Kultura

Otvorena obnovljena dvorana INK

Filip Zoričić: 'U Istarskom narodnom kazalištu isprepliću se svi tonovi, slova i zapisi vremena koje je iza i ispred nas'

"Došao sam u Pulu podržati sve aktivnosti koje su vezane za kulturu pa tako i otvorenje obnovljene dvorane Istarskog narodnog kazališta. Smatram  da je Pula i Istra praktički jedno veliko kulturno središte Hrvatske jer u proteklom razdoblju i Malo rimsko kazalište doživjelo je svoju obnovu kao i arheološki muzej Istre", rekao je premijer Andrej Plenković


 
2 min
HINA

"Došao sam u Pulu podržati sve aktivnosti koje su vezane za kulturu pa tako i otvorenje obnovljene dvorane Istarskog narodnog kazališta. Smatram  da je Pula i Istra praktički jedno veliko kulturno središte Hrvatske jer u proteklom razdoblju i Malo rimsko kazalište doživjelo je svoju obnovu kao i arheološki muzej Istre", rekao je premijer Andrej Plenković

Dvorana "Pietro Ciscutti" Istarskog narodnog kazališta, u čiju je obnovu utrošeno gotovo milijun eura, svečano je otvorena u subotu navečer, a svečanosti su nazočili i premijer Andrej Plenković te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

 Oko 90 posto sredstava za obnovu je iz proračuna Grada Pule, a ostatak je osiguralo Ministarstvo kulture.

Povodom otvorenja premijerno je izvedena opera "Nozze istriane", istarskog skladatelja Antonija Smareglie, čija se 170. obljetnica rođenja i 95. godišnjica smrti obilježavaju ove godine, a nastala je u koprodukciji s riječkim HNK-om Ivana Plemenitog Zajca. 

Upravo je ta opera jedno od njegovih najpoznatijih djela, a praizvedena je 1895. godine u Trstu. Radnja se temelji na priči smještenoj u Vodnjanu , a prati ljubavne i obiteljske intrige u vrijeme skladanja opere oko 1890. godine, donosi pitoreskne i folklorne detalje te je u njoj Smareglia glazbeno majstorski prikazao duh Istre i lokalnog života.

Plenković: Pula i Istra veliko kulturno središte Hrvatske

"Došao sam u Pulu podržati sve aktivnosti koje su vezane za kulturu pa tako i otvorenje obnovljene dvorane Istarskog narodnog kazališta. Smatram  da je Pula i Istra praktički jedno veliko kulturno središte Hrvatske jer u proteklom razdoblju i Malo rimsko kazalište doživjelo je svoju obnovu kao i arheološki muzej Istre. Naravno tu je i Pulski filmski festival koji obilježava Istru i Pulu po pitanju filma", rekao je premijer Andrej Plenković u izjavi za novinare.   

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo otvaranjem obnovljene dvorane ocijenivši to velikim danom kako za pulsko kazalište tako i za Pulu, ali i za hrvatsku kulturu.

"Uvijek je veliko slavlje kada obnavljamo neko kazalište. Na početku našeg mandata završili smo obnovu najmanjeg ali najstarijeg i najvrjednijeg hvarskog kazališta, a onda kroz godina cijeli niz kazališnih dvorana od Šibenika, Dubrovnika do Vinkovaca i koncertne dvorane u Varaždinu" - istaknula je ministrica Obuljen Koržinek. 

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić poručio je kako se upravo u Istarskom narodnom kazalištu isprepliću svi tonovi, slova i zapisi vremena koje je, kako je rekao "iza i ispred nas".

"Nakon 35 godina, a u nekim dijelovima i 140 godina, kazalište je obnovljeno i vratio se stari sjaj. Poruka je to koja jako odjekuje, poruka da je kultura ta koja spaja vremena i ljude, a snažan je identitet grada Pule", zaključio je Zoričić. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.