Politika i društvo

u vodnjanu prostornim iznenađenjima nikad kraja

Čudo u Barbarigi: Građevinska zona "pobjegla" s parcele!

Prostorno-planski problem na koji su naišli vojvođanski investitori Zoran Delić i Nenad Popov, klasična je istarska priča. Naime, prostorni planovi višeg i nižeg reda već deset godina nisu usklađeni. Takve su situacije idealno koruptivno okruženje, sasvim tipično za razne vodnjanske kumove i IDS-ovu ekipu koja je dva desetljeća vladala brijunskim priobaljem. Investitori su zbog ovog apsurda stjerani u kut. U projekt planiraju uložiti 5 milijuna eura


 
5 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Prostorno-planski problem na koji su naišli vojvođanski investitori Zoran Delić i Nenad Popov, klasična je istarska priča. Naime, prostorni planovi višeg i nižeg reda već deset godina nisu usklađeni. Takve su situacije idealno koruptivno okruženje, sasvim tipično za razne vodnjanske kumove i IDS-ovu ekipu koja je dva desetljeća vladala brijunskim priobaljem. Investitori su zbog ovog apsurda stjerani u kut. U projekt planiraju uložiti 5 milijuna eura

Turistički punkt Komunal u Barbarigi, na kojem je predviđena gradnja hotela ili vila ukupnog kapaciteta 50 ležaja, dobio je nedavno novog vlasnika.

To su dvije vojvođanske tvrtke: Liman NP iz Novog Sada, u vlasništvu Nenada Popova, i Method Energy d.o.o. iz Sremske Kamenice, u vlasništvu Zorana Delića. Njih su dvojnica suvlasnici tvrtke Liman energija iz Butkovića, gdje se, u Štanciji Paradiž nalazi vila s bazenom Nenada Popova.

Urbano selo

Srpski investitori tvrtku Liman energija kupili su od Ilirija fonda, preciznije tvrtke Ilirija deset, koju kontroliraju nizozemski i britanski fondovi pomalo nejasnog vlasništva.

- Za projekt smo doznali kroz kontakt s Matjažom Prinčičem iz Ilirije kojeg poznajemo iz nekih drugih poslova. Oni su iskazali namjeru da prodaju projekt, a mi smo se, nakon detaljne due dilligence analize, odlučili kupiti taj turistički punkt. Kad kažem mi, mislim na Nenada Popova i mene kao partnere, objasnio nam je Zoran Delić genezu svog dolaska na istarsku nekretninsku scenu. Inače, on i Popov se u Srbiji bave građevinarstvom i energetikom.

- Parcela je idealna za našu viziju luksuznog projekta urbanog sela. U nastojanju da dobijemo ekskuzivitet, planiramo izmjenu nekih detalja, ali ne u smjeru povećanja nego zapravo smanjenja izgrađenosti. Za našu viziju potreban je i novi urbanistički plan s obzirom da trenutno postoji nekoliko neusklađenosti između planova višeg i nižeg reda. S tim ciljem obratili smo se Gradu Vodnjanu i s njima održali nekoliko sastanaka, objasnio nam je Delić i dodao da žele biti maksimalno transparentni te da im nije problem da na budućim prezentacijama u Gradu Vodnjanu prisustvuju i mediji.

Neusklađeni planovi - idealno okruženje za korupciju

Iz vodnjanske gradske uprave su nam potvrdili da je već održano nekoliko sastanaka s vojvođanskim investitorima koji na lokaciji Komunal žele izgraditi nekoliko vila i jedan manji hotel.

- U suradnji s pulskom tvrtrkom Urbis 72 izradili smo prvo idejno rješenje, čisto da se stekne neki polazni dojam, i to smo predstavili gradskim čelnicima, izjavio je investitor iz Novog Sada. Na samom terenu vidljivo je da se radi o prilično zarasloj lokaciji na kojoj nema komunalne infrastrukture ni pristupnih puteva.

Prostorno-planski problem na koji su naišli investitori, klasična je istarska priča. Naime, prostorni planovi višeg i nižeg reda već deset godina nisu usklađeni. Takve su sitacije idealno koruptivno okruženje, sasvim tipično za razne vodnjanske kumove i IDS-ovu ekipu koja je dva desetljeća vladala brijunskim priobaljem.

Zarobljeni u Barbarigi

Dok prostorni plan Grada Vodnjana na toj lokaciji predviđa 50 ležaja, Urbanistički plan uređenja Komunal predviđa samo 25. Dok se to ne uskladi - gradnje nema, odnosno, ona je moguća ali samo za 25 ležaja.

- Mi smo tek nedavno otkrili probleme s prostornim planom koje ni u snu nismo očekivali. Odjednom smo sasvim neočekivano upali u problem. Naime, razradom plana otkrili smo da je došlo do izmjene obuhvata parcele, odnosno da obuhvat TP Komunala nije više samo na našoj parceli, nego je ušao u tri susjedne privatne parcele. To je nestvarno. Dobili smo objašnjenje da je to posljedica uvođenja novog koordinatnog sustava u Republici Hrvatskoj zbog čega je došlo do grafičkih izmjena, objašnjava Delić.

Drugim riječima, na terenu se dogodio rijetko viđen slučaj. Investitori su kupili parcelu na kojoj je moguće graditi. Međutim, izmjenom katastarskih koordinata, dakle iz čisto tehničkog razloga, odjednom je njihov građevinski dio prešao u tri susjedne parcele.

Uvidom u zemljišne knjige saznali smo da su vlasnice tih parcela tri ženske osobe porijeklom iz Peroja. Delić smatra da one ni ne znaju da je građevinski dio TP Komunal odšetao na njihove parcele.

- Nevjerovatno, to nitko nije učekivao. Trenutno imamo dva problema. UPU nije usklađen s prostornim planom višeg reda koji ide u našu korist, i drugo, obuhvat plana je promjenjen na našu štetu. Bez dobre volje gradskih vlasti, mi smo zarobljeni, kaže Delić.

Zanimljivo, takva neusklađenost postoji još od usvajanja plana 2011. godine.

Srpski investitori ulažu pet milijuna eura

Investitori su za idejno rješenje projekta angažirali arhitektonsku kuću iz Beograda, dok će glavni projekt raditi hrvatski projektanti.

- Procjenjujemo da će nas izgradnja 4.000 kvadrata i prateće komunalne infrastrukture u ovoj fazi koštati pet milijuna eura. Naš cilj definitivno nije masovni turizam već nešto bliže konceptu Meneghetija, kaže Delić i dodaje da neme veze s projektima Danka Končara na Barbarigi i Dragoneri.

- Kad smo radili istraživanje tržišta dobili smo informaciju da se tu zasad ne namjerava ništa raditi. Mi nemamo veze s tim projektom i ne bi ulazili u to. Interes nam je da što prije krenemo u realizaciju, ističe Delić.

Inače, na njihovu parcelu naslanjaju se i dva parcelacijska grozda, popularne bajadere, puna mikro parcela na kojima je već krenula izgradnja favela. Delić smatra da to neće utjecati na ekskluzivitet njihvog projekta.

- Takva vrsta gradnje je dosta čudna, ali koliko sam shvatio, to je sve nelegalno. Kad mi krenemo s našim projektom, takvi kontejneri više nemaju smisla. Naša lokacija je predobra za neke nezakonite intervencije, zaključio je prilično optimistično Delić.

Inače, na području Barbarige događaju se značajna nekretninska preslagivanja. Kako smo nedavno izvijestili, kilometar dalje, sjevernije od apartmanskog naselja, češko-slovački fond J&T kupio je 125 tisuća četvornih metara građevinskog zemljišta. Pored obližnje Krnjalože svoj turistički punkt, s mogućnošću izgradnje kapaciteta do 100 ležaja, kupio je srpski biznismen Milan Popović.


Nastavite čitati

Istra
 

Krenuo juriš na Europski parlament

Sutra donosimo nastavak priče o Istarskom veleučilištu. O stanju u toj visokoškolskoj ustanovi progovorili su zaposlenici * Pišemo o sukobu oko parkinga ispred jedne zgrade u Tršćanskoj ulici. Bilo je razbijanja stakla na vozilu * Župan Boris Miletić imenovao je nova Upravna vijeća u županijskim Lučkim upravama Poreč, Rabac, Rovinj te Lučkoj upravi Umag-Novigrad. Sutra donosimo detalje

Istra
 

Predsjedništvo IDS-a podržalo Pausa

Članovi Predsjedništva su analizirajući rezultate izbora ocijenili kako je na ishod tih izbora u VIII. izbornoj jedinici znatno utjecao izostanak Matulja odnosno prekrajanje izbornih jedinica, jer su Matulji maknuti iz te izborne jedinice, a dodani su Novi Vinodolski i Bakar, što je značilo 600 glasova manje za IDS-ovu koaliciju, a 1.500 više za HDZ

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.