Kultura

najavljen program manifestacije Pula čita! 2024.

Predstavljen novi vizualni identitet Gradske knjižnice i čitaonice Pula

Ovogodišnja javna čitanja u programu Pula čita klasike posvećena su Marku Maruliću, Ivani Brlić Mažuranić i Dragi Gervaisu, dok u realizaciji programa sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola te studenti koji na svoj način sugrađanima predstavljaju književna djela


 
4 min
Istra24

Ovogodišnja javna čitanja u programu Pula čita klasike posvećena su Marku Maruliću, Ivani Brlić Mažuranić i Dragi Gervaisu, dok u realizaciji programa sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola te studenti koji na svoj način sugrađanima predstavljaju književna djela

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljen novi identitet te kulturne ustanove i drugo izdanje trodnevne manifestacije Pula čita! u čijem su centru knjiga i čitanje.

Ravnateljica pulske gradske knjižnice Nadia Bužleta pojasnila je da su ove dvije novosti objedinjene budući da implementacija novog vizualnog identiteta, koji je kreirao Studio Sonda, započinje upravo s Pula čita! koji će biti održan 7, 8. i 9. svibnja.

Na važnost ove manifestacije za lokalnu zajednicu, ali i ostalih programa posvećenih čitanju koji su u gradu zaista brojni, te svježine novog vizualnog identiteta Knjižnice osvrnula se pročelnica gradskog Upravnog odjela za kulturu Emina Popović Sterpin.

Koncept novog vizualnog identiteta predstavio je Sean Poropat iz Studija Sonda, koji je naglasio da je iskustvo čitanja bogato, iznimno, nezamjenjivo.

„U knjižnicama ima jako puno sadržaja, bogatstva, i svatko tu može pronaći nešto za sebe. U knjižnicama je prisutna nevjerojatna količina sadržaja. Slijedom toga novi vizualni prikaz pulske knjižnice donosi polegnute knjige, čije sadržaje treba otkriti, knjige koje kriju nevjerojatnu količinu sadržaja u ugodnom ambijentu“, kazao je Poropat.

Ravnateljica knjižnice, predstavljajući bogat program manifestacije Pula čita!, naglasila je da ona objedinjava književne susrete, javna čitanja, radionice, predstavljanja knjiga i izložbe u čijem je centru pisana riječ kao medij koji je zajednički svim dobnim i interesnim skupinama.

Važan dio Pula čita! je, uz afirmaciju i promociju domaćih književnika i pisane riječi, promocija gradske knjižnice kao mjesta na kojem se tijekom cijele godine organiziraju različita kulturna događanja. Upravo su gradske knjižnice svojevrsni dnevni boravci lokalnih zajednica, a ujedno i mjesta na kojima svi građani mogu pronaći informacije te konzumirati kulturu.

Pula čita! kroz svoj program naglaske stavlja i na značajne književne obljetnice te suradnju s različitim kulturnim, umjetničkim i odgojno-obrazovnim ustanovama i udrugama te pojedincima koji su u ulozi ambasadora pisane riječi.

Također, cilj je u realizaciju programa u što većoj mjeri uključiti djecu i mlade, a koji na ovaj način postaju aktivnim sudionicima kulturnog života grada. Tako su ovogodišnja javna čitanja u programu Pula čita klasike posvećena Marku Maruliću, Ivani Brlić Mažuranić i Dragi Gervaisu, dok u realizaciji programa sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola te studenti koji na svoj način sugrađanima predstavljaju književna djela.

Ovom manifestacijom Pula se na svoj, jedinstven način pridružuje nacionalnim i svjetskim knjižnicama koje provode slične programe. U tri dana održat će se 18 programa u kojima sudjeluju: Julijana Matanović, Snježana Banović, čiji će susret moderirati Đorđe Matić, Igor Beleš, Tea Tulić, Kašmir Huseinović i Andrea Petrlik Huseinović, Zoran Maljković, Jan Bolić, ilustratorica Lila Prap, Petra Valković, Valter Roša, učenici OŠ-SE „Giuseppina Martinuzzi“, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, djelatnici INK – Gradskog kazališta Pula, JU Pula Fim Festival i Kino Valli, Arheološkog muzeja Istre, studentice i studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli s mentoricom Irenom Mikulaco, Pulski ogranak Matice hrvatske i djelatnici Osrednje knjižnice Celje, ovogodišnje knjižnice partnera.

Svi programi u svim terminima otvoreni su za javnost, a manifestaciju podupiru Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Pula. 

PROGRAM:

UTORAK / 7. 5. 2024. /

12.00 / Središnja knjižnica, atrij / otvorenje uz Čitanje dobrodošlice (čita: Valter Roša)

13.00 / Središnja knjižnica, dvorana / Čitamo s autorom: Igor Beleš i „Listanje kupusa“

13.00 / Odjel za djecu i mlade / Čitamo (s) najmlađima: Kazalište (čita: Matija Ferlin, INK)

14.00 / Dječja knjižnica / Čitajmo (s) najmlađima: Braća Bjesovi i priča o Ivani

17.30 / Središnja knjižnica, dvorana / Susret s autorom: Jan Bolić

19.00 / Središnja knjižnica, dvorana / Susret s autorom: Igor Beleš

 

SRIJEDA / 8. 5. 2024. /

9.00 / Odjel za djecu i mlade / Čitajmo (s) najmlađima: Film (čitaju: djelatnici Kina Valli)

10.00 / Odjel za djecu i mlade / Čitamo (s) najmlađima: Kako nastaje knjiga (vode: Andrea Petrlik Huseinović i Kašmir Huseinović)

11.00 / Kandlerova ulica / Pula čita klasike: Ivana Brlić Mažuranić (sudjeluju: studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli)

12.00 / Odjel za djecu i mlade / Čitamo (s) najmlađima: Kako nastaje knjiga (vode: Andrea Petrlik Huseinović i Kašmir Huseinović)

13.00 / Središnja knjižnica, dvorana / Čitamo s autoricom: fantasy Petra Valković 

18.00 / Središnja knjižnica, atrij / Susret s autoricom: Tea Tulić

19.00 / Središnja knjižnica, dvorana / Susret s autoricom: Snježana Banović 

ČETVRTAK / 9. 5. 2024. /

9.00 / Odjel za djecu i mlade / Čitajmo (s) najmlađima: Muzej (čitaju: djelatnici Arheološkog muzeja Istre Pula)

10.00 / Dječja knjižnica / Čitamo (s) najmlađima: Priče moje mame

10.00 / Središnja knjižnica, dvorana / Knjižnica u gostima / Knjižnica v gosteh: Osrednja knjižnica Celje

11.00 / Carrarina ulica / Pula čita klasike: Drago Gervais (čitaju: učenici OŠ-SE „G. Martinuzzi“)

11.00 / Središnja knjižnica, atrij / Otvorenje izložbe i susret s ilustratoricom: Lila Prap

13.00 / Kino Valli / Čitamo s autoricom: Julijana Matanović

14.00 / Odjel za djecu i mlade / Susret s autorom: Zoran Maljković

19.00 / Središnja knjižnica, dvorana / Susret s autoricom: Julijana Matanović 

IZLOŽBE:

Dječja knjižnica / Mladi umovi – nove priče o knjigama (izlažu: učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula) 7. – 30. svibnja 2024.

Središnja knjižnica  / Lila Prap, mednarodno uveljavljena avtorica knjig za otroke (Slovenija, Celje), 9. -31. maja 2024. / Lila Prap, međunarodno uvažena autorica knjiga za djecu (Slovenija, Celje),  9. - 31. svibnja 2024.


Nastavite čitati

Pula
 

Održano predavanje dr. med. Tomislava Peharde

Dr. Peharda je nastojao odgovoriti na pitanje što se događa s emocijama i mislima kada smo pod utjecajem relativnih društvenih vrijednosti, odnosno zašto je važno upoznati prirodu emocionalnih reakcija i njihov učinak na mentalno zdravlje, odnosno prepoznati u kojoj mjeri društvo utječe na njih, a koliko su istinski odraz nas samih

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.