Politika i društvo

ISPUNJEN CILJ NATO-a

MORH: Hrvatska među osam zemalja koje izdvajaju više od 2 posto BDP-a za obranu

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da je Hrvatska, kao odgovorna članica NATO-a, kontinuiranim povećanjem obrambenog proračuna dosegla zadani cilj od 2.16 % BDP-a izdvajanja za obranu


 
1 min
HINA
Foto: Pixsell/Robert Anić

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da je Hrvatska, kao odgovorna članica NATO-a, kontinuiranim povećanjem obrambenog proračuna dosegla zadani cilj od 2.16 % BDP-a izdvajanja za obranu

S izdvajanjem 2,16 posto BDP-a za obranu u 2021. godini, Hrvatska je ispunila cilj NATO-a o ulaganju najmanje 2 % BDP-a u vojne svrhe, objavilo je u četvrtak ministarstvo obrane.

Riječ je o obvezi povećanja izdvajanja za obranu do 2024. na što su se države članice NATO-a obvezale 2014. godine.

Uz to, cilj NATO-a je da ulaganje u opremu iznosi najmanje 20 posto obrambenog proračuna. Hrvatska je prošle godine premašila i taj cilj i za opremanje izdvaja 30,6 % obrambenog proračuna.   

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da je Hrvatska, kao odgovorna članica NATO-a, kontinuiranim povećanjem obrambenog proračuna dosegla zadani cilj od 2.16 % BDP-a izdvajanja za obranu.

"Modernizacija i opremanje Hrvatske vojske i podizanje standarda života i rada hrvatskih vojnika prioritet je ove vlade i mene kao ministra obrane", rekao je Banožić.

Vlada je prošle godine donijela stratešku odluku o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafale. Bilo je to najveće ulaganje u vojsku u posljednjih 30 godina.

U Hrvatsku su stigla i prva dva helikoptera Black Hawk, a nabavljaju se i oklopna vozila pješaštva Bradley za kopnenu vojsku te se grade i obalni ophodni brodovi za mornaricu.

"I dalje ćemo nastaviti ulagati u sve grane Hrvatske vojske. Upravo ulaganjem u vlastite sposobnosti za obranu, Hrvatska pridonosi jačanju i NATO-a i Europske unije“, istaknuo je Banožić.


Nastavite čitati

PRVA KOŠARKAŠKA LIGA Omiš prejak za nekompletnu Stoju

Presudio je loš ulazak Stoje ili odličan start domaćina, koji je nakon prve četvrtine vodio 18 razlike (34:16). Iako su u ostatku utakmice košarkaši Stoje bili podjednaki, pa i posljednju četvrtinu dobili deset razlike, to je bilo dovoljno tek za konačnih minus 11 koševa. Raduje 16 koševa novopridošlog Eleza

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.