Politika i društvo

je li rat na pomolu?

SAD naredio obiteljima zaposlenih u veleposlanstvu da napuste Ukrajinu

Građanima u SAD-u ministarstvo savjetuje da ne putuju u Ukrajinu "zbog pojačane prijetnje ruske vojne akcije i covida 19". "Budite na pojačanom oprezu u Ukrajini zbog kriminala i nereda. Rizik je u određenim područjima pojačan"


 
2 min
HINA

Građanima u SAD-u ministarstvo savjetuje da ne putuju u Ukrajinu "zbog pojačane prijetnje ruske vojne akcije i covida 19". "Budite na pojačanom oprezu u Ukrajini zbog kriminala i nereda. Rizik je u određenim područjima pojačan"

SAD je objavio da je naložio povratak kući članova obitelji zaposlenika veleposlanstva u Ukrajini, preporučivši svim američkim državljanima da razmotre mogućnost odlaska zbog prijetnje ruske vojne akcije.

Američko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je odobrilo "dobrovoljni odlazak američkih državnih službenika i naredilo odlazak članova njihovih obitelji iz veleposlanstva u Kijevu zbog kontinuirane prijetnje ruske vojne akcije".

Američkim državljanima u Ukrajini preporučili su da razmisle o mogućnosti odlaska. 

"Američki državljani u Ukrajini trebali bi razmotriti mogućnost odlaska bez odlaganja, koristeći mogućnosti komercijalnog ili drugih, privatno dostupnih opcija transporta", objavio je u nedjelju navečer State Department u informacijama o putovanjima.

Američko veleposlanstvo u Ukrajini objavilo je da se o tom potezu konzultiralo s ukrajinskom vladom i da koordinira korake sa saveznicima i partnerskim veleposlanstvima u Kijevu koja utvrđuju svoj stav.   

"Rusija bi u svakom trenutku mogla izvesti vojnu akciju i vlada SAD-a neće biti u poziciji evakuirati američke državljane u takvoj krizi, pa se (...) moraju pripremiti", stoji u priopćenju veleposlanstva.

Veleposlanstvo u Kijevu i dalje radi a otpravnica poslova Kristina Kvien ostaje u Ukrajini, rekli su dužnosnici State Departmenta. 

Građanima u SAD-u ministarstvo savjetuje da ne putuju u Ukrajinu "zbog pojačane prijetnje ruske vojne akcije i covida 19". "Budite na pojačanom oprezu u Ukrajini zbog kriminala i nereda. Rizik je u određenim područjima pojačan", stoji u obavijesti.

Upitano zašto je odluka o povlačenju članova obitelji zaposlenih u veleposlanstvu donesena baš sada, ministarstvo se pozvalo na prošlotjedno upozorenje Bijele kuće o mogućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Moskva je u više navrata otklanjala tu mogućnost, napominje agencija dpa.

Viši dužnosnik State Departmenta govorio je u telekonferenciji s novinarima o "preventivnim mjerama", navodi dpa.

New York Times izvijestio je u nedjelju navečer da predsjednik Joe Biden razmatra mogućnost slanja nekoliko tisuća američkih vojnika saveznicima u NATO-u u istočnoj Europi i na Baltiku.

Pentagon nije želio komentirati izvješće NYT-a, ali je istaknuo da je njihov glasnogovornik John Kirby u Petak izjavio da "ćemo se pobrinuti da pripremimo opcije kako bismo umirili naše saveznike, posebno na istočnom boku NATO-a".


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.