Život

Fažanska škola soljenja sardela

20 nam je godina tek!

Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“


 
3 min
PROMO

Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“

Ove subote, na fažanskoj rivi s početkom u 17.30 sati obilježit će se 20 godina Fažanske škole soljenja sardela.

Povezanost Fažane s morem seže duboko u njezinu povijest. Generacijama su se obitelji oslanjale na blagodati Jadrana za prehranu i život. Ribolov, nekoć primarno zanimanje, transformirao se u kulturni kamen temeljac, s tehnikama koje su se prenosile kroz stoljeća.

U središtu ove tradicije u organizaciji Turističke zajednice Fažana je  Mala ribarska akademija Sardela. Akademija je to stoljetne tradicije ribolova, tehnika, znanja i očuvanja sardele, male, ali ukusne ribe kojom Jadran obiluje. 

Fažanska škola soljenja sardela, kao dio Male ribarske akademije Sardela djeluje od 2004. godine kao nastavak tradicije soljenja sardela u Fažani, gdje je od početka prošlog stoljeća pa do 1952. godine radila jedna od najvećih tvornica za soljenje sardela na sjevernom Jadranu. 

Idejni začetnik i „ravnatelj“ Škole je Budimir Žižović, dok su fažanski ribari  „profesori“ koji bezrezervno prenose znanja tradicionalnog načina soljenja sardela i bez kojih ne bi bilo Škole u Fažani. To su: Egidio Paris,  Gianni Toffetti, Milan Predan, Sergio, Danica i Renato Tomašić, Maria Rismondo, Sergio i Jasna Dujmovich, Luciana Debeljuh, Šime Lampalov, Joakim Grubišić i Maria Luisa Benčić, Blaž Piton, Valente Fabrizio, Marina i Nini Orlić. Uz njih svoje dugogodišnje ribarsko iskustvo i podrška Školi bili su i Gino i Maria Tomašić. 

Od osnivanja 2004. pa do današnjih dana, u Matičnu knjigu Škole soljenja sardela upisano je i uspješno završilo 1294 učesnika, a još je 2942 polaznika prošlo instrukcije soljenja kroz radionice Male ribarske akademije Sardela. 

Soljenje sardele nije samo kulinarska tehnika; to je način života u Fažani. Iako je recept za slane sardele sasvim jednostavan, zahtijeva vještinu i stručnost, a od samo tri sastojaka (svježih sardela, soli i vremena) nastaje delicija cijenjena zbog robusnog okusa. 

Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“. 

Program:

17.30 sati 

-  “Ribica sardelica” – lutkarska radionica i igraonica  za djecu

18 sati

-    Svečano otvorenje  i podjela zahvalnica “ravnatelju” i “profesorima” Škole

-    Škola soljenja sardela  - 40 ekipa posoliti će  svoj važ sardela pod stručnim vodstvom

      fažanskih ribara

-   Održavanje  gastro radionica  filetiranja i mariniranja ribe te  jela od slanih  sardela

-    Radionica  izrade tradicijskih ribarskih  alata

-    Fotoizložba povodom 20 godina Škole soljenja sardela: “20 nam je godina tek ...”

-    Podjela kolača, kave i slavljeničke torte u suradnji s Down centrom iz Pule

-    Glazbeni  program:  Erik Balija i klapa Ris, Duo Sunrise

Organizator manifestacije: Turistička zajednica Fažana


Nastavite čitati

Istra
 

Istarsko zdravstvo na koljenima? Nije, otišlo je još niže

Sutra pišemo o velikom problemu pulske bolnice zbog kojeg pate naši najmlađi * Bili smo u naselju Želiski gdje se gradi Romski kulturni centar. U više smo navrata izvještavali da je financiranje tog projekta u kojem, usput rečeno, sudjeluje i Republika Hrvatska, tajna. Je li se nešto promijenilo? * Donosimo odgovor Danka Končara o nasipavanju obale ispred nekadašnjeg kamenoloma u pulskom zaljevu

Istra
 

Počelo odsukavanje broda 'Deala' u Raškom zaljevu

Iz broda su ispumpane zauljene vode kako bi se spriječilo onečišćenje mora, dok je brod usidren blokovima kako bi se spriječilo njegovo nekontrolirano pomicanje.  Uz to, oko broda su bile postavljene plutajuće brane, kako bi se spriječilo širenje eventualnih ostataka zauljenih voda

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.