Kultura

odbačeno svih petero kandidata

Svađa u INK-u: Je li gradonačelnik Zoričić imao ovlast poništiti natječaj za novog ravnatelja?

"Donijeli smo odluku da se nitko od petero kandidata ne odabere za ravnatelja INK-a,  kaže predsjednica Kazališnog vijeća Sandra Burić, no potvrđuje našu informaciju da je za ovu odluku glasalo troje predstavnika Grada u Kazališnom vijeću - ona, redatelj Robert Raponja i povjesničar Elvis Orbanić - dok dvije predstavnice zaposlenika i umjetnika INK-a Clara Cerin i Andrea Gotovina nisu podržale odluku * Na sjednici je bila i pročelnica za kulturu Lena Radunić, ali i pravnik iz njenog Odjela Denis Maras koji je navodno, kako nam kaže izvor iz kazališta, iznio pravni stav da Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik, ima ingerenciju poništiti natječaj za ravnatelja kazališta


 
4 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Donijeli smo odluku da se nitko od petero kandidata ne odabere za ravnatelja INK-a,  kaže predsjednica Kazališnog vijeća Sandra Burić, no potvrđuje našu informaciju da je za ovu odluku glasalo troje predstavnika Grada u Kazališnom vijeću - ona, redatelj Robert Raponja i povjesničar Elvis Orbanić - dok dvije predstavnice zaposlenika i umjetnika INK-a Clara Cerin i Andrea Gotovina nisu podržale odluku * Na sjednici je bila i pročelnica za kulturu Lena Radunić, ali i pravnik iz njenog Odjela Denis Maras koji je navodno, kako nam kaže izvor iz kazališta, iznio pravni stav da Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik, ima ingerenciju poništiti natječaj za ravnatelja kazališta

Nakon, kako saznajemo, burne prošlotjedne sjednice Kazališnog vijeća Istarskog narodnog kazališta, na kojoj se raspravljalo o tome može li pulski gradonačelnik poništiti natječaj za ravnatelja INK-a, kao što je to Filip Zoričić učinio odlukom od 14. siječnja, ili je poništenje natječaja u ovlasti Gradskog vijeća, za službenu informaciju pitali smo  predsjednicu jesenas novoimenovanog Kazališnog vijeća INK-a Sandru Burić.

Sandra Burić: Donijeli smo odluku da se nitko od petero kandidata ne odabere za ravnatelja INK-a

- Mogu vam reći da smo donijeli odluku da se nitko od petero kandidata ne odabere za ravnatelja INK-a i da se ide u izmjenu Statuta INK-a, koji bi bio transparentniji i demokratičniji od ovog dosadašnjeg. Također, bitno je da će se donijeti Pravilnik o izboru ravnatelja kazališta, veli ona.

Potvrđuje našu informaciju da je za ovu odluku glasalo troje predstavnika Grada u Kazališnom vijeću  (osim nje, redatelj Robert Raponja i povjesničar Elvis Orbanić), dok dvije predstavnice zaposlenika i umjetnika INK-a Clara Cerin i Andrea Gotovina nisu podržale odluku.

Njih dvije danas nam nisu htjele išta reći o zbivanjima na posljednjoj sjednici Kazališnog vijeća već su nam rekli da pričekamo zapisnik sa sjednice Vijeća. Također čekamo odgovore na naš upit pročelnici za kulturu Leni Radunić.

Stav pravnika Denisa Marasa

Naime, uz aktualnu ravnateljicu Gordanu Jeromela Kaić i tajnicu (njen će zapisnik biti uskoro na stranicama INK-a tražena roba, a možda bude i izvanredne snimke), na sjednici je bila i pročelnica Radunić, ali i pravnik iz njenog Odjela Denis Maras koji je navodno, kako nam ukazuje dobro informirani izvor iz kazališta, iznio pravni stav da Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik, ima ingerenciju poništiti natječaj za ravnatelja kazališta. Kada smo ga nazvali, Maras nas je uputio također na svoju šeficu, čije pak odgovore čekamo.

Na pitanje jesu li svojom odlukom o neodabiru niti jednog od petero kandidata potvrdili gradonačelnikovu odluku o poništenju natječaja, predsjednica Kazališnog vijeća Sandra Burić nam odgovara: "Tako je".

Na pitanje, pak, kako komentira pravnikov stav da natječaj može poništiti samo Gradsko vijeće, Sandra Burić kaže: "Osnivač INK-a, Grad Pula, mora se očitovati oko poništenja".

Ono što je neupitno, dodat ćemo, i što postojeći Statut INK-a jasno propisuje jest to da "ravnatelja imenuje i razrješava Gradsko vijeće Grada Pule na prijedlog Kazališnog vijeća".

"Tek sada nastaju sumnje"

Naš sugovornik kaže da je Kazališno vijeće trebalo otvoriti kandidature i odabrati svog kandidata kojega bi, kako nalažu propisi, predložili Gradskom vijeću koje pak bira ili ne bira ravnatelja.

- Ja ne znam ima li gradonačelnik vijećničku većinu u Gradskom vijeću za svoju odluku o poništenju natječaja, no Gradsko vijeće morat će utvrditi valjane razloge za poništenje ovog natječaja, kaže naš sugovornik, dodajući da je sada kazalište praktički u blokadi i u vrlo lošoj atmosferi.

- Tek sada nastaju sumnje. Možda se ide u ponovni natječaj ne bi li se omogućio izbor nekog novog, 'svog' kandidata, kaže.

Naš upućeni sugovornik iz kazališta negira da su predstavnici kazališta u Gradskom vijeću glasali protiv gradonačelnikovog poništenja natječaja zbog podrške jednom od kandidata za ravnatelja Luki Mihoviloviću, recentnom umjetničkom voditelju INK-a, pulskom glumcu i zamjeniku aktualne ravnateljice. To smo ga pitali i zbog lošeg odnosa aktualne ravnateljice i nekadašnjeg ravnatelja INK-a te sada najutjecajnijeg gradonačelnikovog člana Kazališnog vijeća Roberta Raponje

On negira da su predstavnici kazališta glasali protiv gradonačelnikovog poništenja natječaja zbog podrške jednom od dosadašnjih kandidata Luki Mihoviloviću, recentnom umjetničkom voditelju INK-a, pulskom glumcu i zamjeniku aktualne ravnateljice. To smo ga pitali i zbog lošeg odnosa aktualne ravnateljice i nekadašnjeg ravnatelja INK-a te sada najutjecajnijeg gradonačelnikovog člana Kazališnog vijeća Roberta Raponje.

Ovako je sve krenulo

Treba podsjetiti da se gradonačelnik Zoričić odlučio za poništenje natječaja nakon naše ekskluzivne objave imena petero kandidata za ravnatelja INK-a (bili su to kazališni redatelj Jasminko Balenović, kulturologinja Daria Morosin, koreografkinja, plesačica i plesna pedagoginja Aleksandra Mišić, operni pjevač i glumac iz Rovinja Ronald Braus te Luka Mihovilović, pulski glumac i aktualni umjetnički ravnatelj INK-a), dok se aktualna ravnateljica Gordana Jeromela Kaić nije kandidirala nakon 16 godina na čelu ove gradske ustanove.

Tada smo objavili i kritike pulske kulturnjakinje Irene Boljunčić Gracin, koja je povukla svoju kandidaturu i zatražila poništenje natječaja jer nije dobila na uvid sve kadrovske i financijske dokumente koji bi joj poslužili u svrhu pripremanja nužnog Prijedloga četverogodišnjeg ravnateljskog programa.

"Određeni nedostaci"... Koji?

"Određeni nedostaci", kako je nekonkretno prilikom donošenja odluke o poništenju natječaja ustvrdio gradonačelnik Zoričić, utjecali su na nepravilnosti prilikom donošenja Odluke o raspisivanju javnog natječaja od 29. listopada 2021. za imenovanje ravnatelja, te će se, kako je kazao, natječaj poništiti.

U tom priopćenju, jednako nekonkretno, navelo se i ovo: "Nakon što sadržaj Statuta INK bude imao jasnije uvjete i kriterije za izbor čelne osobe jedne od najvažnijih ustanova u kulturi Grada, krenut će se u raspisivanje javnog poziva za izbor novog ravnatelja ili ravnateljice. Dosadašnji Statut Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pule pokazao se manjkavim te će Grad Pula, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima poduzeti pravne radnje, radi njegove izmjene i dopune kako bi se postavili jasniji uvjeti i kriteriji prilikom izbora ravnatelja".


Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.