Kultura

OTVORENA IZLOŽBA U MSUI-u

ZLATNA LUBENICA 8.0 Pobjednica natječaja je Dora Ramljak

Dora Ramljak: "Drago mi je da ovaj natječaj raste i da se na njega prijavljuju zaista kvalitetni umjetnici. Što se mog rada tiče, on je i dalje u procesu razvoja, a bazira se na jedno istraživanje koje veže znanost, umjetnost i nove tehnologije" * Njen rad bavi se konceptom (auto)imuniteta u sadašnjem stanju demokracije, slijedeći njegove pravne korijene


 
3 min
Istra24
Dora Ramljak

Dora Ramljak: "Drago mi je da ovaj natječaj raste i da se na njega prijavljuju zaista kvalitetni umjetnici. Što se mog rada tiče, on je i dalje u procesu razvoja, a bazira se na jedno istraživanje koje veže znanost, umjetnost i nove tehnologije" * Njen rad bavi se konceptom (auto)imuniteta u sadašnjem stanju demokracije, slijedeći njegove pravne korijene

Izložba finalista nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica 8.0 u organizaciji udruge Metamedij i u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Istre, otvorena je jučer u MSUI-u.

Žiri u sastavu Oleg Šuran, Olga Majcen Linn, Ketrin Milićević Mijošek i Branimir Štivić izabrao je finaliste, a po njihovom sudu najbolji rad je „Quicksilver: Valute zatvorenog kruga“ ovogodišnje pobjednice Dore Ramljak.

Njen rad bavi se konceptom (auto)imuniteta u sadašnjem stanju demokracije, slijedeći njegove pravne korijene.

Ovogodišnja pobjednica Dora Ramljak kazala je da iskreno nije očekivala da će osvojiti nagradu te da joj je ovo drugi put na Zlatnoj lubenici.

- Stvarno mi je drago da ovaj natječaj raste i da se na njega prijavljuju zaista kvalitetni umjetnici. Što se mog rada tiče, on je i dalje u procesu razvoja, a bazira se na jedno istraživanje koje veže znanost, umjetnost i nove tehnologije, kazala je Ramljak i izrazila želju da taj rad nastavi nadopunjavati u skoroj budućnosti.

Ostale finalistice i finalisti koji su sa svojim radovima obradili temu „O pričama i (s)tvarima“ su Sanda Črnelč, Jiao Guo, Nikolina Kuzmić, Antonia Magdić, Luka Mahmuljin Udovičić, Manuela Pauk i Petar Vranjković.

Brojne okupljene na izložbi je na otvaranju pozdravila ravnateljica MSUI-a Ketrin Milićević Mijošek koja je istaknula da ovo nije prva suradnja Muzeja i udruge Metamedij te da je ovaj projekt poseban jer daje priliku mladim umjetnicima da predstave svoje radove.

- Ovogodišnju temu „O pričama i (s)tvarima“ je zamislila i vrlo dobro koncipirala Marijeta Bradić iz udruge Metamedij, kazala je Milićević Mijošek.

Predsjednik udruge Metamedij, Marino Jurcan je je naglasio kako je ovo već osmo izdanje natječaja i nagrade Zlatne lubenica koja je pokrenuta 2017. godine.

Marino Jurcan, udruga Metamedij

- Zahvaljujem muzeju na partnerstvu u projektu, koje se ne svodi na samo korištenje prostora, već smo partnerski sudjelovali u radu žirija i u postavu same izložbe. Želio bih zahvaliti svim članovima žirija, zatim kolegama iz udruge Marijeti Bradić, Borisu Vinceku, Andreji Vidović i Marti Horvat, te dizajneru Olegu Šuranu koji je autor vizualnog identiteta i postava izložbe, kazao je Jurcan.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica kazao je da će u narednih 30 dana objaviti još jedan natječaj gdje će, kroz godinu dana, pratiti mladog umjetnika s mentorom u njegovom radu.

- Vjerujem da će netko od ovih mladih umjetnika koji danas izlažu, naći za shodno da se na taj natječaj prijavi, dodao je Torbica.

Dogradonačelnik Pule Bruno Cergnul je također istaknuo kako ga zanima kako mladi vide svijet i umjetnost i sve što iz toga slijedi, kazavši da je ulaganje u mlade najljepša i najbolja investicija u našu budućnost.

Izložba Zlatna lubenica 8.0 ostaje otvorena do 19. svibnja i može se razgledati svakim danom osim ponedjeljka i blagdana, u travnju od 10 do 19 sati te u svibnju od 10 do 20 sati.

O pobjedničkom radu Dore Ramljak: "Autoimunost je paradoks koji pokazuje poteškoće koegzistencije različitih tijela u zajedničkom prostoru i vremenu. Rad se fokusira na promatranje prirodnog staništa riba u Jadranskom moru i provođenje studije koja ispituje razine teških metala u ribljim tkivima. Teški metali mogu potaknuti autoimunost kod ljudi i promijeniti imunološki odgovor kod riba. Što zub može reći o našim potrošačkim navikama? Kako zub može funkcionirati kao uspomena na čovjeka? Proces prati bioreaktor koji sadržava mikroalge. Bioreaktori funkcioniraju kao baterija, na principu jednostavnog električnog kruga s anodom i katodom, tj. pozitivnim i negativnim polom. Energija koju bioreaktor proizvede kroz proces fotosinteze dovoljna je da pokrene mikroprocesor na kojem je pohranjena arhiva podataka, bilo osobnih, ili u trenutnom slučaju cjelokupni opus istraživanja. Procesor funkcionira kao ruter na koji je moguće pristupiti jedino uz dopuštenje i u uskom prostoru koji ga okružuje. 3d modeli zuba služe kao prototipi na kojima usavršavam dizajn pohranjivanja ovog sustava pohrane podataka u nanorazini, kako bi se omogućila njihova implementacija u realnosti. Audio vizualni esej progovara i vizualno oslikava istraživanje"


Nastavite čitati

Istra
 

Teško ozlijeđen biciklist

Nesreća se dogodila kada je 62-godišnjak upravljao biciklom kolnikom Ulice Selo. Vozač je u jednom trenutku prilikom prelaska biciklom na nogostup, izgubio nadzor nad biciklom te pao na nogostup. Ozlijeđenom muškarcu pružena je pomoć u pulskoj bolnici gdje je zadržan na liječenju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.