Politika i društvo

Uspješno realiziran šestogodišnji projekt

(FOTOGALERIJA) Studenti oduševljeni novim paviljonima u Puli: "Smještaj je super, a i financijski je puno isplativije"

Pulski studenti, koji su u novi smještaj uselili prije svega nekoliko dana, rekli su nam da su njime oduševljeni. Posebice im se dopalo uređenje soba, zajednički dnevni boravak u kojemu se svi mogu družiti te, dakako, cijena smještaja koja varira od 750 do 900 kuna ovisno o socio-ekonomskom statusu


 
3 min
Matea Čelebija ⒸFOTO: Manuel Angelini

Pulski studenti, koji su u novi smještaj uselili prije svega nekoliko dana, rekli su nam da su njime oduševljeni. Posebice im se dopalo uređenje soba, zajednički dnevni boravak u kojemu se svi mogu družiti te, dakako, cijena smještaja koja varira od 750 do 900 kuna ovisno o socio-ekonomskom statusu

Danas su javnosti napokon predstavljena dva nova studentska paviljona, zahvaljujući kojima će se otvoriti 197 dodatnih mjesta, a prema dojmovima studenata, može se vidjeti kako su oni oduševljeni novim smještajem koji im, uz financijsku isplativost i moderno uređenje soba, nudi brojne dodatne sadržaje za zabavu i rekreaciju poput velikih dnevnih boravaka, teretane, ali i otvorenog prostora za pušače.

Današnjem svečanom otvorenju prisustvovali su članovi pulske akademske zajednice, voditelji projekata te političari koji su zajedno proteklih šest godina radili na ovom projektu. Posebne zahvale upućene su Miodragu Čerini, ravnatelju Studentskog centra Pula.

Mirko Filipović, predsjednik Studentskog zbora Pula
- Želim se zahvaliti apsolutno svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i omogućili nam sve što smo dobili, a dobili smo puno. Posebno se želim zahvaliti ravnatelju Studentskog centra Pula, gospodinu Miodragu Čerini. Samo takvi ljudi kao što ste vi, koji se u cijelosti identificiraju s onim što rade, mogu ostvariti uspjeh u bilo kojem spektru života. Ostavljate veliki utisak na cijelu zajednicu i hvala vam što ste uvijek bili tu za studente, emotivan je bio predsjednik Studentskog zbora pula, Mirko Filipović.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, poziva „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“, u ukupnom iznosu odobrenih bespovratnih sredstava u iznosu od 58,4 milijuna kuna, te dodatnog sufinanciranja Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske od 17 milijuna kuna.

Studenti oduševljeni

Pulski studenti, koji su u novi smještaj uselili prije svega nekoliko dana, rekli su nam da su njime oduševljeni. Posebice im se dopalo uređenje soba, zajednički dnevni boravak u kojemu se svi mogu družiti te, dakako, cijena smještaja koja varira od 750 do 900 kuna ovisno o socio-ekonomskom statusu.

Student povijesti, Vedran, jako je zadovoljan novim smještajem
- Prije preseljenja bio sam u privatnom smještaju i ovom sam se smještaju jako radovao. Financijski je isplativo, gotovo 1200 kuna manje ću mjesečno izdvajati za smještaj. Bio sam u posjetu pojedinim zagrebačkim studentskim domovima i mogu reći da je ovaj naš pulski na jednoj puno višoj razini. Najviše mi se svidio novi, suvremeni ambijent te blizina menze i faksa, rekao nam je Vedran, student treće godine povijesti, koji je u Pulu došao iz Kutine.

Nadine, Mirtu i Tenu zatekli smo u prostorijama dnevnog boravka gdje se svakodnevno druže od kada su uselile u novi smještaj.

- Puno je ljepše, veće i prostranije od prijašnjeg doma. Imamo puno mjesta za druženje i za učenje, rekla nam je Nadine koja je u nove paviljone došla iz prvog studentskog doma. Naime, studenti iz njega imali su pravo biranja hoće li ostati u prvotnom domu ili će se presiliti u novi dio.

Mirta se iz doselila iz privatnog smještaja, i kako nam je rekla, oduševljena je ovim novim.

- Mislim da su svi studenti prezadovoljni, sve je na visokom standardu - i lijepo i novo, a i financijski nam se isplati. Dojmilo me se i okruženje jer smo svi sada kao nekakva velika zajednica. Mislim da će nam ovdje biti zabavno, rekla je Mirta.

Ipak, Tena nam je rekla kako je ovo ipak malo previsoka cijena za studentski smještaj.

- Imamo sve novo opremljeno, i televizore i klimu, ali ipak je 750 kuna, po meni, previsoka cijena za studentski smještaj, kazala je.

Realizacijom ovog projekta, studentima Sveučilišta Jurja Dobrile unaprijeđeni su uvjeti studiranja i studentskog života u Puli te im je tako olakšano podmirenje troškova studija, dnevne prehrane i troškova stanovanja i to prvenstveno onima kojima je to najpotrebnije - studentima slabijeg socioekonomskog statusa i studentima s invaliditetom.


Nastavite čitati

BOGATE SE NA RAČUN DRŽAVE : Dok jedni ostaju bez studentskog doma, drugi ga ilegalno prodaju za 10.000 kn i još traže stanarinu svaki mjesec

"Najviše me ljute studenti koji su se prijavili na natječaj za dom kako bi ga ilegalno prodali. Traže i do 10.000 kuna za upad u sobu plus plaćanje stanarine svaki mjesec. Smatram da je to krajnje bezobrazno jer se ti studenti masno bogate na račun države, dok drugi studenti kojima stvarno treba dom isti ne mogu dobiti. Smatram da sankcije za ilegalno prodavanje domova trebaju biti puno strože", kaže Lovorka sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta

HOĆE LI RASTI CIJENE STUDENTSKIH DOMOVA? Na pulskom sveučilištu studira oko 2.500 redovitih studenata, a 60 posto nije iz Istre

Sa zagrebačkog i riječkog sveučilišta, a na kojima studiraju mladi iz Pule i Istre, ističu da s opskrbljivačima energenata imaju okvirne sporazume, pa za sada režijski troškovi nisu drastično porasli. Što će biti nakon što ugovori isteknu ili se jednostrano raskinu, nažalost u ovim kriznim vremenima ne možemo predvidjeti, navode iz zagrebačkog studentskog centra

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.