Ove subote, na fažanskoj rivi s početkom u 17.30 sati obilježit će se 20 godina Fažanske škole soljenja sardela.
Povezanost Fažane s morem seže duboko u njezinu povijest. Generacijama su se obitelji oslanjale na blagodati Jadrana za prehranu i život. Ribolov, nekoć primarno zanimanje, transformirao se u kulturni kamen temeljac, s tehnikama koje su se prenosile kroz stoljeća.
U središtu ove tradicije u organizaciji Turističke zajednice Fažana je Mala ribarska akademija Sardela. Akademija je to stoljetne tradicije ribolova, tehnika, znanja i očuvanja sardele, male, ali ukusne ribe kojom Jadran obiluje.
Fažanska škola soljenja sardela, kao dio Male ribarske akademije Sardela djeluje od 2004. godine kao nastavak tradicije soljenja sardela u Fažani, gdje je od početka prošlog stoljeća pa do 1952. godine radila jedna od najvećih tvornica za soljenje sardela na sjevernom Jadranu.
Idejni začetnik i „ravnatelj“ Škole je Budimir Žižović, dok su fažanski ribari „profesori“ koji bezrezervno prenose znanja tradicionalnog načina soljenja sardela i bez kojih ne bi bilo Škole u Fažani. To su: Egidio Paris, Gianni Toffetti, Milan Predan, Sergio, Danica i Renato Tomašić, Maria Rismondo, Sergio i Jasna Dujmovich, Luciana Debeljuh, Šime Lampalov, Joakim Grubišić i Maria Luisa Benčić, Blaž Piton, Valente Fabrizio, Marina i Nini Orlić. Uz njih svoje dugogodišnje ribarsko iskustvo i podrška Školi bili su i Gino i Maria Tomašić.
Od osnivanja 2004. pa do današnjih dana, u Matičnu knjigu Škole soljenja sardela upisano je i uspješno završilo 1294 učesnika, a još je 2942 polaznika prošlo instrukcije soljenja kroz radionice Male ribarske akademije Sardela.
Soljenje sardele nije samo kulinarska tehnika; to je način života u Fažani. Iako je recept za slane sardele sasvim jednostavan, zahtijeva vještinu i stručnost, a od samo tri sastojaka (svježih sardela, soli i vremena) nastaje delicija cijenjena zbog robusnog okusa.
Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“.
Program:
17.30 sati
- “Ribica sardelica” – lutkarska radionica i igraonica za djecu
18 sati
- Svečano otvorenje i podjela zahvalnica “ravnatelju” i “profesorima” Škole
- Škola soljenja sardela - 40 ekipa posoliti će svoj važ sardela pod stručnim vodstvom
fažanskih ribara
- Održavanje gastro radionica filetiranja i mariniranja ribe te jela od slanih sardela
- Radionica izrade tradicijskih ribarskih alata
- Fotoizložba povodom 20 godina Škole soljenja sardela: “20 nam je godina tek ...”
- Podjela kolača, kave i slavljeničke torte u suradnji s Down centrom iz Pule
- Glazbeni program: Erik Balija i klapa Ris, Duo Sunrise
Organizator manifestacije: Turistička zajednica Fažana