Kultura

U Galeriji Zuccato

Predanost istraživanju slikarske prostornosti: u Poreču otvorena izložba 39. Slikarske kolonije

Ovogodišnja izložba donosi široku lepezu umjetničkih izraza te predstavlja djela šest talentiranih umjetnika koji su svoju inspiraciju potražili u Poreču


 
2 min
Istra24
foto: PR Valamar

Ovogodišnja izložba donosi široku lepezu umjetničkih izraza te predstavlja djela šest talentiranih umjetnika koji su svoju inspiraciju potražili u Poreču

Jučer je u porečkoj Galeriji Zuccato Pučkog otvorenog učilišta otvorena izložba na kojoj su predstavljena djela domaćih i međunarodnih umjetnika sudionika 39. Slikarske kolonije. Riječ je o rezidencijalnom projektu, jednom od najstarijih u Hrvatskoj, tijekom kojeg umjetnici borave i stvaraju djela u Valamarovim objektima. Ispred Pučkog otvorenog učilišta Poreč prisutne je pozdravila ravnateljica Vesna Tripar, a izložbu je otvorila Tea Pestotnik Prebeg, direktorica sektora kvalitete i održivosti u Valamaru.

U listopadu prošle godine, umjetnici su tjedan dana boravili u Isabella Valamar Collection Island Resortu u Poreču gdje su stvarali umjetnička djela inspirirana morem, prirodom i ljepotom otoka Sv. Nikola.

foto: PR Valamar

Iz Hrvatske su sudjelovali David Belas iz Poreča i Omar Lović iz Rijeke. David je multimedijalni umjetnik, performer, redatelj i vizualni umjetnik. Svoju umjetničku praksu temelji na integraciji vizualne i izvedbene umjetnosti, a strast prema crtanju igra ključnu ulogu u oblikovanju njegovih umjetničkih priča. Omar aktivno djeluje u području vizualnih umjetnosti, a posebno je fokusiran na slikarstvo i ilustraciju. Njegovo umjetničko interesno područje obuhvaća reinterpretaciju tradicionalnog slikarstva kroz suvremene tehnike, tehnologije i pristupe.

Dvije umjetnice dolaze iz Austrije. Melanie Dorfer, njemačka multimedijalna umjetnica sa sjedištem u Beču te Barbara Höller, bečka umjetnica čije se umjetničke prakse izražavaju kroz koncepte geometrijskih sustava.

Diplomirani studenti Akademije likovnih umjetnosti u Besançonu u Francuskoj, Robin Davourie i Mélissa Franchini bili su najmlađi predstavnici, a njihove radove karakterizira svježina pogleda i istraživanje suvremenih umjetničkih pristupa.

foto: PR Valamar

“Slikarski medij danas je toliko šarolik, raznolik i heterogen da izmiče samo jednoj od mogućih interpretacija. Svjesni toga, sudionici Kolonije, bez obzira na različite stilske moduse, primjene drugačijih sredstava, oblika, pa i jezika slike, priklanjaju se pojmu kao interpretaciji koja posreduje ideje prostornosti djela. Ono što je svima njima zajedničko je potpuna predanost istraživanju te slikarske prostornosti kao i njezine, samo naizgled, ograničene dvodimenzionalnosti”, izjavila je na otvorenju dr. sc. Jerica Ziherl, kustosica izložbe.

Porečka slikarska kolonija započela je davne 1983. godine. Tradicionalno se održava u Valamarovim hotelima u Poreču pa će tako otok Sv. Nikola i Isabella Valamar Collection Island Resort biti domaćin i ovogodišnje, jubilarne 40. Slikarske kolonije.

Izložba u Galeriji Zuccato za posjetitelje će biti otvorena do 11. svibnja 2024. godine, a besplatan ulaz moguć je svakim danom od 10 do 12 te od 18 do 20 sati, osim nedjeljom i praznicima, kada će galerija biti zatvorena.


Nastavite čitati

Istra
 

Istarska županija izdvaja više od milijun eura za Županijske lučke uprave

Od mnogobrojnih projekata čija će se realizacija omogućiti ovim financiranjem ističu se nastavak rekonstrukcije mandrača unutar luke otvorene za javni promet u Novigradu, sanacija lukobrana u Novigradu, sanacija graničnog prijelaza u luci Umag, sanacija lukobrana i daljnje uređenje rive u Puli, izgradnja luke Verudella i rekonstrukcija obale „Molo Carbone“, ulaganje u podmirivanje kreditnih obveza nakon izgradnje komunalne lučice San Pelagio u Rovinju, sidrišta Rabac te ulaganje u luku otvorenu za javni promet Funtana

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.