Kultura

lider najpoznatijeg pulskog atomskog skloništa

Bruno Langer: Ne bojim se sudnjeg dana. Jedino atomsko sklonište za koje znam je bend u kojem 46 godina sviram

Odlično se osjećam u tom skloništu, ne gomilam nikakve zalihe. Nažalost, ovo sklonište ima limitirane kapacitete samo za članove benda, a to su uz mene, rock dinosaura, gitarist Matija Dadić i bubnjar Eric Vojak


 
2 min
Dražen Majić
Bruno Langer, Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Odlično se osjećam u tom skloništu, ne gomilam nikakve zalihe. Nažalost, ovo sklonište ima limitirane kapacitete samo za članove benda, a to su uz mene, rock dinosaura, gitarist Matija Dadić i bubnjar Eric Vojak

Nakon najave Vladimira Putina da bi u napadu na Ukrajini mogao koristiti i atomske bombe te posebice nakon panike nastale zbog granatiranja ukrajinske nuklearke, pojavilo se pitanje u kakvom su stanju naša atomska skloništa. Za subotnje malo opuštenije i izdanje Jutarnjeg lista novinar Zlatko Šimić napravio je razgovor s Brunom Langerom iz pulskog benda Atomsko sklonište.

Langer je otkrio tajnu nastanka imena benda.

- Nakon naših prvih probi u veljači 1976. došlo je vrijeme da odredimo ime pa mi je Boško Obradović, pulski pjesnik i idejni tvorac Skloništa predložio nekoliko imena. „Ista djetinjstva“, „Lift Express“, „9 po Merkaliju“ i „Atomsko Sklonište“, sjeća se Langer. Odabir imena odredio je i poetiku benda.

- Boško je rekao da će taj odabir odrediti i tematiku naših tekstova koji će biti antiratni i koji će se boriti protiv zagađenja okoliša, ali i čovjekove duše, dodao je Langer. On je komentirao i pomalo proročki tekst iz pjesme „Ne cvikaj generacijo“ u kojoj s pokojnim Đoserom dječji zbor pjeva:

Nećemo valjda biti mi

Ta nesretna generacija,

nad kojom će se izvršiti

velika posljednja racija.

Langer kaže da se ovih dana sjetio te pjesme.

- Pa naravno da jesam. Dok god se po našem planetu vrte ludi ljudi s atomskim bombama, postoji i strah od atomskog rata, kaže Langer.

Na pitanje zna li uopće u koje bi sklonište trebao ići u slučaju nuklearnog napada Langer je rekao:

"Jedino atomsko sklonište za koje znam je bend u kojem 46 godina sviram. Odlično se osjećam u tom skloništu, ne gomilam nikakve zalihe i nemam strah od sudnjeg dana. Nažalost, ovo sklonište ima limitirane kapacitete samo za članove benda, a to su uz mene, rock dinosaura, gitarist Matija Dadić i bubnjar Eric Vojak".

Na kraju razgovora za Jutarnji list novinar je upitao Langera kako je doživio zatvaranje Rock Kluba Uljanik.

"Tužno. Jednako kao i nestanak brodogradilišta Uljanik starog više od 160 godina. Bio je prosvjed protiv zatvaranja rock kluba kao i prosvjed radnika ulicama Pule kada su uzvikivali „IDS lopovi“, a meni se najviše dopao transparent „Anti fašizmom protiv IDS-a“, zaključio je Bruno Langer u razgovoru za Jutarnji list.

          


FOTO: Jutarnji.hr

Nastavite čitati

Pula
 

ZA VALENTA OD SRCA Prilika da pokažemo ljudskost

- Valent je osoba velikog srca. Umjetnička duša uvijek spremna pomoći drugima, naročito potrebitima, u buđenju njihove kreativnosti. Volontirao je u mnogim akcijama, uvijek bio na raspolaganju kada je trebalo pomagati, kažu iz Udruge cerebralne paralize * U petak, 26. travnja, u Domu sportova u Puli za Valenta će se održati veliki humanitarni koncert

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.