Politika i društvo

ZAUZEO SE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Plenković: Hrvatska je tranzitna zemlja i neće uvoziti ukrajinsko žito

Plenković je rekao da je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su "stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita nego našeg iz Ukrajine pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu"


 
2 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Plenković je rekao da je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su "stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita nego našeg iz Ukrajine pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu"

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito i da neće uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice, nakon što su tri članice Europske unije odlučile produljiti embargo na uvoz hrane iz te ratom pogođene zemlje. 

Plenković je rekao da je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su "stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita nego našeg iz Ukrajine pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu". 

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su u petak uvesti jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, a Plenković je rekao da je "očito da su ove zemlje zabilježile da je dio tog žita bio plasiran na njihovo tržište". 

Na upit novinara hoće li Hrvatska ići u tom smjeru, Plenković je ponovio da hrvatske luke služe za tranzit ukrajinskog žita trećim zemljama. 

Visoki ukrajinski dužnosnici potvrdili su u rujnu da se ukrajinsko žito otprema preko hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru. Glavni ukrajinski izvozni pravac išao je preko njezinih crnomorskih luka, ali Kijev traži alternativu od ruske invazije u veljači prošle godine i odluke Moskve da se povuče iz crnomorskog sporazuma o žitaricama sredinom srpnja.

EU je odlučio pomoći Ukrajini uspostavom koridora solidarnosti. 

"Cijela ideja koridora solidarnosti je zamišljena na način da se ogromne količine ukrajinskog žita, unatoč brutalnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu, uspiju izvesti iz Ukrajine", rekao je Plenković.


Nastavite čitati

Svijet
 

ŠVICARSKA: Započinje dvodnevni samit svjetskih vođa za okončanje rata u Ukrajini

Očekuje se da će se pregovori usredotočiti na šire zabrinutosti do kojih je rat doveo, poput prehrambene i nuklearne sigurnosti te slobode plovidbe, a nacrt konačne deklaracije naziva Rusiju agresorom u sukobu, rekli su izvori. "Samit se kocka s pokazivanjem granica ukrajinske diplomacije", kazao je direktor Međunarodne krizne skupine Ujedinjenih naroda Richard Gowan. "Ipak, on je također mogućnost da Ukrajina podsjeti svijet da brani načela Povelje UN-a"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.