Politika i društvo

"SLUČAJ KAFIĆ" LANGER VS. MILETIĆ

ŽUPANIJSKI SUD U SPLITU ODBACIO MILETIĆEVU TUŽBU PROTIV FRONTMENA ATOMSKOG SKLONIŠTA Bruno Langer: 'Ne očekujem ispriku Borisa Miletića. On se treba ispričati svim građanima Istre za cirkus koji je izveo s tužbom zbog izgovorene riječi!'

Županijski sud u Splitu utvrdio je da Boris Miletić kao političar mora iskazivati veći stupanj tolerancije prema kritici javnosti nego što su to dužne privatne osobe koje nisu izložene javnosti. "Za pluralno i demokratsko društvo od velike je važnosti osiguranje prava na slobodu izražavanja, no to ne znači da se radi o apsolutnom pravu nego je isto podložno ograničenjima", piše u obrazloženju Županijskog suda u Splitu


 
6 min
Danijela Bašić-Palković
Ilustracija/Foto Pixsell

Županijski sud u Splitu utvrdio je da Boris Miletić kao političar mora iskazivati veći stupanj tolerancije prema kritici javnosti nego što su to dužne privatne osobe koje nisu izložene javnosti. "Za pluralno i demokratsko društvo od velike je važnosti osiguranje prava na slobodu izražavanja, no to ne znači da se radi o apsolutnom pravu nego je isto podložno ograničenjima", piše u obrazloženju Županijskog suda u Splitu

Frontmen Atomskog skloništa, glazbenik i dugogodišnji aktivist Bruno Langer dobio je zadovoljštinu na sudu u Splitu na temelju tužbe koju je protiv njega još 2019. godine podignuo tadašnji pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a, a danas nezavisni župan Boris Miletić.

Naime, Županijski sud u Splitu krajem veljače ove godine odbacio je presudu pulskog Općinskog suda od 16. listopada 2020. godine, kada je sutkinja tog suda Mirna Mačešić-Biscuoli zbog intervjua koji je Langer dao u Glasu Istre više potpisanoj novinarki pod naslovom "Svi dobri IDS-ovci su ili mrtvi ili bivši" presudila u korist Borisa Miletića utvrdivši da mu je nanesena šteta nakon čega se Langer trebao ispričati i Miletiću nadoknaditi štetu u iznosu od 11 tisuća kuna.

Toliko je, naime bivši gradonačelnik, i tadašnji predsjednik IDS-a procijenio da su povrijeđeni njegovo ugled i čast zbog izgovorene riječi u lokalnom listu u svibnju 2019. godine.

Tužba zbog uvrede i časti

Miletić je, naime, smatrao da mu je tim intervjuom povrijeđena zaštita privatnosti prema Zakonu o medijima i pravo osobnosti prema Zakonu o obveznim odnosima, pa je od Bruna Langera tužbom tražio  naknadu nematerijalne štete u iznosu od 11 tisuća kuna.

Nakon što je intervju objavljen, Boris Miletić je angažirao odvjetnike i tužio Brunu Langera "zbog povrede ugleda i časti". Ono što je Miletića najviše zasmetalo bila je Langerova konstatacija da Miletić nije sposoban voditi Grad.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Langer je naime, doveo u pitanje Miletićevu sposobnost vođenja Gradom rekavši: "Ako Miletić nije sposoban voditi kafić, pitanje je kako onda vodi Grad".

Cijeli sudski postupak u Puli trajao je dvije godine, a Langer je među ostalim zatražio i psihijatrijsko vještačenje Boris Miletića što sutkinja nije prihvatila, jer on navodno nema dijagnozu ni terapiju zbog, kako je naveo u samoj tužbi, "duševnih boli i zbog iznimno u visokom opsegu povrijeđenom ugledu, dostojanstvu, časti, dobrom glasu i imenu, gradonačelnika i predsjednika IDS-a".

Miletićeva tužba privukla je veliku pozornost medija, a postupak se brzo trebao pretvoriti u prvorazredni politički događaj na kojem su trebali svjedočiti brojni tadašnji politički akteri. Tako su među svjedocima bili predloženi i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, vijećnica i tadašnja predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović, bivši vijećnik HDZ-a Petar Čurić, Damir Kajin, i tadašnji HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća Umaga Jurica Šiljeg.

Boris Miletić tužbu je digao dok je bio gradonačlenik Pule i predsjednik IDS-a Foto Pixsell

O navodno lošem vođenju kafića na Lungomareu u Puli svjedočila je bivša djevojka Borisa Miletića te njeni roditelji.

Odmah po presudi pulskog Općinskog suda, Langer je najavio žalbu, a cijeli je postupak prebačen na Županijski sud u Splitu koji je prihvatio Langerovu žalbu i odbacio tužbu.

Prvostupanjski sud u Puli je pak u cijelosti prihvatio tužbeni zahtjev Borisa Miletića smatrajući da je Bruno Langer "izrečenim neistinitim tvrdnjama u javnom mediju koji je dostupan većem broju ljudi i koji je regionalno iznimno popularan, kod Miletića dovelo do osjećaja nelagode, emotivne povrijeđenosti, i napetosti".

No u obrazloženju Županijskog suda u Splitu, navodi se da se u ovom slučaju upravo radi o sukobu između tuženikova (Langer op.a.) prava na slobodu i izražavanje s jedne strane, i tužiteljeva (Miletić op.a.) prava na zaštitu prava osobnosti na čast i ugled s druge strane te je sukob potrebno razriješiti uspostavljanjem pravične ravnoteže između suprotstavljenih prava.

Županijski sud u Splitu među ostalim utvrđuje da Boris Miletić kao političar mora iskazivati veći stupanj tolerancije prema kritici javnosti nego što su to dužne privatne osobe koje nisu izložene javnosti.

- Za pluralno i demokratsko društvo od velike je važnosti osiguranje prava na slobodu izražavanja, no to ne znači da se radi o apsolutnom pravu nego je isto podložno ograničenjima, navodi među ostalim sud u Splitu.

Po ocijeni splitskog suda, navedeni tekst u lokalnom mediju ne sadrži tako ozbiljno uplitanje u privatni život Borisa Miletića koji je ujedno i javna osoba, niti ugrožava u toj mjeri integritet Boris Miletića da bi se opravdala dosuda u novčanoj naknadi.

Iako je Miletić dobio presudu u Puli po kojoj mu je Langer trebao nadoknaditi štetu u iznosu od 11 tisuća kuna, i javno se ispričati, odlukom Županijskog suda u Splitu, Boris Miletić treba nadoknaditi trošak parničnog postupka u iznosu od 9.062 kuna.

U presudi se navodi  i dio intervjua objavljen u Glasu Istre koji je bio je sporan i okidač za Miletićevu tužbu.

Na novinarsko pitanje "Baš ne volite Borisa Miletića?". Langer je odgovorio:

- Iako Miletić misli da ga mrzim, to nije tako jer ja nikoga ne mrzim, a najmanje njega. Ali ako nije uspješno mogao voditi kafić na Lungomareu prije nego je postao gradonačelnik, kako je mislio uspješno voditi grad? Sedam kvadrata kafića je odveo u propast. Pa kamo je onda mogao odvesti ovaj grad? Dakle, djela pokazuju - bio si mladi poduzetnik, propao si i zatvorio si kafić. Dečko, nisi bio sposoban voditi kafić! Kad su ga instalirali za gradonačelnika, rekao sam Valteru Drandiću: "Čuj, instalirao si ovog malog, što vi radite, pa nije ni kafić mogao voditi". Miletić je jedna vrlo nesigurna osoba. On se zaključava u svom uredu. Sekretarica ga zove telefonom pa on otključa. To je 100 posto istina! I to govori sve. Ne može se kod njega banuti, već on mora otključati.“

Bruno Langer nakon splitske presude ne očekuje ispriku Borisa Miletića, ali očekuje da će se sadašnji župan ispriča svim građanima Istre zbog neviđenog cirkusa koji je izveo s tužbom.

Bruno Langer žalio se na presudu Općinskog suda u Puli i dobio spor

- S Miletićem ne razgovaram od kada je bila tužba. Nema se on meni što ispričavati, neka se prije svega ispriča građanima Pule i žiteljima Istre zbog nepotrebnog cirkusa s ovom tužbom. Drago mi je da konačna presuda drugostupanjskog suda ovakva. Iskreno, to mi je najveća nagrada, jer cijeli se život borim za slobodu govora i riječi, kaže Langer.

Podsjeća i da je najpoznatiji album Atomskog skloništa nazvan Mentalna higijena.

-Građani konačno moraju shvatiti da je novac političara naš novac i da je to javan novac. Mi smo poslodavci političarima, a ne oni nama, a sad mene neki poslodavac ganja! Političari isto moraju biti svjesni da su oni servis građanima, iako to neki samo ponavljaju kao frazu pred izbore.  Oni nisu nikakav vlast, već su odabrani od građana da upravljaju našim novcima, a ne da novci završavaju na tajnim računima ili u njihovim džepovima, kazao je Langer i dodao:

- Dok se ne popravi stanje u pravosuđu, pogotovo na lokalnoj razini, poručio bih građanima da bježe od sudova i pokušaju se dogovoriti jer stanje je katastrofa. Ako imaju ikakve savjesti, ova presuda iz Splita trebala bi biti ogledni primjer i pokazatelj ostalim sucima u Hrvatskoj kako suditi kada političari tuže građane, rekao je Langer.

Dodao je da mu je najvažnije da su cijeli cirkus i predstava u kojoj se Miletić navodno borio za istinu, završili.

- Pazite molim vas kada vam političar govori da ne smijete lagati! Ja i dalje stojim kod svega onoga što sam rekao. Nek' mu je sa srećom, poručio je na kraju Bruno Langer.

Zatražili smo komentar i od Borisa Miletića, no do zaključenja ovog teksta, njegov komentar nismo dobili.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.