Život

Fažanska škola soljenja sardela

20 nam je godina tek!

Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“


 
3 min
PROMO

Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“

Ove subote, na fažanskoj rivi s početkom u 17.30 sati obilježit će se 20 godina Fažanske škole soljenja sardela.

Povezanost Fažane s morem seže duboko u njezinu povijest. Generacijama su se obitelji oslanjale na blagodati Jadrana za prehranu i život. Ribolov, nekoć primarno zanimanje, transformirao se u kulturni kamen temeljac, s tehnikama koje su se prenosile kroz stoljeća.

U središtu ove tradicije u organizaciji Turističke zajednice Fažana je  Mala ribarska akademija Sardela. Akademija je to stoljetne tradicije ribolova, tehnika, znanja i očuvanja sardele, male, ali ukusne ribe kojom Jadran obiluje. 

Fažanska škola soljenja sardela, kao dio Male ribarske akademije Sardela djeluje od 2004. godine kao nastavak tradicije soljenja sardela u Fažani, gdje je od početka prošlog stoljeća pa do 1952. godine radila jedna od najvećih tvornica za soljenje sardela na sjevernom Jadranu. 

Idejni začetnik i „ravnatelj“ Škole je Budimir Žižović, dok su fažanski ribari  „profesori“ koji bezrezervno prenose znanja tradicionalnog načina soljenja sardela i bez kojih ne bi bilo Škole u Fažani. To su: Egidio Paris,  Gianni Toffetti, Milan Predan, Sergio, Danica i Renato Tomašić, Maria Rismondo, Sergio i Jasna Dujmovich, Luciana Debeljuh, Šime Lampalov, Joakim Grubišić i Maria Luisa Benčić, Blaž Piton, Valente Fabrizio, Marina i Nini Orlić. Uz njih svoje dugogodišnje ribarsko iskustvo i podrška Školi bili su i Gino i Maria Tomašić. 

Od osnivanja 2004. pa do današnjih dana, u Matičnu knjigu Škole soljenja sardela upisano je i uspješno završilo 1294 učesnika, a još je 2942 polaznika prošlo instrukcije soljenja kroz radionice Male ribarske akademije Sardela. 

Soljenje sardele nije samo kulinarska tehnika; to je način života u Fažani. Iako je recept za slane sardele sasvim jednostavan, zahtijeva vještinu i stručnost, a od samo tri sastojaka (svježih sardela, soli i vremena) nastaje delicija cijenjena zbog robusnog okusa. 

Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“. 

Program:

17.30 sati 

-  “Ribica sardelica” – lutkarska radionica i igraonica  za djecu

18 sati

-    Svečano otvorenje  i podjela zahvalnica “ravnatelju” i “profesorima” Škole

-    Škola soljenja sardela  - 40 ekipa posoliti će  svoj važ sardela pod stručnim vodstvom

      fažanskih ribara

-   Održavanje  gastro radionica  filetiranja i mariniranja ribe te  jela od slanih  sardela

-    Radionica  izrade tradicijskih ribarskih  alata

-    Fotoizložba povodom 20 godina Škole soljenja sardela: “20 nam je godina tek ...”

-    Podjela kolača, kave i slavljeničke torte u suradnji s Down centrom iz Pule

-    Glazbeni  program:  Erik Balija i klapa Ris, Duo Sunrise

Organizator manifestacije: Turistička zajednica Fažana


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.