Kultura

JEDAN JE OD SIMBOLA ROVINJA

(FOTO) BATANA KAO SPONA IZMEĐU ČOVJEKA I MORA: novi postav Ekomuzeja-Ecomuseo 'Batana' upravo ovjenčan nagradom European Design Award

Interaktivna instalacija 'Putovanje batanom' dominira centralnim prostorom muzeja te posjetitelje odvodi na uzbudljivo putovanje kroz vrijeme. Vraća ga u prva desetljeća 20. stoljeća i pridružuje rovinjskim ribarima koji se otiskuju na more u svojim batanama otkrivajući djelić njihove noćne i dnevne svakodnevice. Kroz simultane i sinkronizirane audio-vizualne projekcije (pod/strop/prednji zid) koje se spajaju u jedinstveno iskustvo posjetitelji uče o zvjezdanoj navigaciji, dijalektu, kulturi pjevanja, vrstama riba, načinima ribolova * S festivala održanog u Luxembourgu nteraktivne instalacije "Putovanje batanom" Studia Sonde iz Vižinade vratio se ovjenčan brončanom nagradom


 
5 min
Istra24

Interaktivna instalacija 'Putovanje batanom' dominira centralnim prostorom muzeja te posjetitelje odvodi na uzbudljivo putovanje kroz vrijeme. Vraća ga u prva desetljeća 20. stoljeća i pridružuje rovinjskim ribarima koji se otiskuju na more u svojim batanama otkrivajući djelić njihove noćne i dnevne svakodnevice. Kroz simultane i sinkronizirane audio-vizualne projekcije (pod/strop/prednji zid) koje se spajaju u jedinstveno iskustvo posjetitelji uče o zvjezdanoj navigaciji, dijalektu, kulturi pjevanja, vrstama riba, načinima ribolova * S festivala održanog u Luxembourgu nteraktivne instalacije "Putovanje batanom" Studia Sonde iz Vižinade vratio se ovjenčan brončanom nagradom

Kako izgleda muzejski postav koji je nakon hrvatske publike svojom kvalitetom oduševio i europsku? Studio Sonda iz Vižinade nakon nagrade na bijenalnoj izložbi Hrvatskog dizajna 21/22 kvalitetu dizajna interaktivne instalacije "Putovanje batanom" dokazao je početkom lipnja i na europskoj razini.

S European design festivala održanog u Luxembourgu vratio se ovjenčan brončanom nagradom European Design Award u kategoriji Digital Installations. European Design Awards zauzima posebno mjesto u dizajnerskoj zajednici jer slavi kreativnost na europskoj razini u različitim kategorijama dizajna, a ocjenjivanje provodi međunarodni stručni žiri koji teži promovirati europsku dizajnersku izvrsnost i prikazati je globalnoj dizajnerskoj zajednici i široj javnosti.

Zahvaljujući ovoj nagradi pod reflektor europske publike stavljena je tradicionalna istarska priča koja je s novim postavom potvrdila svoj status nezaobilazne točke prilikom razgleda prelijepog Rovinja. Gotovo 20 godina Ekomuzej - Ecomuseo 'Batana' na edukativan i inspirativan način čuva tradicijsku priču o brodici batani i rovinjskim ribarima koja je u novom postavu dobila moderniju interpretaciju utemeljenu na dobrom dizajnu i multimediji.

Svatko tko krene u razgled otkrit će niz zanimljivosti - od toga kakvo su drvo koristili rovinjski kalafati pri gradnji batana, kako su prenosili svoju vještinu i znanje do otkrivanja tajne živopisnih oglavnih bataninih jedara odnosno načina na koji su ih rovinjske obitelji pretvorile u svoje vijoreće "identifikacijske isprave". Također, moći će osluhnuti izumirući melodični rovinjski istroromanski dijalekt, upoznati mreže, alate i razne druge predmete koje su koristili rovinjski ribari tijekom tradicijskog ribolova, zaroniti u tajne rovinjskog arhipelaga, opipati bilo rovinjske svakodnevice prošlih stoljeća, ali i doživjeti batanu kao umjetničku inspiraciju.

Novi audio-vizualni multimedijski sadržaj

"U želji da iznova pomičemo granice u svom radu uvijek jednako pažljivo čuvajući batanu kao njegov temelj odlučili smo novim postavom pronaći dodatne načine za tematiziranje batane. Batana kao spona između čovjeka i mora, odnos s prirodom i njezino značenje za ribare, važnost poznavanja geografije mora odnosno položaja zvijezda i zviježđa, bioraznolikost, lokalni jezik te umjetnička interpretacija batane, sve je to uključeno u audio-vizualni multimedijski sadržaj novog postava. Taj je doživljaj odnedavno upotpunjen i besplatnom mobilnom aplikacijom Batanina šetnja, odličnim virtualnim vodičem kroz rovinjsku maritimnu baštinu koji je dostupan za IOS i Android platforme.

Sa zahtjevnom realizacijom novog postava uz podršku grada Rovinja-Rovigno, Ministarstva kulture i medija RH te Hrvatskog povjerenstva za UNESCO krenuli smo pred pandemiju, a svečano smo ga otvorili uoči Međunarodnog dana muzeja, 17. svibnja 2022. Poznavajući okolnosti koje su potom uslijedile, može se reći da smo s tim zahtjevnim zadatkom krenuli u pravom trenutku, a prije svega zahvaljujući dobrom planiranju i sudjelovanju u EU projektima. Naime, postav je djelomično financiran i kroz projekte ARCA ADRIATICA Interreg Italy-Croatia i Culturecovery Interreg Central Europe.

Ekomuzej - Ecomuseo 'Batana' bio je zatvoren za javnost tijekom mirovanja turističkih aktivnosti. S na vrijeme osiguranim sredstvima stvaran je novi postav čiji su autori Tamara Nikolić Đerić, Vanja Cuculić, Aleksandar Paris i Vladimir Končar u suradnji s brojnim stručnjacima i tvrtkama; AVC d.o.o., Delta Reality d.o.o., Novena d.o.o., Studijom Sonda, te uz svesrdnu pomoć lokalne zajednice", ističe Tamara Nikolić Đerić, stručno-programska voditeljica Ekomuzeja - Ecomuseo 'Batana'.

Dojmljiva interaktivna instalacija

Interaktivna instalacija 'Putovanje batanom' dominira centralnim prostorom muzeja te posjetitelje odvodi na uzbudljivo putovanje kroz vrijeme. Vraća ga u prva desetljeća 20. stoljeća i pridružuje rovinjskim ribarima koji se otiskuju na more u svojim batanama otkrivajući djelić njihove noćne i dnevne svakodnevice. Kroz simultane i sinkronizirane audio-vizualne projekcije (pod/strop/prednji zid) koje se spajaju u jedinstveno iskustvo posjetitelji uče o zvjezdanoj navigaciji, dijalektu, kulturi pjevanja, vrstama riba, načinima ribolova.

Osim interaktivne instalacije, pažnju zaokupljaju i eksponati koji "pripovijedaju" o tradicijskoj brodogradnji čije je ishodište čovjekova želja da izgradi brod kako bi upoznao i ukrotio more. Posjetitelji upoznaju rovinjski kulturni krajolik i svakodnevicu, ekonomiju koja počiva na ribarstvu, izradi mreža i prodaji ribe te dokolici koja donosi predah razgovorima u „cuntràdi“ (ulici), igranju i kupanju.

"Nova koncepcija ogleda se i na gornjem katu muzeja koji svojim sadržajem batanu stavlja u umjetnički kontekst kroz citirane pjesnike i književnike te otvara vidike za njezinu duhovnu i umjetničku interpretaciju. Naime, bijeli zid galerije samo je naoko prazna površina jer je zamišljen kao uvijek novi i dinamični dio postava koji nastaje u suradnji sa zajednicom. Kako se ne bi zaboravila prošlost, galeriju krasi i zid boje starog zlata na kojem su izložena sva priznanja Ekomuzeja - Ecomuseo 'Batana' koja pokazuju što je sve, predanim radom iz godine i godine, ova baštinska institucija poklonila gradu Rovinju-Rovigno.

Novim postavom na galeriji je predviđen i uredski prostor kojeg do sada nije bilo kako bismo mi, djelatnici Ustanove-Istituzione "Kuća o batani - Casa della batana", mogli biti na raspolaganju za konzultacije, razgovor o suradnji te posudbu literature. Taj je prostor predviđen kao mjesto koordinacije programa i odrađivanja administrativnih poslova koje se vrlo lako, po potrebi,  stavlja u službu edukacijskih sadržaja za djecu u vidu brojnih radionica", ističe ravnateljica Ustanove Nives Giuricin.

Početna i završna točka razgleda novog atraktivnog postava Ekomuzeja - Ecomuseo 'Batana' je suvenirnica u kojoj posjetitelje dočekuje i ispraća dugogodišnja voditeljica suvenirnice i recepcije Ornella Godena. Sa jednakim širokim osmijehom i nepresušnim entuzijazmom s kojima prezentira postav, predstavlja i upečatljive suvenire. Među njima se ističu malena jedra rovinjskih obitelji izrađena kreativnom Ornellinim rukama čije čudesne boje neodoljivo mame na plovidbu kroz autentičnu povijest Rovinja.


foto: Studio Sonda

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.