, pa da predivne publike koju su u prvom redu predvodili Valentovi prijatelji iz Udruge cerebralne paralize, svi su zajedno tijekom trosatnog koncerta stvorili u Puli rijetko viđenu energiju. Koncert za Valenta bio je jedinstvena šetnja kroz pulsku glazbenu prošlost, sadašnjost i budućnost, a sve to je vrhunskim vođenjem uvezao MC Todor

Pula
 

ZA VALENTA OD SRCA Prilika da pokažemo ljudskost

- Valent je osoba velikog srca. Umjetnička duša uvijek spremna pomoći drugima, naročito potrebitima, u buđenju njihove kreativnosti. Volontirao je u mnogim akcijama, uvijek bio na raspolaganju kada je trebalo pomagati, kažu iz Udruge cerebralne paralize * U petak, 26. travnja, u Domu sportova u Puli za Valenta će se održati veliki humanitarni koncert

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.