Politika i društvo

Sjednica pulskog Gradskog vijeća

Igor Belas (SDP): Čak 50 korisnika gradskih stanova je unutra bespravno!

Ademi je otkrila da Grad ima nenaplaćena potraživanja od preko 90 milijuna kuna, a od toga 12 milijuna kuna od zakupa. Kazala je i da je zbog neizglasavanja odluke o prodaji nekretnina Grad 'dobio' jednu tužbu, odnosno da ima jedan spor


 
5 min
Chiara Bilić
Igor Belas

Ademi je otkrila da Grad ima nenaplaćena potraživanja od preko 90 milijuna kuna, a od toga 12 milijuna kuna od zakupa. Kazala je i da je zbog neizglasavanja odluke o prodaji nekretnina Grad 'dobio' jednu tužbu, odnosno da ima jedan spor

- Čak 50 korisnika gradskih stanova je unutra bespravno!, zagrmio je SDP-ov vijećnik Igor Belas na večerašnjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća na kojoj je točka dnevnog reda o strategiji upravljanja imovinom zahuktala atmosferu.

- Mi smo (SDP op.n.) nebrojeno puta tražili popis imovine i popis korisnika gradskih stanova i što ćemo s potraživanjima Grada Pule. Podsmjehivali su nam se. U stanovima je jako puno osoba koje nisu zaslužile, a unutra su samo zato što su simpatizeri ili članovi jedne političke opcije. Znate li vi kolikim je ljudima potreban prostor? Žalosno, jadno, sramotno!, replicirao je Belas IDS-ovom vijećniku Ardemiju Zimolu koji je rekao da je prava tema državno zemljište i da je „užas kako se država odnosi prema svojoj imovini u Puli“.

Sanja Radolović IDS-u: Rak rana Grada je u vaše vrijeme bilo upravo upravljanje imovinom!

Naime, Elena Puh Belci je u ime Kluba IDS-a izrazila podršku i rekla da je to nastavak dosadašnjih aktivnosti koje je poduzela prethodna vlast. Pročitala je što je sve napravila bivša IDS-ova vlast te konstatirala da dokumentom „Plan razvoja pametnog Grada Pula-Pola za razdoblje od 2023. do 2028. godine (Smart city)“ neće postati Smart City jer Pula već je Smart City.

No, rasprava se otvorila i potom žustro nastavila oko gradske imovine te ubrzo postala predmet direktnog i indirektnog političkog prepucavanja, među opozicijom i pozicijom, ali i među vladajućim partnerima.

Sanja Radolović (SDP) cinično je čestitala Puh Belci na 'prezentaciji' te podsjetila da je, dok je bila u oporbi, na Vijeću upitala vladajuće koliko ima gradskih stanova te da su joj odgovorili da ih ima 479.

- A kad sam upitala možete li mi dati odgovor koliko je korisnika legalno u tim stanovima, odgovorili ste mi da taj podatak nemate. Kad sam pitala tko plaća režije, rekli ste Grad. Rak rana Grada je u vaše vrijeme bilo upravo upravljanje imovinom!, rekla je Radolović.

Konstatirala je i da se danas „ne zna tko pije, a tko plaća“ u Društvenom centru Karlo Rojc te da su joj se javili neki predstavnici udruga i otkrili joj da oni plaćaju najam prostora, ali njihovi susjedi ne plaćaju.

Anja Ademi: Grad ima nenaplaćena potraživanja od preko 90 milijuna kuna

„Imamo li analizu prostora u Karlo Rojcu? Što je sa zemljištima koja nisu prošla na sjednici, jesu li ljudima vraćeni novci, jesu li stigle neke tužbe u Grad?“, upitala je Radolović očigledno aludirajući na čelnicu Možemo! i predsjednicu vijeća Dušicu Radojčić koja je nekad bila predsjednica udruge Zelena Istra, inače korisnika prostora u 'Rojcu', ali i na izostanak podrške Možemo! oko lanjskog pokušaja prodaje nekoliko gradskih nekretnina.

„Zelena Istra je 2019. izvršila analizu prostora, a sada se radi nadopuna kako bismo mogli dobiti čitavu sliku jer znam da je to u javnosti enigma", odgovorila je Anja Ademi, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu.

Ademi je otkrila i da Grad ima nenaplaćena potraživanja od preko 90 milijuna kuna, a od toga 12 milijuna kuna od zakupa. Kazala je i da je zbog neizglasavanja odluke o prodaji nekretnina Grad 'dobio' jednu tužbu, odnosno da ima jedan spor.

Na koncu su izglasane točke o pokretanju izrade Plana razvoja pametnog Grada Pula-Pola za razdoblje od 2023. do 2028. godine (Smart city), Strategije upravljanja imovinom Grada Pula-Pola za razdoblje od 2023. do 2028. godine i Plana razvoja kulture Grada Pula-Pola za razdoblje od 2023. do 2030. godine.

Strasti je nakratko uzburkala i točka dnevnog reda o financiranju političkih stranaka i nezavisnih vijećnika.

Direktor Vodovoda Dean Starčić: "Voda će vjerojatno poskupjeti, ali ne zbog pripajanja"

Tematska točka sjednice bilo je objedinjavanje voduslužnog područja u Istri, odnosno pripajanje medulinskog Albaneža, pulske komunalne tvrtke Pragrande i labinskog Vodovoda pulskom Vodovodu. 

Vijećnica SDP-a Sanja Radolović otkrila je da je na sjednici pazinskog vijeća u prošlom sazivu rečeno da pulski Vodovod ima dugovanje prema Butonigi - 35 milijuna kuna glavnice i 36 milijuna kuna kamata.

- Vodovod Pula nema dugovanja prema Butonigi, a to potvrđujem i sada. Postoji debalans koji je utvrđen 2009. godine i to nije dug, nego omjer aktive i pasive na vrijednost imovine koju je Butoniga imala u tom trenutku. Dug kao dug ne postoji, postoji debalans i on nije prikazan u bilancama društva Pule, kao ni Butonige, replicirao je direktor Vodovoda Pula Dean Starčić.

Cijena vodne usluge će se, ipak, gotovo sigurno povisiti.

- U nekim drugim vremenima bih rekao da pripajanje neće utjecati na cijenu. Neznatno bi utjecalo na cijenu. Utjecat će cijena električne energije, energenata i radova. A to će onda bitno utjecati na poslovanje. To će promijeniti cijenu vode. Teško da će cijena ostati ista", rekao je Starčić.

Noel Mirković: Stranke se ne mogu financirati samo od članarina

Kristijan Biteri (NLFZ) predložio da se financiranje političkih stranaka na sljedećoj sjednici smanji upola, sa 720 na 360 tisuća kuna, a ostatak preusmjeri socijali.

No, s njim se nije složila koalicijska partnerica Radolović, koja je kazala da su javna sredstva najtransparentniji način financiranja političkih stranaka iako, kako je rekla, nije pobornica takvog financiranja. S Biterijem se nisu složili ni Možemovci Ana Fonović i Noel Mirković, koji je pak s gnjušanjem istaknuo da ne može vjerovati u što je pretvorila rasprava i da se stranke ne mogu financirati samo od članarina.

„Politika je u službi građana, ako se od javnog novca financira zdravstvo i socijala, onda trebaju i političke stranke koje rade u interesu građana“, istaknuo je Mirković na što mu je Sean Soldatić (HDZ) 'spustio' rekavši da „Stranka Možemo želi javni novac“.

„Izgleda da ipak treba neki novac za rad na Facebooku i u komunikaciji s građanima“, kazao je Soldatić, zaključivši potom da bi se u vladajućoj koaliciji trebati dogovoriti što žele.


Nastavite čitati

Pula
 

Čitanjem ulomaka romana Uliks Jamesa Joycea u Uliksu počeo Bloomsday

Program Bloomsdaya nastavlja se i večeras na Forumu uz glazbu s početka 20. stoljeća Dua Rapsodija i degustaciju sireva s početkom u 20.30 sati, te sutra u 10 sati otvorenjem izložbe plakata od početaka Bloomsdaya u Puli (2012.) do 2023. Također će biti predstavljeni i radovi učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Joyce u očima ŠPUD-a

Pula
 

(VIDEO) MALI SUPER JUNACI Natjecatelj Survivora Alex Percan na Fratarskom organizira jednodnevno druženje s djecom, njihovim roditeljima i kandidatima popularnog showa

Osim druženja s natjecateljima iz omiljenog televizijskog showa, plavim i crvenim plemenima, sve će biti opremljeno s raznim poligonima i sportskim aktivnostima, povezanih sa zdravim načinom života. Od ostalih aktivnosti koje će se događati na Fratarskom, Alex nam izdvaja preživljavanje, kako se pali vatra i gradi sklonište te gađa iz luka sa strijelom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.