Politika i društvo

OBRAZOVANJEM PROTIV KORUPCIJE

Građanski odgoj u barbanskoj osnovnoj školi provodi se već pet godina. Profesorica Grgorinić: "Odgajamo aktivne male građane"

I dok se u većem dijelu zemlje još uvijek raspravlja o tome kako je Građanski odgoj ideologija, kako mu je program loš ili, pak, da se ionako već provodi kroz druge predmete, u Barbanu će uskoro, zahvaljujući entuzijazmu profesora, učenika i roditelja, ući u petu godinu njegova provođenja i odgajanja uzornih malih građana


 
3 min
Martina Pereša

I dok se u većem dijelu zemlje još uvijek raspravlja o tome kako je Građanski odgoj ideologija, kako mu je program loš ili, pak, da se ionako već provodi kroz druge predmete, u Barbanu će uskoro, zahvaljujući entuzijazmu profesora, učenika i roditelja, ući u petu godinu njegova provođenja i odgajanja uzornih malih građana

U hrvatskim osnovnim školama se od školske godine 2019./2020. provodi eksperimentalni program pod nazivom Škola za život sa svrhom ispitivanja primjenjivosti novih kurikuluma. Ona uključuje poučavanje međupredmetnih tema, a u jednu od njih spada i Građanski odgoj i obrazovanje.

Građanski odgoj i obrazovanje omogućava mladima da postanu odgovorni i aktivni članovi društva, sposobni djelovati za opće dobro te donositi informirane i promišljene odluke. Podrazumijeva usvajanje vrijednosti, stavova, znanja, vještina i sposobnosti kako ta znanja iskoristiti u svakodnevnim situacijama. Ima svoju društvenu, ljudsko-pravnu, političku, kulturalnu, ekonomsku i ekološku dimenziju.

U najvećem istarskom gradu, Puli, Građanski odgoj provodi se samo u OŠ Šijana, a za ostale se škole tek najavljuje, i to za sljedeću školsku godinu.

Ilustracija

Barban uspješno preuzeo riječki model

Grad Rijeka od školske godine 2016./2017. učenicima viših razreda osnovnih škola omogućava pohađanje predmeta Građanski odgoj i obrazovanje. U tu je svrhu Grad izradio Priručnik za učenike, a potom i internetsku stranicu. Provodi se kao izvannastavna aktivnost, dvaput tjedno u višim razredima.

Riječki je model ubrzo preuzela Osnovna škola Jure Filipovića Barban, i to još u listopadu 2018. godine.

Uključili su se u eksperimentalni projekt Istarske županije po uzoru na riječki model, s još devet istarskih škola: OŠ Vladimira Nazora Krnica, OŠ Vladimira Nazora Potpićan, OŠ Vodnjan, OŠ Vladimira Gortana Žminj te škola iz gradova: Rovinj, Umag, Poreč, Pula i Pazin.

Prije provođenja organizirane su edukacije za po dva učitelja iz svake škole, a vodili su ih članovi GOOD inicijative i članice Centra za građanske inicijative Poreč.

Obrazovanjem protiv korupcije

Obuhvaćale su sedam modula: Uvod u ljudska prava, Participativnu metodiku, Političku pismenost, Medijsku pismenost, Obrazovanje protiv korupcije, Volontiranje i Medijaciju. Iz Osnovne škole Jure Filipović Barban edukacije su prošle učiteljice Danijela Grgorinić i Tatjana Petrić-Lui.

Građanski odgoj u Barbanu
Iste godine kreće nastava u 5. i 6. razredima. Učenici su dobili svoje udžbenike, a učiteljice Pripreme za izvođenje nastave.

-Radimo dva sata tjedno sa svakim razredom, a koristimo se i materijalima Foruma za slobodu odgoja. Na kraju prve godine provedbe ove izvannastavne aktivnosti bili su izuzetno zadovoljni roditelji i učenici, kaže nam Danijela Grgorinić, inače profesorica hrvatskog i talijanskog jezika i književnosti te diplomirana bibliotekarica.

Odgajamo uzorne male građane

Njezina kolegica, Tatjana Petrić-Lui, profesorica je talijanskog jezika i književnosti. Obje su se, kažu nam, odlučile za Građanski odgoj i obrazovanje zbog manjka nastavnih sati, no na kraju su uvidjele kako je time njihov poziv postao kompletniji.

Posjet Saboru RH
-O radu se dogovaramo s djecom. Bilo je važno stvoriti pozitivno i poticajno okruženje u kojem će oni moći izreći svoje stavove i promišljanja, ali i učiti o ljudskim pravima, demokraciji, toleranciji, utjecaju medija na svakodnevni život, diskriminatornim pojavama u društvu te tako postati uzorni, aktivni mali građani, govori Grgorinić.

Učenje o pravima potrošača
Prve se godine krenulo vrlo entuzijastično. Posjetili smo lokalnu trgovinu i educirali se o pravima potrošača, a na Dan medijske pismenosti posjetili smo pulski Centar HRT-a. Izrađivali smo klupe od paleta, pripremali zdrave smoothie, posjetili smo Hrvatski sabor i snimili filmić o korupciji, pojašnjava nam profesorica Grgorinić.

Dolaskom pandemije postalo je teško održavati ovu izvannastavnu aktivnost zbog mnogih mjera, stoga se stalo s terenskom nastavom.

Od ove školske godine mladi Barbanci nastavili su s provođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja u koji su sad već uključeni i učenici 7. i 8. razreda.

Posjet pulskom Centru HRT-a

Grgorinić trenutno u školi sama provodi ovu izvannastavnu aktivnost, a zainteresiranost učenika ne opada. Rado, kaže, pohađaju nastavu upravo zbog pristupa predmetu za koji učiteljici govore da je ugodan i neopterećujući.

I dok se u većem dijelu zemlje još uvijek raspravlja o tome kako je Građanski odgoj ideologija, kako mu je program loš ili, pak, da se ionako već provodi kroz druge predmete, u Barbanu će uskoro, zahvaljujući entuzijazmu profesora, učenika i roditelja, ući u petu godinu njegova provođenja i odgajanja uzornih malih građana.


Foto: Arhiva OŠ "Jure Filipović" Barban

Nastavite čitati

Istra
 

UZ OPTUŽBE ZA KRAĐU I PRIJETNJE POLICIJOM PREKINUTA SJEDNICA FAŽANSKOG VIJEĆA Usvojen Proračun za 2023. godinu težak 8 milijuna i 149 tisuća eura

Rekordan Proračun za iduću godinu koji su fažanski vijećnici izglasali tijekom sinoćnje burne Sjednice, ostao je u sjeni donošenja odluke oko novog godišnjeg obračuna komunalne naknade tijekom koje je zaiskrilo između nezavisne vijećnice Lidije Udovički i SDP-ove Dragane Sabadoš. Udovički ju je, naime, prozvala za krađu na što je Sabadoš odlučila nazvati policiju te je Sjednica naprasno prekinuta

 

Istra
 

Recenzija nove Netflixove serije 'WEDNESDAY': 'Socijalne su mreže otupljujući bezdan isprazne informacije"

Osmodijelna serija dijelom je fantazija, a dijelom misterij ubojstva te deadpan (suhoparna, vrlo izravna) komedija s elementima horora. No, uglavnom je to priča o odrastanju u formi srednjoškolske drame. U središtu radnje je tinejdžerka gotičarka alergična na boje; čelistica koja gotovo nikad ne trepće, a do tuđeg mišljenja kao ni do prijateljstva, nimalo ne mari. Prve četiri epizode režirao je Tim Burton, a režiju posljednje četiri prepustio je Jamesu Marshallu i Gandji Monteiro

Istra
 

PRIHVAĆENA STRATEGIJA RAZVOJA URBANOG PODRUČJA Pula i okolica se okreću održivom gospodarstvu i socijalno uključivom prostoru i dostupnoj infrastrukturi

Strateški ciljevi su prostor visokog životnog standarda, dostupnih sadržaja, širokih mogućnosti zaposlenja i kvalitetnog radnog okruženja, zelenog, čistog i održivog razvoja. Primjera radi, pod kategorijom prostora visokog životnog standarda navodi se da je to prostor raznovrsne i dostupne kulturne ponude, s visokom razinom socijalne uključenosti, a s dostupnom društvenom infrastrukturom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.