republika - dugi
Sport i rekreacija

OČEKUJE SE 200 NATJECATELJA

Ove nedjelje četvrta edicija atraktivnog XCM Rakalj maratona u brdskom biciklizmu

Duža staza ima 61 kilometar i nešto više od 1.300 metara uspona, zahtjevnija je i svakom natjecatelju predstavlja izazov. Natjecatelji koji voze dužu stazu kreću prvi i uz pratnju organizatora voze kroz mjesto do skretanja na sporednu ulicu kojom će kasnije kroz šumu do sela Belavići izboriti poziciju za prvi tehnički spust prema uvali Blaz


 
3 min
Istra24

Duža staza ima 61 kilometar i nešto više od 1.300 metara uspona, zahtjevnija je i svakom natjecatelju predstavlja izazov. Natjecatelji koji voze dužu stazu kreću prvi i uz pratnju organizatora voze kroz mjesto do skretanja na sporednu ulicu kojom će kasnije kroz šumu do sela Belavići izboriti poziciju za prvi tehnički spust prema uvali Blaz

Četvrta edicija atraktivnog XCM Rakalj maratona u brdskom biciklizmu održati će se ove nedjelje, 7. travnja diljem mjesta općine Marčana.

Utrka se ove godine boduje za Kup Hrvatske, a natječe se devet kategorija prema pravilniku Hrvatskog biciklističkog saveza. Utrka ima dvije staze, kraću i dužu, a start je predviđen na Bolovanu, u samom centru Raklja u 11 sati. Predprijave su otvorene još danas i sutra na portalu prijavim.se, a kasnije jedino u subotu od 18-20 sati te u nedjelju prije same utrke, od 8 do 10.30 sati, ispred Društvenog doma u Raklju.

Kraća staza ima 35 kilometara i 600 metara uspona, sa startom u 11.20 sati. Staza prolazi mjestima i selima općine Marčana. Iz Raklja prema Krnici, putem Mutvorana kroz šumu, pašnjake i jedan strmi uspon stiže se u Mutvoran iz kojeg se šumskim putem kroz Cokune i Cveke dolazi do Velikih Vareški. Iz Velikih Vareški poljskim putem stiže se do Kavrana i okrjepne stanice, nakon brze okrijepe biciklisti se spuštaju na more u uvale Male i Velike Vinjole iz kojih se preko šetnice i plaže u Dugoj Uvali usponom stiže u Peruške.

Iz Peruški se tehničkim spustom stiže do lokve, a kratkim usponom do asfalta koji vodi u Krnički Porat (Luku Krnica). Sami asfaltni spust u Krnički Porat napravljen je da bude još uzbudljiviji i zanimljiviji od monotone i prebrze ceste – ubačen je tehnički spust po vodovodnom kanalu koji vodi do dna ceste i ulazi u luku, iz koje se biciklisti usponom voze u cilj.

Duža staza ima 61 kilometar i nešto više od 1.300 metara uspona, zahtjevnija je i svakom natjecatelju predstavlja izazov. Natjecatelji koji voze dužu stazu kreću prvi i uz pratnju organizatora voze kroz mjesto do skretanja na sporednu ulicu kojom će kasnije kroz šumu do sela Belavići izboriti poziciju za prvi tehnički spust prema uvali Blaz. Po kamenom puteljku dolaze do vodenih izvora i mlinova pored kojih šetnica kreće put Raklja kroz tehnički zahtjevan uspon natrag prema Raklju.

Prolaskom kroz Rakalj slijedi još jedan tehnički segment, kameniti spust od crkve Sv. Agneze do uvale Sv. Mikule u kojoj počinje staza Stjepana Hausera. Staza prolazi kroz predivnu uvalu Luka, a na samom kraju slijedi makadamski uspon put Raklja i prve okrjepne stanice. Kroz Rakalj se duža staza uključuje u trag kraće staze i do Kavrana vozi istim putem, a nakon Kavrana i druge okrjepne stanice slijedi predivan trail spust prema uvali Punta Sike. A kako nakon svakog lijepog spusta slijedi i uspon, tako će biciklisti na vrhu uspona opet uloviti trag kraće staze i slijediti ga do samog kraja. ͧͨͩ

Želja i cilj ovog maratona je približiti sačuvani dio istočne istarske obale zaljubljenicima u brdski biciklizam i prirodu. Sve je krenulo je s biciklijadom 2017. godine, kojom je „otvorena" Hauserova staza, nakon čega se i rodila ideja o maratonu. Natjecatelji iz godine u godinu podržavaju utrku svojim dolaskom.

Prošle je godine startalo nešto više od 100 natjecatelja. Ove godine ponavljamo bike avanturu, a kako je utrka službeno i dio Kupa Hrvatske za koji se natječu licencirani biciklisti, očekujemo da će utrka doseći 200 natjecatelja. 

Najatraktivnija i sigurna lokacija za praćenje utrke je vidikovac kod crkve Sv. Agneze i sam plato ispred crkvice s kojeg se pogled pruža na dolazak biciklista i njihov odlazak put šetnice Stjepana Hausera. Gledateljima predlažemo da budu oprezni prilikom prilaska trasi utrke, koja će biti označena strelicama uz cestu i po cesti, te osigurana redarima.

4. XCM Rakalj mountain-bike maraton organizira Biciklistički klub AXA uz podršku Turističke zajednice Općine Marčana, Općine Marčana, DVD-a Marčana i Mandalene d.o.o. te brojne sponzore.


Nastavite čitati

Istra
 

NE BJEŽE SVI NA MORE Ugostitelj Matija Peršić u Žminju stvorio više od 20 radnih mjesta. "Nudimo samo najbolje od Istre"

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola

Istra
 

UMAG: Istria Gran Fondo i Umag RUN okupili više od 2000 biciklista i trkača - evo imena pobjednika

U jakoj međunarodnoj konkurenciji na 112 km dugoj stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Francesco Zandri iz Italije, dok su na 87 km dugoj stazi 'Medio Fondo' najbrži bili Belgijanka Marijke De Smedt i Slovenac Patrik Mikac *  Najbrži u današnjem polumaratonu Umag Run bili su u ženskoj konkurenciji Ana Štefulj, a u muškoj Jan Križ. Utrku na 10,5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Nina Malina, dok je u muškoj pobjedu odnio Matej Šturm. Najbolji u utrci na 5 km bili su Maruša Cijan Brkič i Fran Galovic

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.