Politika i društvo

NA KRAJU DANA

NIENTE MENS SANA IN LAVANDERIA ISTRIANA: U Istri neki muljatori peru novce, drugi šalju bezobrazne poruke s nepropisnih reklamnih panoa, a o frižiderima ćemo sutra...

Nakon osuđenog talijanskog poduzetnika Flavia Faccina, s labinskim tvrtkama varao ljude i prao novce i bivši talijanski biciklist Gianni Da Ros * Na nelegalnom reklamnom panou u Vodnjanu pojavila se provokativna poruka "Sve dolazi onome koji zna čekati”, a na drugom, legalnom, kod Oprtlja, žiteljica Zrenja traži javne isprike od načelnika i predsjednice vijeća: 'Smatram da su me povrijedili kao osobu", poručila je * Pojavio se novi potencijalni kupac za Uljanik, a sutra pišemo o slučajevima "frižider", "Porečanka" i o mukama koje muče naše osnovne škole


 
4 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Nakon osuđenog talijanskog poduzetnika Flavia Faccina, s labinskim tvrtkama varao ljude i prao novce i bivši talijanski biciklist Gianni Da Ros * Na nelegalnom reklamnom panou u Vodnjanu pojavila se provokativna poruka "Sve dolazi onome koji zna čekati”, a na drugom, legalnom, kod Oprtlja, žiteljica Zrenja traži javne isprike od načelnika i predsjednice vijeća: 'Smatram da su me povrijedili kao osobu", poručila je * Pojavio se novi potencijalni kupac za Uljanik, a sutra pišemo o slučajevima "frižider", "Porečanka" i o mukama koje muče naše osnovne škole

I talijanska tvrtka Micoperi iz Ravenne, bez iskazivanja cijene, pokazala interes za kupnju poduzeća Uljanik Brodogradnja 1856. Uz slovenski Eko Bor, riječki Adria Mont i rumunjski GSP Offshore ovo je četvrti subjekt, ovo je četvrti subjekt koji bi preuzeo tvrtku nastalu iz propalog Uljanika d.d. s ciljem spašavanja brodogradnje u Puli. Danas je počela skupštini vjerovnika Uljanik brodogradilišta d.o.o. u stečaju, rečeno je da je zadnji pokušaj dražbe bio neuspješan jer je izostao dolazak zainteresiranih. Nastavak skupštine je zakazan za petak.

Labin kao dreamland za pranje novca. Gianni Da Ros, nekada poznati talijanski profesionalni biciklist čija je obećavajuća karijera prekinuta doping aferom u kojoj je kažnjen s 20 godina zabrane bavljenja biciklizmom, suvlasnik je u nekoliko poduzeća sa sjedištem u Labinu. Te su tvrtke, čiju su suvlasnici i drugi Talijani, dovode se u vezu s mega financijskom prijevarom u kojoj su stotine lakovjernih Talijana, pretežno stanovnika Sardinije, olakšani za milijune eura. Prije Da Rosa i osuđeni talijanski poduzetnik Flavio Faccin u Labinu vrtio milijune. Prava "lavanderia istriana".

Veliki reklami pano na ulazu u Vodnjan - čije je postavljanje prekinulo vodnjansko komunalno redarstvo, Grad Vodnjan vlasniku parcele izdao kaznu  u iznosu od 14 tisuća eura te jedan prekršajni nalog, a Hrvatske autoceste, koje nisu izdale suglasnost za postavljanje panoa, zbog protuzakonitog otvaranja izlaza na državnu cestu slučaj su  proslijedile prometnoj inspekciji opet  svijetli. Smeta vozačima u vožnji ali i svima onima koji misle da bi se pravila i zakoni trebali poštivati. U cijeloj toj priči stvorio se dojam da se vlasnik na neki nadrealni način i zabavlja, na panou se sada povremeno upali poruka “Sve dolazi onome koji zna čekati”. Valja to vrijedi i kad treba dočekati pravdu.

Drugi, isto tako nesvakidašnji pano, pojavio se na samom ulazu u mjesto Materada u Općini Optralj. Riječ je o jumbo plakatu koji je de sua pecunia (265 eura za dva tjedna) postavila žiteljica Zrenja Mira Gardos te na njemu objavila poruku da traži javnu ispriku nezavisnog općinskog načelnika Lea Bazjaka i sada već bivše predsjednice tamošnjeg Općinskog vijeća, također nezavisne Petre Piškur. "Na jednici Općinskog vijeća načelnik je ustvrdio kako sam ja verbalno napala komunalnog redara, do te mjere da je policija morala doći smiriti situaciju, a to jednostavno nije istina! Budući da ja na Vijeću nemam pravo glasa, svoju sam žalbu uputila općinskom Etičkom odboru, mada u njemu sjede dva općinska vijećnika, jer smatram da su me povrijedili kao osobu! Međutim, nitko mi se nije ispričao, i tako sam se odlučila na postavljanje jumbo plakata", rekla nam je Gardos.

Općina Marčana podnijela kaznenu prijavu DORH-u zbog ugrožavanja okoliša otpadom i otvaranja puta na parceli u vlasništvu Republike Hrvatske. Prije toga naš je čitatelj  snimio kamion koji iskrcava građevinski otpad na parceli na cesti od Vodnjana prema naselju Pinezići, i od vozača zbog toga dobio prijetnje.

Danas u portal uređivali Leo i Silvio, a sutra se Leu pridružuje Martina.

Evo najave sutrašnjih tema. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici 19. siječnja donijelo odluku u slučaju „frižider“ utvrdivši da je saborski zastupnik i gradski vijećnik Marin Lerotić od tadašnjeg direktora trgovačkog društva Castrum Pula 97 d.o.o, (Aleksandar Matić op.a.) primio nedopušteni dar - Hisense hladnjak za vino u vrijednosti od 1.599 kuna. Marin Lerotić i dalje ostaje pri tome da hladnjak nije uzeo, a o kronologiji i detaljima slučaja piše Danijela Bašić- Palković.

Nebriga o osnovnim školama. Na tri ponovljena natječaja jedna pulska škola nije uspjela zaposliti kuhara. Edukacijskih rehabilitatora i pedagoga nema ni za lijek, a Ministarstvo obrazovanja izgleda da nije briga. Priču o mukama koje muče naše škole napisala je Martina Pereša.

Sud je naložio deložaciju iz zgrade “Porečanka” u Puli. Sutra od pera Chiare Bilić saznat će te tko mora iseliti  iz poslovnih prostora.

Grafit kao komentar dana: odjavljujemo se fotografijom našeg fotoreportera Manuela Angelinija. Laka vam noć.


Nastavite čitati

Istra
 

Otpada nikad više, brige nikad manje, a turistička sezona pred vratima. Režemo li granu na kojoj sjedimo?

Masovno bacanje otpada u prirodu dobilo je svoju dionicu i na Caminu Istrianu. Azbestne ploče u zelenoj travi naše su duhovno ogledalo * Imamo i priču o otpadu koji nastaje čerečenjem propalih pulskih tvrtki Istra i Puljanka koje predvodi pogrebnik Predrag Đorđević * Teško se prisjetiti svih pročelnika u mandatu gradonačelnika Pule Filipa Zoričića. Štoviše, sastav pročelničke ekipe s početka 2022. godine uglavnom je promijenjen. Detaljnije čitajte sutra

Istra
 

Izložba stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. "Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe", rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.