Politika i društvo

Sjednica pulskog Gradskog vijeća

Igor Belas (SDP): Čak 50 korisnika gradskih stanova je unutra bespravno!

Ademi je otkrila da Grad ima nenaplaćena potraživanja od preko 90 milijuna kuna, a od toga 12 milijuna kuna od zakupa. Kazala je i da je zbog neizglasavanja odluke o prodaji nekretnina Grad 'dobio' jednu tužbu, odnosno da ima jedan spor


 
4 min
Chiara Bilić
Igor Belas

Ademi je otkrila da Grad ima nenaplaćena potraživanja od preko 90 milijuna kuna, a od toga 12 milijuna kuna od zakupa. Kazala je i da je zbog neizglasavanja odluke o prodaji nekretnina Grad 'dobio' jednu tužbu, odnosno da ima jedan spor

- Čak 50 korisnika gradskih stanova je unutra bespravno!, zagrmio je SDP-ov vijećnik Igor Belas na večerašnjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća na kojoj je točka dnevnog reda o strategiji upravljanja imovinom zahuktala atmosferu.

- Mi smo (SDP op.n.) nebrojeno puta tražili popis imovine i popis korisnika gradskih stanova i što ćemo s potraživanjima Grada Pule. Podsmjehivali su nam se. U stanovima je jako puno osoba koje nisu zaslužile, a unutra su samo zato što su simpatizeri ili članovi jedne političke opcije. Znate li vi kolikim je ljudima potreban prostor? Žalosno, jadno, sramotno!, replicirao je Belas IDS-ovom vijećniku Ardemiju Zimolu koji je rekao da je prava tema državno zemljište i da je „užas kako se država odnosi prema svojoj imovini u Puli“.

Sanja Radolović IDS-u: Rak rana Grada je u vaše vrijeme bilo upravo upravljanje imovinom!

Naime, Elena Puh Belci je u ime Kluba IDS-a izrazila podršku i rekla da je to nastavak dosadašnjih aktivnosti koje je poduzela prethodna vlast. Pročitala je što je sve napravila bivša IDS-ova vlast te konstatirala da dokumentom „Plan razvoja pametnog Grada Pula-Pola za razdoblje od 2023. do 2028. godine (Smart city)“ neće postati Smart City jer Pula već je Smart City.

No, rasprava se otvorila i potom žustro nastavila oko gradske imovine te ubrzo postala predmet direktnog i indirektnog političkog prepucavanja, među opozicijom i pozicijom, ali i među vladajućim partnerima.

Sanja Radolović (SDP) cinično je čestitala Puh Belci na 'prezentaciji' te podsjetila da je, dok je bila u oporbi, na Vijeću upitala vladajuće koliko ima gradskih stanova te da su joj odgovorili da ih ima 479.

- A kad sam upitala možete li mi dati odgovor koliko je korisnika legalno u tim stanovima, odgovorili ste mi da taj podatak nemate. Kad sam pitala tko plaća režije, rekli ste Grad. Rak rana Grada je u vaše vrijeme bilo upravo upravljanje imovinom!, rekla je Radolović.

Konstatirala je i da se danas „ne zna tko pije, a tko plaća“ u Društvenom centru Karlo Rojc te da su joj se javili neki predstavnici udruga i otkrili joj da oni plaćaju najam prostora, ali njihovi susjedi ne plaćaju.

Anja Ademi: Grad ima nenaplaćena potraživanja od preko 90 milijuna kuna

„Imamo li analizu prostora u Karlo Rojcu? Što je sa zemljištima koja nisu prošla na sjednici, jesu li ljudima vraćeni novci, jesu li stigle neke tužbe u Grad?“, upitala je Radolović očigledno aludirajući na čelnicu Možemo! i predsjednicu vijeća Dušicu Radojčić koja je nekad bila predsjednica udruge Zelena Istra, inače korisnika prostora u 'Rojcu', ali i na izostanak podrške Možemo! oko lanjskog pokušaja prodaje nekoliko gradskih nekretnina.

„Zelena Istra je 2019. izvršila analizu prostora, a sada se radi nadopuna kako bismo mogli dobiti čitavu sliku jer znam da je to u javnosti enigma", odgovorila je Anja Ademi, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu.

Ademi je otkrila i da Grad ima nenaplaćena potraživanja od preko 90 milijuna kuna, a od toga 12 milijuna kuna od zakupa. Kazala je i da je zbog neizglasavanja odluke o prodaji nekretnina Grad 'dobio' jednu tužbu, odnosno da ima jedan spor.

Na koncu su izglasane točke o pokretanju izrade Plana razvoja pametnog Grada Pula-Pola za razdoblje od 2023. do 2028. godine (Smart city), Strategije upravljanja imovinom Grada Pula-Pola za razdoblje od 2023. do 2028. godine i Plana razvoja kulture Grada Pula-Pola za razdoblje od 2023. do 2030. godine.

Strasti je nakratko uzburkala i točka dnevnog reda o financiranju političkih stranaka i nezavisnih vijećnika.

Direktor Vodovoda Dean Starčić: "Voda će vjerojatno poskupjeti, ali ne zbog pripajanja"

Tematska točka sjednice bilo je objedinjavanje voduslužnog područja u Istri, odnosno pripajanje medulinskog Albaneža, pulske komunalne tvrtke Pragrande i labinskog Vodovoda pulskom Vodovodu. 

Vijećnica SDP-a Sanja Radolović otkrila je da je na sjednici pazinskog vijeća u prošlom sazivu rečeno da pulski Vodovod ima dugovanje prema Butonigi - 35 milijuna kuna glavnice i 36 milijuna kuna kamata.

- Vodovod Pula nema dugovanja prema Butonigi, a to potvrđujem i sada. Postoji debalans koji je utvrđen 2009. godine i to nije dug, nego omjer aktive i pasive na vrijednost imovine koju je Butoniga imala u tom trenutku. Dug kao dug ne postoji, postoji debalans i on nije prikazan u bilancama društva Pule, kao ni Butonige, replicirao je direktor Vodovoda Pula Dean Starčić.

Cijena vodne usluge će se, ipak, gotovo sigurno povisiti.

- U nekim drugim vremenima bih rekao da pripajanje neće utjecati na cijenu. Neznatno bi utjecalo na cijenu. Utjecat će cijena električne energije, energenata i radova. A to će onda bitno utjecati na poslovanje. To će promijeniti cijenu vode. Teško da će cijena ostati ista", rekao je Starčić.

Noel Mirković: Stranke se ne mogu financirati samo od članarina

Kristijan Biteri (NLFZ) predložio da se financiranje političkih stranaka na sljedećoj sjednici smanji upola, sa 720 na 360 tisuća kuna, a ostatak preusmjeri socijali.

No, s njim se nije složila koalicijska partnerica Radolović, koja je kazala da su javna sredstva najtransparentniji način financiranja političkih stranaka iako, kako je rekla, nije pobornica takvog financiranja. S Biterijem se nisu složili ni Možemovci Ana Fonović i Noel Mirković, koji je pak s gnjušanjem istaknuo da ne može vjerovati u što je pretvorila rasprava i da se stranke ne mogu financirati samo od članarina.

„Politika je u službi građana, ako se od javnog novca financira zdravstvo i socijala, onda trebaju i političke stranke koje rade u interesu građana“, istaknuo je Mirković na što mu je Sean Soldatić (HDZ) 'spustio' rekavši da „Stranka Možemo želi javni novac“.

„Izgleda da ipak treba neki novac za rad na Facebooku i u komunikaciji s građanima“, kazao je Soldatić, zaključivši potom da bi se u vladajućoj koaliciji trebati dogovoriti što žele.


Nastavite čitati

Pula
 

Marko Ristić, koncesionar kafića "Šumi more" na Valkanama: "Investitor u 'Hotel Valkane' ne govori istinu o koncesiji nad kupalištem!"

Marko Ristić: "Prvo su mi u petak pismeno izjavili: 'S naše strane, za vas neće biti promjena. U ovom trenutku smo fokusirani samo na gradnju hotela u napuštenom kamenolomu. Za slučaj da Grad u budućnosti raspiše javni natječaj za dodjeljivanje koncesije na plažu, nemamo konkretnih planova'. No, nakon što sam ih podsjetio na Kostićevu izjavu koju je izrekao proljetos na prezentaciji projekta Hotel Valkane za novinare u Max Cityiju, maca je popapala jezik. Nitko mi se više nije javio. Zatim sam nazvao i našao se sa Zoranom Kostićem"

Pula
 

Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju Šveđaninu Svanteu Paabou

- Čovječanstvo je uvijek zanimalo vlastito porijeklo. Otkuda potječemo i u kakvim smo odnosima s onima prije nas? Što nas - Homo sapiense razlikuje od drugih hominida? Svojim pionirskim istraživanjem Svante Pääbo postigao je nešto naizgled nemoguće - sekvenciranje genoma neandertalca, izumrlog rođaka današnjih ljudi, objavila je danas Nobelova skupština

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.