Život

OD COCA-COLE DO PLANT BASED PREHRANE

I Puljani imaju mogućnost probati chicken burger od proteina graška! Kažu da razlike u okusu nema

A sve je počelo unatrag dvije godine kada je u prijateljevom restoranu u Splitu „Corto Maltese", koji je igrom slučaja i vlasnik vegetarijanskog restorana „Pandora Greenbox", odlučio probati nešto što, kao ljubitelj mesa, do tada nije. Bila je to upravo plant based hrana


 
4 min
Nera Softić
Eduard Beg

A sve je počelo unatrag dvije godine kada je u prijateljevom restoranu u Splitu „Corto Maltese", koji je igrom slučaja i vlasnik vegetarijanskog restorana „Pandora Greenbox", odlučio probati nešto što, kao ljubitelj mesa, do tada nije. Bila je to upravo plant based hrana

Kad je prije dvije godine otišao s jednog od menadžerskih mjesta u Coca-Coli, Eduard Beg okrenuo je svoju životnu i poslovnu priču u cijelosti – posvetio se konceptu plant based prehrane, odnosno namirnicama koje su isključivo biljnog porijekla. Ovih dana na Burger festivalu na pulskoj rivi i Puljani imaju priliku upoznati njegov „ne-mesni" burger na Beg's Plant Based štandu, a čak i najveći zaljubljenici u meso koje smo tamo zatekli zaklinju nam se da razlike nema.

A sve je počelo unatrag dvije godine kada je u prijateljevom restoranu u Splitu „Corto Maltese", koji je igrom slučaja i vlasnik vegetarijanskog restorana „Pandora Greenbox", odlučio probati nešto što, kao ljubitelj mesa, do tada nije. Bila je to upravo plant based hrana.

- Ono što me iznenadilo bio je nedostatak osjećaja težine nakon obroka. Taj segment me najviše privukao plant based hrani. Kod nas su tada postojali soja, tofu i sejtan, a u svijetu jedan cijeli spektar proizvoda. I tada sam odlučio da bih mogao biti prozor u taj svijet za hrvatsko tržište. I tako sam raskrstio s Coca-Colom, uzeo kredit i krenuo u tom pravcu. A da sam dobro procijenio bila je činjenica što su najveći hrvatski proizvođači hrane upravo u tom razdoblju lansirali novu liniju proizvoda 'Planet of plants', što je Lidl plasirao svoju plant based liniju u posebnom katalogu na sedam stranica i sve su to bili pokazatelji da je to budućnost i da sam ispravno procijenio, rekao je Beg.

Pravo testiranje bilo je na zagrebačkom Fuliranju kada se pokazalo da taj koncept očito ima poklonike i u Hrvatskoj. Stoga je krenuo s uvozom i distribucijom tih proizvoda i postepeno širio poslovanje ponudom cateringa za cijelu Hrvatsku i sudjelovanjem na festivalima kojih u Hrvatskoj ima desetak godišnje.

- Sada već imamo i neki desetogodišnji plan, a to je otvaranje dućana i web trgovine do kraja godine, potom plant based restorana u Zagrebu dogodine, pa širenje na slovensko tržište 2025. i onda iz godine u godinu širenje na područja Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine... , kaže nam Beg.

Želi, kaže, pojasniti da plant based nije pokret, nije povezan s vegetarijanstvom ili veganstvom, već je odgovor na neodrživost sustava uzgoja mesa, odnosno put kojim se proizvodnja hrane na našem planetu nastoji vratiti u neke prirodne tokove.

- Činjenica je da veliki broj ljudi zahtjeva i veliku proizvodnju mesa, da ta potražnja svakim danom raste, da za svaki mesni steak od 250 grama treba utrošiti od 3.000 do 5.000 litara vode te da čak 75 posto svjetske proizvodnje pšenice i kukuruza odlazi na prehranu stoke, a sve to još uvijek nije dovoljno da zadovolji ljudske potrebe. Stoga se uzgoj ubrzava, mesu se dodaju razni aditivi, steroidi, antibiotici... sve u želji da se meso što prije uzgoji. Međutim, došli smo i do toga da je nedavno u Americi odobreno prodavanje i konzumiranje mesa uzgojenog od životinjskih stanica u laboratorijskim uvjetima. Sve to postaje neodrživo. Odgovor je plant based hrana, dakle supstituti koji su biljnog porijekla, a da pritom ne gube niti okus, niti kvalitetu mesa kao važne namirnice u ljudskoj prehrani. Primjerice, plant based chicken burger radi se od proteina graška, koriste se još i proteini soje, a sve više i proteini boba, kaže Beg.

I dok je u Hrvatskoj to gotovo u začetku, u svijetu su zemlje poput Nizozemske, Austrije, Italije, Njemačke, Slovenije, Mađarske, pa i Izraela daleko odmakle i nude cijeli spektar plant based proizvoda odakle stižu i na hrvatsko tržište, poput sireva, mozzarella, dimljenog lososa, tune, račića, jaja...

- I ovdje u Puli želimo pokazati ljudima kako je sva ova hrana ukusna, i doista jest jer inače ne bi imala tržište, a činjenica je da ima i da sve više raste. To je zapravo budućnost, zaključio je Beg i time dao i odgovor na pitanje zašto se više ne izdvajaju i reklamiraju u nizu štandova s burgerima – upravo zato što želi da ljudi probaju i shvate kako je plant based okus odličan, poput mesnog burgera, pa i bolji!


Nastavite čitati

Pula
 

DUŠICA RADOJČIĆ: 'Mislim da Zoričićeve ambicije generalno ne odgovaraju njegovim kapacitetima. Imao je priliku usmjeriti i razviti grad Pulu, ali to nije učinio'

Čudi me da je Peđa Grbin ljubav i brigu za Pulu doživio tako naglo, neposredno pred lokalne izbore. Očito nije svjestan što su njegovi kolege iz pulskog SDP-a predstavljali u Gradskom vijeću ove zadnje četiri godine. Upravo su oni bili u koaliciji s HDZ-om i sve njegove optužbe o tome kako grad stagnira i ne razvija se, dijelom može zahvaliti svojim kolegama koji su četiri godine zajedno s HDZ-om podržavali sve odluke gradonačelnika Zoričića, pa i one najspornije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.