Kultura

SINOĆ PREMIJERA U INK-U, VEČERAS REPRIZA

OVACIJE ZA 'NARODNOG POSLANIKA' Unatoč izvjesnim manjkovima, publika se dobro nasmijala

Lijepo je bilo vidjeti dobro popunjeno kazalište unatoč tome što je u Malom rimskom kazalištu za istovremeni koncert Darka Rundeka podijeljeno 1.500 besplatnih ulaznica * Najočitiji manjak je redateljsko i dramaturško usporavanje krajnje dinamičnog Nušićevog teksta, posebno u razvučenom raspletu


 
3 min
Zoran Angeleski
Foto: Tanja Draškić Savić

Lijepo je bilo vidjeti dobro popunjeno kazalište unatoč tome što je u Malom rimskom kazalištu za istovremeni koncert Darka Rundeka podijeljeno 1.500 besplatnih ulaznica * Najočitiji manjak je redateljsko i dramaturško usporavanje krajnje dinamičnog Nušićevog teksta, posebno u razvučenom raspletu

Unatoč izvjesnim manjkovima, od kojih je najočitije bilo redateljsko i dramaturško usporavanje krajnje dinamičnog Nušićevog teksta, posebno u razvučenom raspletu koji svojom unutarnjom logikom traži kratku efikasnost (uz nepotreban, predug završni song), sinoćnja premijera Nušićevog "Narodnog poslanika" u koprodukciji Narodnog pozorišta Subotica i INK-a ispraćena je ovacijama publike u dobro ispunjenom pulskom kazalištu.

Ova naizgled prestroga uvodna ocjena nikako ne bi trebala obeshrabriti publiku koja se večeras namjerava uputiti u pulsko kazalište na repriznu izvedbu.

Naime, sva spisateljska raskoš Branislava Nušića, aktualnost ovog djela i 140 godina nakon njegove objave (ok, sad su tu i mobiteli), kao i zahvalna muzikalnost šumadijskog dijalekta, uz generalno dobru izvedbu glumačkog ansambla, dobro su sinoć nasmijali publiku u mrvu predugih 130 minuta predstave.

Odličan Igor Greksa u ulozi Jovice Jerkovića

Lijepo je bilo vidjeti dobro popunjeno kazalište unatoč tome što je u Malom rimskom kazalištu za istovremeni koncert Darka Rundeka podijeljeno 1.500 besplatnih ulaznica.

Kad smo kod jezika, uz većinu glumačke postave Narodnog pozorišta u Subotici, izvrsno se i izgovorno i glumački snašla zagrebačka glumica Irena Tereza Prpić u ulozi Spirinice; nešto slabiji bio je domaći glumac Luka Mihovilović u ulozi odvjetnika Ivkovića te u ulozi kćeri nesuđenog poslanika također zagrebačka glumica Vini Jurčić.

Sjajan Ljubiša Ristović u ulozi Spire

Treba reći da je taj specifičan šumadijski dijalekt tražio kod gledatelja određeno vrijeme ne bi li se mogao automatski razumjeti (ne znamo kako su prošli oni mlađi gledatelji, bez iskustva života u zajedničkoj zemlji), u čemu ih je ometao tehnički moment nedovoljne glasnoće, čim bi primjerice glavni junak napustio frontalnu poziciju spram publike. Usput, ova će predstava pred srbijanskom publikom biti premijerno izvedena tek najesen. 

U svojoj prvoj komediji, kao i u većini naknadnih, tada 19-godišnji Branislav Nušić radnju je smjestio u obiteljski krug pa tako palanački gazda Jevrem Prokić želi 'počast' odnosno moć i i vlast u svom malom mjestu, no na tu se kandidira njegov podstanar i budući zet, odvjetnik Ivković.

U zahtjevnoj roli Srete dobar Vladimir Grbić (lijevo)

Osim ismijavanja vlasti, Nušić u ovoj komediji naravi tematizira političku strast, pokvarene likove i samu borbu za politički utjecaj, osvjetljavajući i ravnodušnost naroda spram takvog 'vječnog' procesa.

Iako sporedna, najbolja, najkompaktnija, najuvjerljivija glumačka ostvarenja postigli su su sjajni Ljubiša Ristović u ulozi Spire, te Igor Greksa u kraćoj,  ali odličnoj uvodnoj roli Jovice Jerkovića.

Najzahtjevniju ulogu, onu glavnog junaka Jevrema Prokića, vjerno je odigrao Milan Vejnović, držeći scenu više od dva sata, uz povremenu izražajnu neujednačenost svoje role.

Milan Vejnović u ulozi nesuđenog narodnog poslanika Jevrema Prokića

Briljirao je Vejnović u možda najkomičnijoj sceni, kad, nakon što iskreno priznaje beskompromisnom i korumpiranom voditelju njegove kampanje Sreti (uvjerljiv Vladimir Grbić) svoj strah od budućeg poslaničkog govora. Tada Jevrem u kaotičnom skladištu svog dućana simulira pred svoji kompanjonom poslanički govor u beogradskoj skupštini.

Gestom je tada podsjetio na prvu izvedbu 'Audicije' u sarajevskom Domu mladih 80-ih i čuvenu scenu glumca Žejka Ninčića ('šta ću, monolog ili recitaciju,  da sjednem ili da ustanem').

Visoku ocjenu zaslužuje Minja Peković u ulozi njegove supruge Pavke, čija je scena s balonima također dobro nasmijala publiku.

Treba izdvojiti dobru, 'pomaknutu' kostimografiju Marine Sremac, koja prianja uz farsičnost, u dijelovima i grotesknost, posebno lucidne frizure koje dobro ocrtavaju i tu lucidnu strast za moći i sav taj šušur provincije.

Minja Peković u ulozi Jevremeove supruge

Autorski i glumački tim

REDATELJICA: Snežana TRIŠIĆ

DRAMATURGINJA: Aleksandra JOVANOVIĆ

SCENOGRAFKINJA: Marija KALABIĆ

KOSTIMOGRAFKINJA: Marina SREMAC

AUTORICA GLAZBE: Irena POPOVIĆ DRAGOVIĆ

OBLIKOVATELJ SVJETLA: Dario DRUŽETA

SURADNIK ZA SCENSKI POKRET: Igor GREKSA

LEKTOR: Đorđe MARKOVIĆ

KOREPETITOR: Ivan MIRKOVIĆ

IGRAJU:

JEVREM PROKIĆ: Milan VEJNOVIĆ

PAVKA, njegova žena: Minja PEKOVIĆ

DANICA, njihova kćer: Vini JURČIĆ

SPIRA, Jevremov pašenog: Ljubiša RISTOVIĆ

SPIRINICA: Irena Tereza PRPIĆ

IVKOVIĆ, advokat: Luka MIHOVILOVIĆ

SEKULIĆ, pisar: Srđan SEKULIĆ

JOVICA JERKOVIĆ, MLADEN: Igor GREKSA

SRETA: Vladimir GRBIĆ

HARMONIKAŠ: Matija ULBRICH


Nastavite čitati

Pula
 

Prijem za članove Jiu-jitsu kluba Lotus, europske prvake Leanu Žunić i Matea Matteonija

Podsjetimo, Leana Žunić osvojila je zlatno odličje u kategoriji do 44 kilograma, a u finalu je pobijedila Petru Očevčić iz kluba Vinkovačke rode. Mateo Matteoni u finalu je pobijedio Lea Žužu iz zadarskog Checkmat Jiu-jitsu kluba i drugu godinu zaredom osvojio europsko zlato u kategoriji U21 94+kg.Visoko sedmo mjesto u izuzetno teškoj kategoriji (U16 do 44kg) osvojio je Mike Kosović, učenik petog razreda koji je bio najmlađi natjecatelj prvenstva

Pula
 

Predavanje Neale Ambrosi-Randić "Tko su inteligentni ljudi?"

Inteligencija je jedno od najstarijih i najdulje proučavanih područja psihologije. Što nam danas psihologija o tome može reći? Kako je moguće prepoznati inteligentne ljude i zašto je to uopće potrebno? Trebaju li nam uvijek testovi inteligencije ili postoje neke druge osobine i ponašanja po kojima je moguće prepoznati inteligentnu osobu? Jesu li danas ljudi inteligentniji od prethodnih generacija ili nisu? Je li u našim životima inteligencija ključ uspjeha i sreće ili možda samo precijenjena osobina koju smo krivo shvatili?

Pula
 

Novi stanovi iznad Tivolija u ovoj fazi prodaju se za 3.000 eura

Pulska posla! Cijeli projekt započeo je 2018. kada je Pero Plavšić preuzeo NK Veli Vrh i najavio velike uspjehe kluba te gradnju modernog sportskog centra. Uspjesi su izostali, prošle godine Plavišić je napustio klub, sportski centar pretvorio se u stambenu zgradu čiju je katnost i veličinu koncem svog gradonačelničkog mandata značajno popravio Boris Miletić, inače Plavšićev prijatelj

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.