Politika i društvo

BROZOVA REZIDENCIJA

"OVO JE PONOSNI TRENUTAK" Općina Kumrovec dobila u vlasništvo Vilu Kumrovec

Riječ je o objektu koji je 40-tih godina 20. stoljeća bio hotel, da bi za vrijeme Jugoslavije 60-tih bio proglašen Brozovom rezidencijom


 
1 min
HINA
Foto: Magazin Plus

Riječ je o objektu koji je 40-tih godina 20. stoljeća bio hotel, da bi za vrijeme Jugoslavije 60-tih bio proglašen Brozovom rezidencijom

Općina Kumrovec u petak je dobila u vlasništvo Vilu Kumrovec, nekadašnju rezidenciju bivše jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, koja je nakon uspostave Republike Hrvatske 90-tih postala vlasništvo Muzeja Hrvatskog zagorja.

Riječ je o objektu koji je 40-tih godina 20. stoljeća bio hotel, da bi za vrijeme Jugoslavije 60-tih bio proglašen Brozovom rezidencijom.

"Ovo je ponosni trenutak kada Općina Kumrovec preuzima pravo upravljanja nad ovim objektom", rekao je prilikom potpisivanja načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt koji je i inicirao prijenos vlasništva.

"Ideja je krenula prije godinu dana i brzo se uspjela odraditi u suradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja i državne imovine. Odličnu suradnju smo imali i s Ministarstvom kulture i medija, a ministrica se odmah složila s tom idejom. Prvenstveno smo zamislili da Vila Kumrovec postane kulturni, turistički i multimedijalni objekt", kazao je.

Najavio je da Općina planira obnovu objekta, u koji se nije značajnije ulagalo posljednjih 40 godina, prijaviti na EU fondove.

"Slijedi prijava projekta na INTERREG program već sljedećeg tjedna. Nadamo se da ćemo prva sredstva uspjeti osigurati već u idućih godinu dana. Procijenjeno je da ćemo trebati negdje oko 2 milijuna eura da ovu zgradu kompletno stavimo u funkciju", rekao je načelnik, te dodao da bi to trebalo ostvariti kroz 3 do 4 godine.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorje Jurica Sabol, sam prijenos vlasništva s muzeja na Općinu Kumrovec smatra korakom u pozitivnom smjeru.

"Jedan od razloga za tu odluku jest to što do ove godine muzeji nisu bili prihvatljivi prijavitelji na EU fondove za razliku od općina. Činilo nam se da će ovo biti najlakši put za revitalizaciju ovog objekta", ustvrdio je Sabol.

Što se tiče same zbirke predmeta iz Vile Kumrovec one su sastavni dio fundusa Muzeja Staro selo.

"Zbirka, osim interijera, broji i darove koje je Josip Broz dobivao prilikom svog posjeta Kumrovcu, od stranih i domaćih gostiju. Poznato je da je Broz volio primati poklone ali i darivati ih. Osim tih darova koje je dobivao ovdje, bili su izloženi i darovi koji su prije nekoliko godina dovezeni iz Ureda tadašnje predsjednice RH. To je sve skupa 105 poklona, od toga je 101 poklon u vlasništvu Muzeja, a ostali su na dugoročnoj posudbi", navela je viša kustosica Muzeja Hrvatsko zagorje Anita Paun Gađa.


Nastavite čitati

Ministar Božinović i ravnatelj policije Milina čestitali Dan policije

„Živite i radite ovaj častan poziv, a svakodnevnim djelima svjedočite kako je hrvatska policija proizašla iz naroda i kako je svakodnevno u njegovoj službi. Nijedan pojedinac među nama ne zaboravlja da su temelji našeg domoljublja u Domovinskom ratu, kada je hrvatska policija, među rijetkim policijama u svijetu, pokazala čvrst i odlučan karakter. Takva je i danas”, navode u čestitci

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.