Jasna i glasna poruka iz Istre: Smrt fašizmu!
Istražili smo ima li pogodovanja na listi za nove vezove na Bunarini. Detalje donosimo sutra
Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“
Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“
Ove subote, na fažanskoj rivi s početkom u 17.30 sati obilježit će se 20 godina Fažanske škole soljenja sardela.
Povezanost Fažane s morem seže duboko u njezinu povijest. Generacijama su se obitelji oslanjale na blagodati Jadrana za prehranu i život. Ribolov, nekoć primarno zanimanje, transformirao se u kulturni kamen temeljac, s tehnikama koje su se prenosile kroz stoljeća.
U središtu ove tradicije u organizaciji Turističke zajednice Fažana je Mala ribarska akademija Sardela. Akademija je to stoljetne tradicije ribolova, tehnika, znanja i očuvanja sardele, male, ali ukusne ribe kojom Jadran obiluje.
Fažanska škola soljenja sardela, kao dio Male ribarske akademije Sardela djeluje od 2004. godine kao nastavak tradicije soljenja sardela u Fažani, gdje je od početka prošlog stoljeća pa do 1952. godine radila jedna od najvećih tvornica za soljenje sardela na sjevernom Jadranu.
Idejni začetnik i „ravnatelj“ Škole je Budimir Žižović, dok su fažanski ribari „profesori“ koji bezrezervno prenose znanja tradicionalnog načina soljenja sardela i bez kojih ne bi bilo Škole u Fažani. To su: Egidio Paris, Gianni Toffetti, Milan Predan, Sergio, Danica i Renato Tomašić, Maria Rismondo, Sergio i Jasna Dujmovich, Luciana Debeljuh, Šime Lampalov, Joakim Grubišić i Maria Luisa Benčić, Blaž Piton, Valente Fabrizio, Marina i Nini Orlić. Uz njih svoje dugogodišnje ribarsko iskustvo i podrška Školi bili su i Gino i Maria Tomašić.
Od osnivanja 2004. pa do današnjih dana, u Matičnu knjigu Škole soljenja sardela upisano je i uspješno završilo 1294 učesnika, a još je 2942 polaznika prošlo instrukcije soljenja kroz radionice Male ribarske akademije Sardela.
Soljenje sardele nije samo kulinarska tehnika; to je način života u Fažani. Iako je recept za slane sardele sasvim jednostavan, zahtijeva vještinu i stručnost, a od samo tri sastojaka (svježih sardela, soli i vremena) nastaje delicija cijenjena zbog robusnog okusa.
Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“.
Program:
17.30 sati
- “Ribica sardelica” – lutkarska radionica i igraonica za djecu
18 sati
- Svečano otvorenje i podjela zahvalnica “ravnatelju” i “profesorima” Škole
- Škola soljenja sardela - 40 ekipa posoliti će svoj važ sardela pod stručnim vodstvom
fažanskih ribara
- Održavanje gastro radionica filetiranja i mariniranja ribe te jela od slanih sardela
- Radionica izrade tradicijskih ribarskih alata
- Fotoizložba povodom 20 godina Škole soljenja sardela: “20 nam je godina tek ...”
- Podjela kolača, kave i slavljeničke torte u suradnji s Down centrom iz Pule
- Glazbeni program: Erik Balija i klapa Ris, Duo Sunrise
Organizator manifestacije: Turistička zajednica Fažana
Istražili smo ima li pogodovanja na listi za nove vezove na Bunarini. Detalje donosimo sutra
Predsjednik žirija, gospodin Đorđe Mihajlović, glavni urednik Turističke prizme iz Novog Sada, 3. svibnja 2025. godine osobno je posjetio Rašu te doživio Kova experience iz prve ruke, o čemu je snimio i turističku reportažu. Njegov neposredni dojam i pozitivno iskustvo na terenu bili su ključni u odluci da se projekt uvrsti među najbolje turističke proizvode jugoistočne Europe
Sudjelovanje je besplatno, a za radionice upcyclinga, DJ-inga i interaktivnu radionicu o razumijevanju i reagiranju na diskriminaciju i nasilje potrebno je poslati prijavu
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.