Politika i društvo

Srđ je Grad:

Projekt golfa na Srđu izbrisati iz prostornih planova

Đuro Capor iz stranke Srđ je Grad (SJG) pozvao je u četvrtak dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića da iz prostornih planova izbriše projekt golfa na Srđu. Na to ga je pozvao nakon što je arbitražni sud u Washingtonu odbio odštetni zahtjev tvrtke Razvoj golf i njihove nizozemske podružnice Elitech protiv Republike Hrvatske radi neostvarenja tog projekta


 
2 min
HINA

Đuro Capor iz stranke Srđ je Grad (SJG) pozvao je u četvrtak dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića da iz prostornih planova izbriše projekt golfa na Srđu. Na to ga je pozvao nakon što je arbitražni sud u Washingtonu odbio odštetni zahtjev tvrtke Razvoj golf i njihove nizozemske podružnice Elitech protiv Republike Hrvatske radi neostvarenja tog projekta

Đuro Capor iz stranke Srđ je Grad (SJG) pozvao je u četvrtak dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića da iz prostornih planova izbriše projekt golfa na Srđu.

Na to ga je pozvao nakon što je arbitražni sud u Washingtonu odbio odštetni zahtjev tvrtke Razvoj golf i njihove nizozemske podružnice Elitech protiv Republike Hrvatske radi neostvarenja tog projekta.

Capor je na konferenciji za novinare pred dubrovačkom Gradskom upravom podsjetio da je gradska vlast upravo arbitražu koristila kao izliku da se projekt ne bi izbrisao iz prostornih planova.

Capor: Ne želimo kozmetičke izmjene GUP-a

„Volja građana na referendumu 2013. godine je bila jasna. Više ih se izjasnilo protiv projekta nego što ih je glasalo za Frankovića. Očekujemo od gradonačelnika i njegovih koalicijskih partnera, nekadašnjih članova 'Dubrovačkog dogovora' i golf-koalicije, da se jasno distanciraju od projekta i korupcije koja je pratila donošenje prostornih planova“, poručio je Capor.

Dodao je i da je uloga gradonačelnika Frankovića u arbitražnom postupku "bila marginalna", jer je sudjelovao po službenoj dužnosti.

„Ne mogu mu zaboraviti skandiranje 'Ja sam za golf'. To je ponavljao 2015. i 2016.  kad je ne samo podržavao projekt koji je gurao Tomislav Karamarko, nego i sve postupke koji su pravomoćno na hrvatskim sudovima dokazani kao nezakoniti. Dobro je da se predomislio, ali da nove izmjene GUP-a ne bi bile kozmetičke tražimo brisanje smještajnih kapaciteta iz prostornih planova“, rekao je Capor.

Podsjetio je da su se od 2006. građani i udruge civilnog društva, a kasnije i SJG, suprotstavljali sprezi investitora i političkih struktura na gradskoj i državnoj razini.

„To je 17 godina dokazivanja da je projekt štetan za Dubrovnik, a zamalo i za Republiku Hrvatsku, da je arbitražna presuda bila drukčija. Ovom presudom su se potvrdile presude hrvatskih sudova, koje u tri navrata dokazuju da su članovi HDZ-a pogodovali investitoru Razvoj Golf i da se na nezakonit način mijenjali prostorne planove, osiguravali prenamjenu zemljišta i uvećavali vrijednost“, ustvrdio je Capor.

Ćerimagić: Zbog odmazde investitora, protiv Zelene akcije pokrenut niz sudskih postupaka 

Enes Ćerimagić iz Zelene akcije (ZA) izjavio je da se presuda čekala šest godina, a da se ZA u postupak uključila u svojstvu 'prijatelja suda'.

„Htjeli smo objasniti okolnosti u kojima se odlučivalo o projektu. Upravo je ta argumentacija bila ključna da bi sud donio takvu odluku“, rekao je Ćerimagić te podsjetio da su inicijativa Srđ je naš i Zelena akcija 2016., uz potporu udruženja arhitekata, na sudu u Splitu osporili zakonitost dozvola izdanih za projekt.

„Nezadovoljni takvim ishodom investitori su, kao vrstu pritiska, pokrenuli arbitražni zahtjev u kojem tuže RH, a prema medijskim napisima tražena odšteta je iznosila 500 milijuna eura. Kao odmazdu prema ZA, investitor je pokrenuo niz sudskih postupaka. U tijeku su dva, protiv organizacije i protiv odgovornih osoba, kako bi nam se otežao rad i sudskim troškovima i kaznama onemogućilo naše kritičko propitivanje i pravo na kritičku i slobodnu riječ“, izjavio je Ćerimagić.

Napomenuo je da bi projekt, da se ostvario, za Dubrovnik bio poguban i u smislu klimatskih promjena, uz već aktualan problem pretjeranog turizma.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.