Kultura

"Četvrtkom u muzeju"

Muzej Grada Pazina: Radionica za male slastičare i slastičarke prema starim receptima Lidvine Depiera iz Tinjana

Lidvina Depiera bila je upraviteljica poštanskog ureda u Tinjanu, koji je otvoren 1876. godine, a osim toga danas je značajna po svojoj ostavštini – dvije rukom pisane knjige recepata (kuharice) sa receptima koje je vrijedno zapisivala od rodbine i prijateljica. Osim što one danas predstavljaju uvid u kuhinju kraja 19. i početka 20. stoljeća Tinjana i središnje Istre, udruga "Zavičajna zbirka Enriko Depiera" ih koristi kako bi znanja i recepte prenijela na nove generacije i time ih spasila od zaborava


 
2 min
Istra24

Lidvina Depiera bila je upraviteljica poštanskog ureda u Tinjanu, koji je otvoren 1876. godine, a osim toga danas je značajna po svojoj ostavštini – dvije rukom pisane knjige recepata (kuharice) sa receptima koje je vrijedno zapisivala od rodbine i prijateljica. Osim što one danas predstavljaju uvid u kuhinju kraja 19. i početka 20. stoljeća Tinjana i središnje Istre, udruga "Zavičajna zbirka Enriko Depiera" ih koristi kako bi znanja i recepte prenijela na nove generacije i time ih spasila od zaborava

Muzej grada Pazina u sklopu programa "Četvrtkom u muzeju" započinje ciklus gostovanja udruga koje djeluju na području središnje Istre.

Preksutra, 2. svibnja, prva će se predstaviti udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera iz Tinjana, a nakon upoznavanja s radom, aktivnostima i ciljevima Udruge, Nina Brečević održati će radionicu izrade Lidvninih kolača koja je namijenjena prvenstveno djeci nižih razreda osnovnih škola.

Ciljevi radionice su upoznavanje učenika s dijelom lokalne povijesti, razvijanje motoričkih sposobnosti kod djece i svladavanje procesa pripremanja lokalnih tradicionalnih slastica prema originalnoj recepturi. Radionica je koncipirana na način da se polaznici najprije upoznaju s povijesnim kontekstom vremena iz kojeg datiraju slastice, s ličnošću Lidvine Depiera, a potom okušaju u izradi vlastitih slastica uz upoznavanje tradicionalnih recepata Tinjana i okolice.

Inače, Lidvina Depiera bila je upraviteljica poštanskog ureda u Tinjanu, koji je otvoren 1876. godine, a osim toga danas je značajna po svojoj ostavštini – dvije rukom pisane knjige recepata (kuharice) sa receptima koje je vrijedno zapisivala od rodbine i prijateljica.

Osim što one danas predstavljaju uvid u kuhinju kraja 19. i početka 20. stoljeća Tinjana i središnje Istre, ova udruga ih koristi kako bi znanja i recepte prenijela na nove generacije i time ih spasila od zaborava.

Prije same radionice, koje su u Tinjanu već drugu sezonu pravi hit i brzo se popune, predstavit će  aktivnosti udruge. Osim što su aktivni u edukaciji mladih putem radionica, aktivni su i na polju muzeološke zaštite predmeta u Zbirci restauracijom značajnijih predmeta, ali i izdavačkom djelatnošću, te su 2021. godine nakon opsežnog istraživanja izdali monografiju o Vittoriju Depieri, jednom od prvih fotografa amatera u Istri.

Stoga, prijavite svoje male slastičare i slastičarke na radionicu i upoznajte se sa radom udruge ZZED.


Nastavite čitati

Istra
 

S vama smo više od 1.000 dana, hvala što nas pratite

Česi se vraćaju u Fažanu ali ovaj put kao gazde. Praški fond Investika dobio je lokacijsku dozvolu za luksuzni hotel s pet zvjezdica tik uz fažansku rivu. Ali to nije sve, Česi na fažanskom priobalju planiraju uložiti najmanje 150.000.000 eura

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.