Politika i društvo

PROTESTNI SKUP NA PORTARATI I FORUMU

ODGOJITELJICA VALENTINA BELJO: Volimo svoj posao i radimo ga s ljubavlju, ali nažalost ljubav ne plaća račune, a Grad ne poštuje zakon

Danas ne radi ni Komunalna palača, ali vlast, ako je pametna, će čuti i vidjeti današnje događanje. Razlog okupljanja su male plaće djelatnika dječjih vrtića i nepoštivanje zakona koji kaže da moraju biti istovjetne onima učitelja u osnovnim školama. Kod nas u Puli je ta razlika 40 posto, te učitelji imaju preko 7 tisuća eura viša godišnja primanja, što znači da su djelatnici u predškolskom odgoju diskriminirani i omalovažavani, istaknuo je Rajko Kutlača


 
2 min
Dean Mladenović ⒸFOTO: Dean Mladenović

Danas ne radi ni Komunalna palača, ali vlast, ako je pametna, će čuti i vidjeti današnje događanje. Razlog okupljanja su male plaće djelatnika dječjih vrtića i nepoštivanje zakona koji kaže da moraju biti istovjetne onima učitelja u osnovnim školama. Kod nas u Puli je ta razlika 40 posto, te učitelji imaju preko 7 tisuća eura viša godišnja primanja, što znači da su djelatnici u predškolskom odgoju diskriminirani i omalovažavani, istaknuo je Rajko Kutlača

Na pulskoj Portarati održan je protestni skup u organizaciji Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, povodom neuspjeha mirenja s Gradom Pulom u vezi povećanja plaća za tristotinjak djelatnika u dječjim vrtićima čiji je Grad Pula osnivač.

Na protestu se okupilo nekoliko stotina građana, a podršku djelatnicama i djelatnicima vrtića došli su dati mnogobrojni Puležani. Očekivano, najviše je bilo roditelja djece koja idu vrtiće.

Jedna od njih je i Nina Truhli, čija je obitelj također svojim prisustvom došla dati podršku odgajateljicama i ostalim djelatnicima dječjih vrtića.

- Smatram da odgajatelji naše djece imaju male plaće i stoga jesmo ovdje, dati im punu podršku i to do samog kraja. To je težak posao, koji ne može svatko raditi, te da plaća treba pratiti što zakon kaže o tome i što pokriva njihova radna mjesta, rekla je.

Nina Truhli s obitelji

Valentina Beljo, jedna od odgojiteljica koje su došle na ovaj protestni skup izraziti svoje nezadovoljstvo s niskim plaćama djelatnika, poručila je da je njima dosta ovakvog odnosa.

- Prekipjelo nam je, Grada nas ne čuje, mjesecima pregovaramo za sramotne postotke, dok imamo jako male plaće u odnosu na zakonsku obavezu, te trebaju biti jednake onima učitelja razredne nastave u osnovnim školama. Mi imamo 40 posto manja primanja u odnosu na njih, a tehničko osoblje u vrtićima ima katastrofalno niska primanja, koja su manja od minimalca. Žalosno je na što nas tjeraju, nadamo se da će ovaj protest probuditi nadležne iz Grada. Roditelji su uz nas i svi vide kakvo je stvarno stanje. Volimo svoj posao i radimo ga s ljubavlju, ali na žalost ljubav ne plaća račune, a Grad ne poštuje zakon, poručila je Beljo.

Valentina Beljo

Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije je kazao da su protest organizirali na današnji dan jer vrtići danas ne rade, te su zbog toga prisutni djelatnici vrtića. Poručio je da su s Portarate došli na Forum kako bi odaslali poruku nadležnima iz Grada Pule.

Okupljanje na Forumu

- Danas ne radi ni Komunalna palača, ali vlast ako je pametna će čuti i vidjeti današnje događanje. Razlog okupljanja su male plaće djelatnika dječjih vrtića i nepoštivanje zakona koji kaže da moraju biti istovjetne onima učitelja u osnovnim školama. Kod nas u Puli je ta razlika 40 posto, te učitelji imaju preko 7 tisuća eura viša godišnja primanja, što znači da su djelatnici u predškolskom odgoju diskriminirani i omalovažavani, istaknuo je Kutlača.

Rajko Kutlača


Nastavite čitati

Pula
 

Objavljen Javni poziv za dodjelu novčanih sredstava Zaklade za sport

Svrha Zaklade je promicanje i poticanje sportskih klubova na području Grada Pule iz ekipnih sportova kao i sportaša pojedinaca s prvenstvenim ciljem postizanja vrhunskih sportskih rezultata u seniorskoj konkurenciji na domaćim i međunarodnim natjecanjima, pomaganje darovitih i perspektivnih sportaša, promicanje Pule kao grada sportske izvrsnosti te podupiranje sportskih manifestacija i sportskih projekata od interesa za Pulu

Pula
 

ZAVRŠEN, ALI PRAZAN: Ni četiri mjeseca nakon svečanog otvorenja Dom 'Ruža Petrović' još nije useljen

Podsjetimo, štićenici doma, njih ukupno 41, u zgradu nekadašnjeg odjela psihijatrije preselili su se u ožujku 2022. godine, kada je započelo renoviranje matične zgrade. Prvotno je plan podrazumijevao boravak u privremenom smještaju tek godinu dana, no pri kraju tog roka postalo je jasno da će on biti probijen. Prvi razlog bio je ritam radova, a drugi - neuspješna potraga za stručnim kadrom

Pula
 

U tijeku pripreme za dogradnju Osnovne škole Šijana

U sklopu pripremnih radnji uklonit će se dio postojećih stabala te će se izvršiti zamjenska sadnja u znatno većem obimu. Sada će ukloniti 23 bora, dva cedra i jedan čempres, a zasadit će se više od 300 stabala, grmolikih vrsta lovora, pitospore i lavande

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.