Politika i društvo

ISPUNJEN CILJ NATO-a

MORH: Hrvatska među osam zemalja koje izdvajaju više od 2 posto BDP-a za obranu

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da je Hrvatska, kao odgovorna članica NATO-a, kontinuiranim povećanjem obrambenog proračuna dosegla zadani cilj od 2.16 % BDP-a izdvajanja za obranu


 
1 min
HINA
Foto: Pixsell/Robert Anić

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da je Hrvatska, kao odgovorna članica NATO-a, kontinuiranim povećanjem obrambenog proračuna dosegla zadani cilj od 2.16 % BDP-a izdvajanja za obranu

S izdvajanjem 2,16 posto BDP-a za obranu u 2021. godini, Hrvatska je ispunila cilj NATO-a o ulaganju najmanje 2 % BDP-a u vojne svrhe, objavilo je u četvrtak ministarstvo obrane.

Riječ je o obvezi povećanja izdvajanja za obranu do 2024. na što su se države članice NATO-a obvezale 2014. godine.

Uz to, cilj NATO-a je da ulaganje u opremu iznosi najmanje 20 posto obrambenog proračuna. Hrvatska je prošle godine premašila i taj cilj i za opremanje izdvaja 30,6 % obrambenog proračuna.   

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da je Hrvatska, kao odgovorna članica NATO-a, kontinuiranim povećanjem obrambenog proračuna dosegla zadani cilj od 2.16 % BDP-a izdvajanja za obranu.

"Modernizacija i opremanje Hrvatske vojske i podizanje standarda života i rada hrvatskih vojnika prioritet je ove vlade i mene kao ministra obrane", rekao je Banožić.

Vlada je prošle godine donijela stratešku odluku o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafale. Bilo je to najveće ulaganje u vojsku u posljednjih 30 godina.

U Hrvatsku su stigla i prva dva helikoptera Black Hawk, a nabavljaju se i oklopna vozila pješaštva Bradley za kopnenu vojsku te se grade i obalni ophodni brodovi za mornaricu.

"I dalje ćemo nastaviti ulagati u sve grane Hrvatske vojske. Upravo ulaganjem u vlastite sposobnosti za obranu, Hrvatska pridonosi jačanju i NATO-a i Europske unije“, istaknuo je Banožić.


Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.