Politika i društvo

Zlouporaba ovlasti i položaja?

Policija upala u stan ministra Horvata, u tijeku je pretraživanje

Telegramovi izvori kažu da istražitelji provjeravaju Horvatovu ulogu u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac. Nju USKOK sumnjiči da je, na zamolbu Josipe Rimac, sređivala obrtnicima potpore od Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat


 
3 min
Istra24
Darko Horvat/ Foto: Vlada

Telegramovi izvori kažu da istražitelji provjeravaju Horvatovu ulogu u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac. Nju USKOK sumnjiči da je, na zamolbu Josipe Rimac, sređivala obrtnicima potpore od Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat

Policija je jutros započela pretragu stana ministra Darka Horvata, doznaje Telegram neslužbeno. Prema zasad dostupnim informacijama, ministra graditeljstva povezuje se sa zlouporabom položaja i ovlasti.

Telegramovi izvori kažu da istražitelji provjeravaju Horvatovu ulogu u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac. Nju USKOK sumnjiči da je, na zamolbu Josipe Rimac, sređivala obrtnicima potpore od Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat.

Radilo se o vlasniku obrta rođaka Josipe Rimac te obrtu i firmi dvojice njoj bliskih ljudi. Ana Mandac trebala je, sumnja USKOK, poduzeti sve potrebno kako bi te bespovratne potpore osigurala ljudima za koje se Josipa Rimac kod nje založila. Pritom navodno nije smjelo biti dovedeno u pitanje imaju li oni pravo na potpore, odnosno ispunjavaju li sve uvjete.

Mandac je, stoji u rješenju o provođenju istrage, doista omogućila isplate potpora firmi i obrtima u vlasništvu prijatelja i rođaka Josipe Rimac. Radilo se, tvrde istražitelji, o dvije potpore od po 200 tisuća kuna, te jednoj isplati bespovratnih sredstava od 185 tisuća kuna.

Što je Josipa Rimac dobila kao nagradu?

Za uzvrat je obrtnik napravio radove na kući koja je, kako kažu istražitelji, u stvarnom vlasništvu Josipe Rimac, ali joj je, sumnja se, iz zahvalnosti što mu je pomogla oko potpora, umanjio cijenu radova.

Kako je 2019. godine uspjela preko Ane Mandac srediti rođacima i prijateljima da dobiju državni novac, Josipa Rimac je, priopćio je na početku akcije USKOK, i 2020. povukla isti potez. Na zahtjev svog rođaka tražila je tijekom svibnja 2020. pomoćnicu ministra Horvata da mu osigura bespovratne potpore Ministarstva gospodarstva i za 2020. godinu. Uslijedila je policijska akcija u kojoj su svo troje privedeni.

Tko je dojučerašnja pomoćnica ministra?

O karijeri Ane Mandac, koja je sad doživjela ozbiljan pad, Telegram je nakon njezinog uhićenja detaljno pisao. Porijeklom je iz Bosne i Hercegovine, a obrazovala se u Hrvatskoj i u inozemstvu. Po struci je diplomirani defektolog.

Karijeru je počela 1995. godine u Ministarstvu obrane, na administrativnim poslovima vezanima uz stambena pitanja. Radila je i u Vladinom Uredu za raseljene, pa u Centru za socijalnu skrb Črnomerec kao stručna suradnica. Od 2003. do 2005. godine vodi ured tvrtke Guapa d.o.o. da bi 2005. postala stručna suradnica u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvoja. Bila je potom i predsjednica Nadzornog odbora Badel 1862 d.d. te vlasnica obrta pod nazivom Centar Olimp.

U veljači 2016. upravo na poziv ministra Horvata napustila je privatni posao te došla u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Za portal Women in Adria izjavila je kako isprva nije željela ići u Ministarstvo jer je bila zadovoljna svojim dotadašnjem životom, ali da je nakon brojnih uvjeravanja pristala.

Horvat negirao kontakte s Rimac

Nakon uhićenja Josipe Rimac i Ane Mandac, Horvat je tvrdio kako ga Rimac nije kontaktirala vezano za potpore. “Mi smo u fazi istražnih radnji, a bude li potrebe svu dokumentaciju ću staviti na uvid”, rekao je tada Horvat novinarima.

Upitan je li provjerio ako se nekome pogodovalo unutar njegova ministarstva, Horvat je ustvrdio da ako je bilo kakvih ekscesa, oni su pojedinačne naravi. “Tri godine zaredom imamo mišljenje državne revizije bez ikakvih uvjeta. Imamo interne revizijske procese koji su provjeravali određene postupke, imamo konstrukt uvjeta natječaja koji kao program odobrava Vlada, pa ako je bilo nekih ekscesa oni su pojedinačne naravi”, poručio je.


Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Terećenje poginulog vozača kombija od strane Banožića i neizravno vještaka nadilazi pravo okrivljenika da se brani i neistinama

Slučaj Banožić drastično prelazi okvire prometne nesreće, a sve ono što se događalo nakon tragičnog događaja (policijski očevid, osiguranje dokaza, pravosudni postupak..) ukazuje na mogućnost pogodovanja bivšem ministru obrane, prvenstveno u ispitivanju alkohoiliziranosti te dvostrukih pravosudnih kriterija (usporedba s uhićenom Albankom nakon tragične nesreće kod Dubrovnika), piše prometni stručnjak Željko Marušić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.