Radar

nema kraja samovolji moćnika

Ministarstvo kulture: Tvrtka Mon Perin devastirala je arheološko nalazište u Uvali San Polo kod Bala

Tvrtka Mon Perin apsolutni je gospodar baljanske rivijere. Njeni čelnici na području koje kontroliraju učestalo ignoriraju hrvatske zakone. Nakon što inspektori nedavno zabranili podizanje bespravnog zida na pet metara od mora - on se i dalje gradi. Međutim, inspekcija Ministarstva kulture otkrila je puno gori prekršaj: gradeći internu prometnicu koncesionari iz Mon Perina devastirali su arheološko nalazište antičke vile u Uvali San Polo. Što je najgore - to nisu ni prijavili!


 
7 min
Borka Petrović Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Tvrtka Mon Perin apsolutni je gospodar baljanske rivijere. Njeni čelnici na području koje kontroliraju učestalo ignoriraju hrvatske zakone. Nakon što inspektori nedavno zabranili podizanje bespravnog zida na pet metara od mora - on se i dalje gradi. Međutim, inspekcija Ministarstva kulture otkrila je puno gori prekršaj: gradeći internu prometnicu koncesionari iz Mon Perina devastirali su arheološko nalazište antičke vile u Uvali San Polo. Što je najgore - to nisu ni prijavili!

Tvrtka Mon Perin, koju vlasnički kontrolira poznati istarski poduzetnik Plinio Cuccurin, neovlašteno je izvodila građevinske radove na području arheološkog lokaliteta antičke vile Kazamate u Uvali Svetog Pavla San Polo kraj Bala.

To je utvrđeno arheološkim inspekcijskim nadzorom koji je proveo pulski Konzervatorski odjel Ministarstva kulture i medija.

Devastirali pa pokušali zatajiti

Tijekom spornih radova na probijanju interne prometnice u kampu San Polo, došlo je do devastacije lokaliteta te je nadzorom utvrđeno da investitor nije prilikom radova poštovao Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i po otkriću arheološkog lokaliteta o tome odmah obavijestio nadležne institucije.

Naime, Konzervatori su na teren izašli temeljem dojave nama nepoznate osobe.

- Tom postupku je prethodila dojava o neovlaštenim radovima tvrtke Mon Perin na području arheološkog lokaliteta nakon čega je nadležni Konzervatorski odjel u Puli obustavio radove i propisao arheološki nadzor, piše o odgovoru iz Ministarstva kulture i medija, koji smo zaprimili.

Na osnovu inspekcijskog nadzora utvrđeno je "rasprostiranje i devastacija lokaliteta", stoga je Konzervatorski odjel u Puli naložio obvezu arheološkog istraživanja.

Na samom lokalitetu su vidljivi ostaci značajne arheološke građe, odnosno velikih kamenih blokova, obrađenih prije dvije tisuće godina ljudskom rukom. 

Arheolog Matijašić: Radi se o rustičnoj vili stambeno-gospodarskog karaktera

U knjizi "Gospodarstvo antičke Istre" povjesničara Roberta Matijašića, spominje se antička vila na području uvale San Polo. Područje vile obuhvaća površinu od 2.500 četvornih metara. Profesor Matijašić smatra da se na lokalitetu uz ogradu ornitološkog parka Palud vjerojatno radi o ostacima slične susjedne vile.

- Kamen s utorom koji ste mi pokazali mogao bi biti podložak tijeska sličan onome na San Polu iz moje knjige, kaže profesor Matijašić. Naime, pola kilometra zračne linije nalaze se ostaci rimske vile, a uz samo more nalazi se kamen sličan onom s devastiranog nalazišta.

- Inače lokalni toponim je "Kazamate", a izmjerio sam na GoogleEarth-u, od susjedne vile kod crkvice Svetog Pavla (San Polo) udaljena je 600 metara. To je udaljenost po kojoj se komotno može zaključiti da se radilo o dva susjedna naselja tipa rustična vila, istog  stambeno-gospodarskog karaktera, objasnio nam je Matijašić.

Nakon bespravnog zida sada i devastacija arheološkog lokaliteta

Kao što smo već ranije izvijestili, tvrtka Mon Perin je na lokalitetu San Polo širila prostor kampa i pritom izvela više bespravnih građevinskih radnji koji su dokumentirani inspekcijskim nadzorom. Dok su bespravni radovi na izgradnji potpornog zida protupropisni, ali ipak korisni za prostor, uništavanje nalazišta rimske vile puno je teži prekršaj.

U šumi se pored bagerom probijenog puta nalaze hrpe kamenih i ciglenih dijelova vile.

- Kamen na hrpi je očito s antičkih zidova, odnosno ruševine, vide se i hrpe tegula i spika, malih podnih pločica, analizirao nam je profesor Matijašić fotografije s nalazišta.

Na terenu nije jasno koliki je ukupni obuhvat nalazišta, moguće je da se radi i o dvije tisuće četvornih metara. Uz probijenu cestu, u rupama su vidljivi ostaci građevinskih elemenata koji su očigledno razbacani uslijed rada bagera ili slične građevinske mašinerije.

Pastrovicchio: Bolje izgubiti pet parcela za kampere, a dobiti arheološku atrakciju

Postojanje antičke vile na spomenutoj lokaciji poznato je i Općini Bale koja na svojim internetskim stranicama upravo tu lokaciju ističe u rubrici kulturnih znamenitosti.

- U Uvali San Polo uz istoimeni kamp nalaze se ostaci antičke ville rustice i srednjovjekovne crkve Svetog Pavla. Arheološka je to zona u kojoj se mogu pogledati ostaci antičkih građevina (zidova, prostorija, preša), piše na internetskoj stranici Općine Bale.

Načelnik Bala Edi Pastrovicchio smatra da je tvrtka Mon Perin, koja praktički koncesijski drži čitavu baljansku rivijeru dužine oko osam kilometara, trebala puno bolje reagirati.

- Da postoje arheološka nalazišta znamo oduvijek jer tamo su bile neke zidine. Prije nekoliko mjeseci dobili smo dojavu da su se u blizini nalazišta počeli izvoditi neki radovi. Osobno sam otišao na teren, vidio radove u blizini nalazišta i upozorio Mon Perin. Potom su došli konzervatori s kojima sam cijelo vrijeme u kontaktu. Što je utvrdio njihov nalaz, ne znam, objasnio nam je Pastrovicchio.

Edi Pastrovicchio
- Onda sam zamolio Mon Perin da odrade arheološka istraživanja. Oni su prvo smatrali da ta istraživanja moramo odraditi mi kao vlasnici zemljišta. Na kraju smo dogovorili da trošak istraživanja plati Mon Perin jer oni ipak zarađuju na tom području. Naš je interes da se to nalazište istraži, sačuva i valorizira jer je to nešto što ide uz turizam. Bolje izgubit pet parcela za kampere, ali dobiti nalazište koje se onda može reklamirati kao dio turističke ponude, smatra baljanski načelnik koji se čudi zašto tvrtka nije bolje reagirala prilikom radova.

- Ne znam zašto nisu prijavili da su naišli na nalazište. Oni su se vodili time da je tamo već bio kamp. To je svakako trebalo odraditi kako treba. Isto tako, trebali su tražiti i dozvolu za onaj obližnji potporni zid ali, budimo realni, taj zid nije ništa narušio, nego je spasio obalu. Namjena tih zidova je da se obala zaštiti od erozije. Ne smatram ta dva događaja nekim velikim problemom jer smo mi u planovima predvidjeli uređenje tog prostora. Krivi je sam način. Radi se o greški u koracima, nama je puno veći problem bespravna gradnja i parcelacija, objasnio nam Pastrovicchio.

Mon Perin bez komentara na optužbe o devastaciji rimske vile

Aleksandra Paić, arheologinja iz rovinjskog obrta "In situ" koji se bavi arheološkim nadzorom i istraživanjima, nije bila pričljiva što se cijelog slučaja tiče. Kazala nam je da je njezin obrt obavio nadzor nad lokalitetom u Balama "negdje u studenom ili prosincu", a da će se na kraju turističke sezona, vjerojatno u listopadu, krenuti s daljnjim arheološkim istraživanjem.

- Zavisno od toga što se pronađe, odradit će se i konzervacija objekta, s naglaskom na antičku vodospremu, kazala nam je Paić dodajući da je riječ o već poznatom lokalitetu koji je opisan u literaturi, no nije nam precizirala što je nadzorom na terenu utvrđeno i je li nalazište pretrpjelo znatnija oštećenja radovima koji su se tu izvodili. Uputila nas je na ministarstvo koji će nam, kazala je, sve pojasniti.

Plinio Cuccurin
Direktor Mon Perina Massimo Piutti i Plinio Cuccurin, većinski vlasnik tvrtke koja u dugogodišnjem zakupu ima gotovo čitavu baljansku rivijeru, ni ovaj put nisu željeli za naš portal komentirati bespravne radove. Na terenu se naveliko radi na pripremi sezone pa su vjerojatno prezauzeti oko tog posla.

Mon Perin u medijima nametnutu obvezu predstavio kao dobročinstvo

Prema pisanjima medija krajem siječnja, Mon Perin je s privatnom tvrtkom "In situ" potpisao ugovor po kojem će sa 100 tisuća eura financirati provođenje arheoloških istraživanja.

"Na taj će način arheološko nalazište, odnosno rimska villa rustica koja s pratećom cisternom datira iz razdoblja od prvog do četvrtog stoljeća i koja je imala višefunkcionalnu proizvodnu i ladanjsku namjenu, postati zaštićeno kulturno dobro", izvijestilli su javnost iz Mon Perina.

No, kako ispada nakon tumačenja iz Ministarstva kulture, ne radi se o nikakvom dobročinstvu jer je tvrtki Mon Perin taj nadzor zapravo naložen kao obaveza nakon nelegalnih radova koji su ovdje izvođeni, a tijekom kojih je očito stradalo i spomenuto arheološko nalazište.

Lako moguće da je vila nalik onoj na Dragoneri

Profesor Matijašić smatra da se na lokalitetu uz ogradu ornitološkog parka Palud vjerojatno radi o ostacima antičke ville rustice.

- Od Pule do Rovinja gotovo u svakoj uvali je bila jedna takva vila, objasnio nam je pulski profesor arheologije. Smatra i da ta vila lako moguće nalikuje na onu pronađenu na Dragoneri koju je u knjizi "Dragonera dva bisera" obradila arheologinja Alka Starac. Na slici iz knjige su ostaci spomenute vile na Dragoneri oko sedam kilometara južno od uvale San Polo.


Nastavite čitati

Istra
 

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, priloga, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će vam da se prepustite okusima prošlosti i uživate u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.