republika - dugi
Život

ususret danu narcisa

Liječnica Gaia Božac: Svaka deveta žena oboljet će od raka dojke, prevencija spašava živote

Dobna granica kod oboljevanja se pomiče i sve je više mladih žena, osobito u tridesetima. Upravo smo zbog toga usmjereni prevenciji i povećavanju svijesti o vlastitom zdravlju, veli nova predsjednica Kluba Gea


 
4 min
Borka Petrović
Dan narcisa održat će se u subotu 26. ožujka

Dobna granica kod oboljevanja se pomiče i sve je više mladih žena, osobito u tridesetima. Upravo smo zbog toga usmjereni prevenciji i povećavanju svijesti o vlastitom zdravlju, veli nova predsjednica Kluba Gea

Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula dobio je novu predsjednicu. Na izbornoj Skupštini koja je održana 22. ožujka 2022. godine, za vodstvo ove udruge izabrana je mlada pulska liječnica Gaia Božac.

U Klubu vjeruju da će svojim znanjem i stručnošću pridonijeti da udruga nastavi pružiti sveobuhvatnu podršku ženama oboljelim od raka dojke i ostalih malignih oboljenja. Nova predsjednica izabrana je na četverogodišnji mandat, a u njezinom radu pomoći će joj članovi predsjedništva Loredana Šćulac, ujedno i tajnica druge, dr. med. Mario Božac, onkolog i dosadašnja predsjednica Nataša Vitasović.

PIXELL/ Saša Miljević

Kako to da ste pristali voditi ovu udrugu i koju su vam ciljevi?

Specijalizantica sam anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine za Opću bolnicu Pula, no trenutno se nalazim u Rijeci gdje odrađujem klinički dio specijalizacije. Udrugu sam pristala voditi na upit bivše predsjednice, Nataše Vitasović. Godinama pratim rad Udruge, iako nisam bila njena članica, a u svom je mandatu Vitasović imala iznimna postignuća, što je za Geu - vidljivost udruge i mogućnosti koje je to donijelo njezinim članicama - bio veliki korak naprijed. Vjerujem u ciljeve Udruge i velika je čast biti dio ove realnosti.

Koliko udruga trenutno ima članica, koje su aktivnosti pred vama?

Udruga broji 236 članica. Projekt koji nam slijedi je javnosti već dobri poznati Dan narcisa koji se održava svake godine prve proljetne subote, što ove godine pada 26. ožujka. Novost koju pripremamo za ovogodišnji Dan narcisa je humanitarna akcija kojom ćemo prikupljati novčana sredstva za članice u potrebi, a koje su se zbog bolesti našle u teškoj financijskoj situaciji. 

Humanitarna utrka/PIXSELL Srećko Niketić

Udruga provodi brojne aktivnosti za svoje članice, a okrenuli ste se i europskim projetkima?

Da. Trenutno čekamo rezultate EU projekta za koji smo ušli u završnu fazu odobrenja, a čija je vrijednost preko 400.000 kuna. Kroz taj se projekt namjeravamo još više posvetiti preventivnim aktivnostima, predavanjima za građanstvo, tiskanju informativnog materijala. U sklopu projekta planiramo suradnju s općinom Murter i zapošljavanje psihoterapeuta na pola radnog vremena. Od ostalih aktivnosti spomenula bih Ružičasti mjesec listopad u sklopu kojeg se svake godine održavaju brojne aktivnosti, jedna od njih je i humanitarna utrka.

Na što ćete se Vi fokusirati u svom radu i vođenju udruge?

Trenutno je naš najveći fokus na spomenutom EU projektu. Nastavljamo i sa svim pogodnostima i aktivnostima dostupnima u Udruzi: onkološkim savjetovalištem, individualnim psihoterapijskim tretmanima i grupnim radionicama, limfnom drenažom, kreativnim radionicama, Fit grupom, jogom… 

Koliko žena u Istri godišnje oboli od ove zloćudne bolesti?

U Istri godišnje prosječno od raka dojke oboli 120 do 130 žena, osnodno svaka deveta žena, a 40 do 50 žena umre. Nažalost, dobna granica kod oboljevanja se pomiče i sve je više mladih žena, osobito u tridesetima. Upravo smo zbog toga usmjereni prevenciji i povećavanju svijesti o vlastitom zdravlju.

PIXELL/Duško Marušić Čiči

Koliko je i na koji način pandemija utjecala na otkrivanje i liječenje ove bolesti?

Objektivne posljedice pandemije moći će se iskazati u sljedećem petogodišnjem razdoblju, a za očekivati je da će radi otežanih/produljenih termina za dijagnostičke postupke, biti manje otkrivenih tumora dojki u ranijem stadiju. 

Zašto je upravo prevencija i rano otkrivanje bolesti važno kada se radi o raku dojke?

Zato što je rak dojke izliječiv, ako se rano otkrije. Ono što svaka žena može i mora je odvojiti 5 minuta mjesečno i obaviti samopregled dojki – jer 5 minuta imamo, pa makar dok gledamo seriju, tuširamo se, skrolamo po Instagramu prije spavanja. Na www.geapula.hr možete pronaći video o samopregledu.

U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke žene u dobi 50-69 godina pozivaju se na mamografski pregled kojim se mogu identificirati promjene u dojci prije nego se one mogu napipati i važno je odazvati se na taj poziv. Podaci su nedvosmisleni, kao i tijek bolesti ukoliko se kasno otkrije te smatram da je dužnost svakog od nas preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje.

Mjesto za oboljele, ali i članove njihovih obitelji

Klub Gea mjesto je na kojem žene oboljele i liječenje od karcinoma i članovi njihovih obitelji dobivaju potrebnu psihosocijalnu i savjetodavnu podršku kroz savjetovalište onkologa, psihoterapeuta, farmaceuta i fitoterapeuta. Osim toga članovima je na raspolaganju fizioterapeut koji vodi ciljanje medicinske vježbe i limfnu drenažu, viša medicinska sestra koja vodi Fit grupu, trener joge i voditeljica kreativnih radionica.

Sve informacije o radu Kluba mogu se pronaći na Internet stranici www.gea.pula.hr, gdje se možete informirati i o pravima onkoloških pacijenata ali i putem videa naučiti kako samopregledati dojke. Za dodatne informacije svakodnevno možete kontaktirati na broj telefona: 097 6298221.

Pogledajte video o samopregledu dojki


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.