Politika i društvo

SUSRET DADILJA HRVATSKE ODRŽAT ĆE SE U PULI

Ana Peruško Lampić, predsjednica istarske podružnice Hrvatske udruge dadilja: "Mi nismo luksuz već potreba. Pula je jedini grad u Istri koji nas ne sufinancira"

Mi smo, u svakom pogledu fleksibilniji, možemo nuditi i posebne vrste prehrane, sami kuhati djeci, a osim osmosatnog čuvanja nuditi i ostale usluge kao svaka dadilja, primjerice pratnju u popodnevnim satima na treninge, navodi Peruško Lampić. Druga velika prednost manjih skupina je što su ovdje djeca manje bolesna *  Još 2019. godine krenula je borba obrta za gradske subvencije, no rezultata za sada i dalje nema


 
6 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Mi smo, u svakom pogledu fleksibilniji, možemo nuditi i posebne vrste prehrane, sami kuhati djeci, a osim osmosatnog čuvanja nuditi i ostale usluge kao svaka dadilja, primjerice pratnju u popodnevnim satima na treninge, navodi Peruško Lampić. Druga velika prednost manjih skupina je što su ovdje djeca manje bolesna *  Još 2019. godine krenula je borba obrta za gradske subvencije, no rezultata za sada i dalje nema

U Puli će se 30. rujna, u Europskom centru za mir i razvoj (EPCD) na Rivi održati Susret dadilja Hrvatske.

Očekuje se 50-ak dadilja koje će stići u Pulu iz svih županija, a njihova domaćica biti će Ana Peruško Lampić, vlasnica obrta za dnevnu skrb djece "Kornjačice", ujedno i predsjednica Udruge dadilja za Istarsku županiju.

Dovoljan je to povod da ju upitamo kakav je tretman dadilja, odnosno obrta za dnevnu skrb djece u Istri.

Kako nam navodi, na području Istre trenutno je registrirano 15 obrta za dnevnu skrb djece dok ih je u Puli šest koji se skrbe za 50-ak mališana.

- Problematika s obrtima za dnevnu skrb djece zapravo je godinama ista, a najveći je taj što nisu definirane subvencije jedinica lokalne samouprave i svaki grad ili općina obrtima dodjeljuju različite visine subvencija. Pula je trenutno jedini grad koji dadilje ne subvencionira i tako dolazimo do apsurdnih situacija jer, primjerice, ja čuvam djecu iz Pule, ali i iz drugih općina poput Barbana, i njihovim je roditeljima mjesečna cijena čuvanja manja jer njihova općina to subvencionira u iznosu od 130 eura, veli nam Peruško Lampić.

Dodaje da se u Istri subvencije kreću od 100 do čak 300 eura, zavisno od grada odnosno općine.

Tako primjerice subvencija u Svetom Petru u Šumi iznosi 110 eura, u Poreču i Lupoglavu 132, u Pazinu 220, u Buzetu čak 240 eura. Savičenta daje obrtima 78 eura subvencije, Barban 132 eura, Žminj 159 eura....

Na upit koliko čuvanje u obrtima košta, i kakva je tu razlika od vrtića, pojašnjava da je njihova cijena u Puli od 400 do 450 eura, što je zapravo ekonomska cijena vrtića, samo što oni ne dobivaju nikakve subvencije pa punu cijenu plaća roditelj. U Zagrebu su, dodaje, dadilje već podigle svoje cijene na preko 500 eura.

Borba za gradske subvencije

- Borba pulskih dadilja da dobiju kakvu-takvu subvenciju nije urodila plodom, iako traje već pet godina. Bivša vlast nije nas previše doživljavala, a ova nas je saslušala, no opet smo ostali kratkih rukava jer se ponovo digla subvencija samo privatnim vrtićima koji su, očito, bili glasniji od nas. No, troškovi poslovanja strahovito rastu i pitanje je dana koliko ćemo moći izdržati da ne dižemo cijene i koliko će roditelja to moći plaćati. Dadilje nisu nikakav luksuz, one su potreba.

Za obrte se odlučuju oni roditelji koji imaju bebe jer se kod nas čuva do maksimalno 12 djece, roditelji djece koja imaju problema u prehrani ili s imunitetom, a sve je više slučajeva i da su roditelji prisiljeni na ovakav oblik čuvanja jer imaju radno vrijeme koje ne mogu uskladiti s regularnim vrtićima, priča naša  sugovornica.

- Mi ćemo svoju ekonomsku cijenu naplatiti jer ispod nje ne možemo poslovati, no duboko vjerujem i borim se za to da su djeca imaju jednake mogućnosti i da bi svi trebali imati subvenciju, a ne samo oni u gradskim i privatnim vrtićima, napominje Peruško Lampić.

Dodaje da bi se na ovaj način poticalo i samozapošljavanje, ali i ograničio rad na crno, odnosno preveniralo to da se djecu čuvaju bez ikakve kvalifikacije i mimo ikakvih kontrola.

Naglašava da u obrtima rade odgajateljice ili certificirane dadilje, grupe su do maksimalnih 12 mališana, nude i mogućnosti poput prikupljanja i dovođenja djece, a mnogi su se odlučili za dodanu vrijednost i usko specijalizirali.

Primjerice, jedan od obrta, kojeg smo i mi nedavno posjetili - Šumski vrtić - nudi boravak djece u prirodi i šumi, drugi sportske programe, neki rade po načelima Montessori pedagogije...

Mališani u šumskom vrtiću

Za razliku od klasičnih vrtića, ovdje se djeca čuvaju u manjim skupinama, a njihov broj ovisi u prostornim kapacitetima, a dozvoljeno je i čuvanje u vlastitom stanu, ukoliko on udovoljava zakonskim propisima. Dadilje mogu skrbiti o djeci do 14 godina što obuhvaća djecu predškolske dobe, te skrb o djeci prije i poslije škole i/ili tijekom školskih praznika.

Dadilja-obrtnica također može skrbiti o djetetu ili djeci jedne obitelji u stambenom prostoru roditelja.

- Mi smo, u svakom pogledu fleksibilniji, možemo nuditi i posebne vrste prehrane, sami kuhati djeci, a osim osmosatnog čuvanja nuditi i ostale usluge kao svaka dadilja, primjerice pratnju u popodnevnim satima na treninge, navodi Peruško Lampić.

Druga velika prednost manjih skupina je što su ovdje djeca manje bolesna.

Još 2019. godine krenula je borba obrta za gradske subvencije, a roditelji su tada pokrenuli i peticiju kojom su tražili subvencije grada za čuvanje djece i u obrtima.

Roditelj ima pravo birati

- Obrti dadilja su jednako legitimni kao privatni i gradski vrtići. Iako subvencije idu na račun vrtića ili obrta Grad Pula de facto sufinancira zaposlene roditelje i njihovu djecu. Svaki roditelj ima pravo birati oblik skrbi za svoje dijete sukladno svojim i djetetovim potrebama, osobito ako postojeći vrtići ne zadovoljavaju njihove potrebe, pojašnjavala je tada svoj stav jedna od potpisnica peticije. 

Pomoć je roditeljima i obrtima 2021. godine obećala tadašnja zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, no nakon formiranja novog proračuna njihovim se traženjima ponovo nije udovoljilo.

Hoće li se to uskoro učinitI, kao što se i privatnim vrtićima izašlo u susret, upitali smo resornu pročelnicu Ivanu Sokolov.

Ivana Sokolov

- Po pitanju povećanja subvencija za djecu koja pohađaju privatne vrtiće, one su povećavane u nekoliko navrata, prateći trend kretanja indeksa potrošačkih cijena u Republici Hrvatskoj. Naime, subvencije su od 2022. godine povećavane s 1.050 kuna mjesečno po djetetu na 1.450 kuna mjesečno po djetetu (192 eura). Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u listopadu razmatrat će se dodatno povećanje od 15 eura mjesečno po djetetu (113 kuna) čime će ukupna subvencija Grada iznositi 207 eura (1.560 kuna).

Prijašnjih godina, subvencija Grada iznosila je od 2016. godine 950 kuna te je povećavana samo jednom 2019. godine na 1.050 kuna, navodi pročelnica te dodaje:

Specifičnost Mreža vrtića Grada Pule

- Kada govorimo o djeci koja pohađaju obrte za čuvanje djece, činjenica je da se dugo razgovara o toj mogućnosti. Također, činjenica je i da mnogo drugih gradova i općina to već čini, međutim naglašavamo da na području Grada Pule uz tri gradska vrtića djeluje i 20 privatnih vrtića koji čine zajedničku Mrežu vrtića na području Grada Pule, što nas čini specifičnima, a posebice zbog činjenice kako privatne vrtiće pohađa čak 40 posto djece na području grada Pule.

Sve ovo naglašavamo i zbog činjenice da predškolske ustanove posluju prema Zakonu o ustanovama te Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe kao i Pravilnikom o upisu u dječje vrtiće dok obrti za čuvanje djece posluju po Zakonu o dadiljama, navodi Sokolov te nastavlja;

- Zajedničkim Sporazumom o suradnji predškolskim ustanovama drugih osnivača ograničena je cijena za roditelje korisnike i iznosi 92 eura (uz mogućnost povećanja u iznosu do maksimalno 20 eura ovisno o potrebama i ekonomskoj cijeni boravka djeteta u dječjem vrtiću zbog posljedica uvećanja cijena energenata i sirovina na tržištu, a na koje Grad nije mogao utjecati), što je uvjet za zajedničke upise i ostvarivanje subvencije od strane Grada Pule.

Još jednom napominjemo kako nam je cilj uspostavljanje dugoročno održivog sustava predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Pule, dok ćemo po pitanju subvencija obrta za čuvanje djece pokušati pronaći druge načine /modalitete sufinanciranja, zaključuje odgovor Sokolov.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.