Politika i društvo

VIJEĆNICI MOŽEMO! PULA O ULJANIKU

Predlažemo da Grad Pula zatraži prijenos vlasništva dijela poslovnog udjela Republike Hrvatske u minimalnom iznosu za pravo glasa na Skupštini

Nedavno je donijeta preporuka Europskog parlamenta Komisiji da se potiče modernizacija i proizvodnja u brodogradilištima, iako je prije otprilike deset godina Europska unija imala ideju da se ta grana privatizira. Međutim, to se u posljednje vrijeme promijenilo jer su očito shvatili da je brodogradnja jedna od strateških grana u nekim državama članicama Europske unije i pokazuje smjer kuda bi mogla i trebala ići. Naši projektanti i male tvrtke pokazuju kako brodogradnja ima perspektivu i budućnost i može biti pokretač ponovnog razvoja Pule, rekla je Dušica Radojčić i zaključila da bi bila šteta takvu  priliku za razvoj propustiti


 
5 min
Sandra Zrinić Terlević

Nedavno je donijeta preporuka Europskog parlamenta Komisiji da se potiče modernizacija i proizvodnja u brodogradilištima, iako je prije otprilike deset godina Europska unija imala ideju da se ta grana privatizira. Međutim, to se u posljednje vrijeme promijenilo jer su očito shvatili da je brodogradnja jedna od strateških grana u nekim državama članicama Europske unije i pokazuje smjer kuda bi mogla i trebala ići. Naši projektanti i male tvrtke pokazuju kako brodogradnja ima perspektivu i budućnost i može biti pokretač ponovnog razvoja Pule, rekla je Dušica Radojčić i zaključila da bi bila šteta takvu  priliku za razvoj propustiti

Nakon jutros održane sjednice Odbora za gospodarstvo Grada Pule, kojim predsjeda Davor Vuković, vijećnik platforme Možemo! Pula u Gradskom vijeću Grada Pule, na Forumu je održana i konferencija za novinare na kojoj su, uz Vukovića, prisustvovali i drugi vijećnici platforme Možemo!, Dušica Radojčić i Miha Paus. Vuković je uvodno naveo razloge konferencije, a to je uvrštavanje tematske točke o brodogradilištu Uljanik na njihovu inicijativu, na sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća.

Brodogradnja - nositelj pametne reindustrijalizacije

- Trenutna konfiguracija brodogradilišta ne polučuje uspjehe kojima smo se nadali nakon osnivanja 'Uljanik brodogradnje 1856'. Recentni pokušaji prodaje tog poduzeća također nisu bili uspješni te se neizvjesnost ponovno nadvila nad budućnost Uljanika. Budući da su sudbine Uljanika i Pule snažno isprepletene, sazvali smo sjednicu Odbora za gospodarstvo da bi razmotrili mogućnost podrške koju Grad može pružiti brodogradilištu. Na temelju razgovora s raznim stručnjacima, ali i onih izravno uključenih u djelovanje Uljanika, poput direktora Samira Hadžića i njegovih kolega, a uzeli smo u obzir i preporuke europskih strukovnih organizacija podržanih od EU parlamenta, na Odboru smo podržali stav i korake koje Grad može poduzeti da podrži nastavak brodogradnje i nastavak poslovanja Uljanika, rekao je uvodno Vuković i dodao kako je Odbor podržao taj stav i takav zaključak će biti upućen na Gradsko vijeće da je "uz povijesno i kulturno nasljeđe, brodogradnja nedvojbeno zaslužna za razvoj Pule i neodvojiv je dio pulskog identiteta te kao takva zaslužuje biti valorizirana, poticana i razvijana kao nositelj pametne reindustrijalizacije Pule, Istre i RH u cijelosti".

Grad Pula i Uljanik neraskidivo su povezani (Foto Manuel ANGELINI)

- Uz taj deklarativni dio zaključka, predložili smo konkretan korak, da radno tijelo, koje bi bilo sačinjeno od gradonačelnika i predsjednika klubova vijećnika Grada Pule, zahtijeva sastanak s ministrom gospodarstva i premijerom Andrejem Plenkovićem, gdje bi zatražili prepuštanje vlasničkog udjela od države u korist Grada Pule. To je minimalni udio da bi i Grad Pula mogao na skupštini društva zastupati svoje interese i pružiti podršku trenutnim ili nekim budućim vlasnicima, iznio je Vuković te dodao da će se o tome sutra i raspravljati na Gradskom vijeću.

Vijećnica Radojčić naglasila je da je stranka Možemo! inicirala tematsku točku o Uljaniku na sjednici Gradskog vijeća koja će se održati sutra, u isto vrijeme kada će se održati posljednji pokušaj prodaje Uljanika.

Sutra odluka i o kupcu

- Imat ćemo iz prve ruke informaciju na Vijeću što se dogodilo. Danas je posljednji dan za uplatu jamčevine pa ćemo sutra znati je li se javio zainteresirani kupac ili nije. I u jednom i u drugom slučaju, pokrenut ćemo raspravu u Vijeću jer smatramo da, s obzirom na povezanost Pule i Uljanika, to može biti i u budućnosti. Nedavno je donijeta preporuka Europskog parlamenta Komisiji da se potiče modernizacija i proizvodnja u brodogradilištima, iako je prije otprilike deset godina Europska unija imala ideju privatizacije brodogradilišta. Međutim, to se u posljednje vrijeme promijenilo jer su očito shvatili da je brodogradnja jedna od strateških grana u nekim državama članicama Europske unije i pokazuje smjer kuda bi mogla i trebala brodogradnja ići. Naši projektanti i male tvrtke pokazuju kako brodogradnja ima perspektivu i budućnost i može biti pokretač ponovnog razvoja Pule. Vidimo da Pula odumire, gubi stanovništvo - samo u posljednjih deset godina izgubili smo 9 posto stanovništva, a jedan od razloga je sigurno i taj što se teško pronalaze visokokvalificirani poslovi, a brodogradnja i srodne djelatnosti upravo to mogu potaknuti, zaključila je Radojčić.

A upravo daa bi se potaknula kvalitetna rasprava, sutra su na Vijeće, kaže, pozvali direktora Uljanika Samira Hadžića koji će iznijeti najnovije vijesti i svoje stavove o budućnosti Uljanika, ali su pozvali i stručnjake i to prof. Smiljka Rudana, rodom iz Pule, ali i profesora na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, gdje je bio i voditelj katedre Brodogradnje i pomorskih tehnologija, koji će iznijeti stav o perspektivama brodogradnje u Hrvatskoj. U konačnici će se vijećnici izjasniti o inicijativi platforme Možemo! da Grad ipak sjedne za stol za kojim se raspravlja o budućnosti Uljanika.

- Konkretno smo, dakle, zatražili da država prepusti minimalni poslovni udio u vlasništvu tog društva Gradu da bi iz prve ruke mogli imati informacije što se planira s Uljanikom i da to ne bi doznavali iz medija. Tu se zapravo radi o simboličnom udjelu jer društveni ugovor o osnivanju Uljanika to omogućava, ali koliki će taj udio biti, stvar je pregovora. Zaključak je i na Odboru prošao, pa se nadamo da će proći i na Gradskom vijeću i da ćemo organizirati sastanak s predstavnicima Vlade da bi vidjeli koji su planovi i u slučaju da se sutra nađe kupac, ali i u slučaju da se kupac ne nađe. Koliko znamo, na kraju sutrašnje točke za riječ će se javiti i sam gradonačelnik, tako da ćemo i od njega izravno čuti stavove. Osobno mislim da je svima u interesu da se ne ugasi proizvodnja u Uljaniku i da je ona zbilja perspektivna. Bila bi tragedija za Pulu da takvu neku priliku za razvoj propustimo. Monokultura turizma ipak ne osigurava razvoj koji nam je potreban, a mi imamo ovdje i znanje i opremu i mjesto na kojem se ta vrsta proizvodnje može nastaviti, istaknula je Radojčić.

   


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.