Politika i društvo

Situacija u Ukrajini

Ministar Banožić: RH još nije definirala svoje sudjelovanje u operacijama NATO-a

“Mi sada radimo na planovima i zasad nema konkretnih planova i zaključaka gdje će Hrvatska vojska biti u kojem trenutku”, rekao je Banožić odgovarajući na pitanje novinara na koji će način Hrvatska sudjelovati u jačanju NATO-ovih snaga


 
2 min
HINA
Foto: HINA

“Mi sada radimo na planovima i zasad nema konkretnih planova i zaključaka gdje će Hrvatska vojska biti u kojem trenutku”, rekao je Banožić odgovarajući na pitanje novinara na koji će način Hrvatska sudjelovati u jačanju NATO-ovih snaga

Hrvatska trenutačno radi na svojim planovima i zasad nema nikakvih konkretnih zaključaka gdje će Hrvatska vojska biti u kojem trenutku, izjavio je u srijedu ministar obrane Mario Banožić, koji sudjeluje na dvodnevnom sastanku ministara obrane članica Sjevernoatlantskog saveza.

NATO je u srijedu najavio da će razmotriti jačanje svojih snaga na istočnom krilu, a ministri obrane su zadužili nadležne vojne službe da identificiraju moguće opcije.

“Mi sada radimo na planovima i zasad nema konkretnih planova i zaključaka gdje će Hrvatska vojska biti u kojem trenutku”, rekao je Banožić odgovarajući na pitanje novinara na koji će način Hrvatska sudjelovati u jačanju NATO-ovih snaga.

“Kroz dosadašnje sudjelovanje u operacijama i misijama, u kojima su hrvatski vojnici dobivali najbolje ocjene, pokazali smo da smo saveznici na koje se može računati. Naravno, sve ono što će se u budućnosti događati mora biti definirano u našim planovima”, rekao je Banožić.

Također je rekao da na sastanku ministara obrane nije bilo govora o bilo kakvom raspoređivanju vojnih brodova i zrakoplova u Hrvatskoj.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je rekao u srijedu da su ministri obrane dali vojnim zapovjednicima nalog da rade na detaljima daljnjeg jačanja NATO-a na istočnom krilu i da će oni za nekoliko tjedana podnijeti izvješće.

Stoltenberg je istaknuo da je NATO već dosad pojačao snage odvraćanja i obrane s više vojnika, zrakoplova i brodova, ali da je riječ o obrambenim snagama.

“Ti koraci su obrambeni. NATO nije prijetnja Rusiji”, rekao je.


Nastavite čitati

Snijeg padao na Učki i Platku

Na području Gorskog kotara noćas je padao snijeg, a na mjestima je došlo i do stvaranja pravog snježnog pokrivača. Prekrio je i goranski dio autoceste A6 Rijeka-Zagreb, ali djelatnici zimske službe su prošli ralicama i do jutros nema ograničenja u prometu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.