IT & Tech

NAPREDNA TEHNOLOGIJA ZA AUTONOMNA VOZILA

MOBILEYE DRIVE: Hrvatska tvrtka razvija novi ekosustav urbane mobilnosti, u suradnji s globalnim liderom u rješenjima za autonomnu vožnju

Project 3 Mobility razvija uslugu čiji je cilj značajno poboljšati prijevoz u urbanim područjima i revolucionirati mobilnost u gradovima. Lansiranje usluge planirano je za 2026. godinu u Zagrebu, a prve faze testiranja Mobileyeve tehnologije na ulicama hrvatskog glavnog grada počinju već ove godine


 
3 min
Istra24
Marko Pejković, glavni izvršni direktor tvrtke Project 3 Mobility, Foto: Igor Soban/Pixsell

Project 3 Mobility razvija uslugu čiji je cilj značajno poboljšati prijevoz u urbanim područjima i revolucionirati mobilnost u gradovima. Lansiranje usluge planirano je za 2026. godinu u Zagrebu, a prve faze testiranja Mobileyeve tehnologije na ulicama hrvatskog glavnog grada počinju već ove godine

Project 3 Mobility (P3), hrvatska tvrtka koja razvija novi ekosustav urbane mobilnosti, i Mobileye (Nasdaq: MBLY), globalni lider u rješenjima za autonomnu vožnju objavili su suradnju.

P3 će u razvoju svoje usluge koristiti naprednu Mobileye tehnologiju za autonomna vozila - Mobileye Drive.

Project 3 Mobility razvija uslugu čiji je cilj značajno poboljšati prijevoz u urbanim područjima i revolucionirati mobilnost u gradovima. Lansiranje usluge planirano je za 2026. godinu u Zagrebu, a prve faze testiranja Mobileyeve tehnologije na ulicama hrvatskog glavnog grada počinju već ove godine.

U prvoj fazi fokus će biti na mapiranju zagrebačkih ulica, za što će P3 koristiti posebno opremljena testna vozila. Nakon mapiranja, fokus će biti na testiranju Mobileyeva rješenja autonomnog sustava u svrhu kalibriranja njihove tehnologije za ovo okruženje. Kroz navedene faze koristit će se različita testna vozila koja neće izgledati kao autonomna vozila koja P3 razvija, a u njima će se nalaziti i sigurnosni vozači.

Project 3 Mobility iz temelja razvija vlastito autonomno električno vozilo ključno za implementaciju novog ekosustava urbane mobilnosti. Dio razvoja vozila pretpostavlja i razvoj potpuno nove platforme vozila optimizirane za autonomnu vožnju. Tehnologija tvrtke Mobileye bit će u potpunosti integrirana u P3 vozilo koje će koristiti Mobileye Drive sustav za autonomnu vožnju.

- Naš cilj je poboljšati način na koji se ljudi kreću u gradovima. Suradnja s tvrtkom Mobileye je temelj za postizanje te vizije. Mobileye se pokazao kao sjajan partner koji ima pravo iskustvo, pravu tehnologiju i pravi tim. Ponosni smo što je Mobileye prepoznao vrijednost našeg projekta i što ćemo zajedno ostvariti našu viziju urbane autonomne mobilnosti. Vjerujemo kako ćemo realizacijom našeg projekta ostvariti brojne pogodnosti za Zagreb, kao i mnoge druge gradove koji će pružati našu uslugu, izjavio je Marko Pejković, suosnivač i glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja.

Proteklih dvadeset godina Mobileye razvija napredna rješenja koristeći snagu umjetne inteligencije i računalnog vida kako bi poboljšao sigurnost u prometu. Više od 170 milijuna vozila diljem svijeta danas ima integriranu Mobileye tehnologiju. Velika prednost Mobileye Drive jest mogućnost implementiranja na mnogim geografskim lokacijama i na različitim vrstama prometnica, zatim može voziti u različitim vremenskim uvjetima i prilagoditi se lokalnim stilovima vožnje.

Mobileye Drive tehnologija za autonomnu vožnju koristi kombinaciju redundantne kamere i lidar-radar senzora, REM™ kartografiju koja se temelji na masovnom prikupljanju podataka, a sve to pokreće EyeQ™ sustav na čipu koji Mobileyeu omogućava praćenje dinamike prometa te pružanje usluge autonomne vožnje prilagođene određenoj usluzi.

- Pozdravljamo suradnju s Project 3 Mobilityjem koja će pridonijeti stvaranju inovativne usluge nove mobilnosti. Dijelimo zajedničku viziju sigurne i pristupačne urbane mobilnosti, koju ćemo ostvariti uz pomoć naše napredne Mobileye Drive tehnologije, fleksibilne platforme razvijene za implementaciju u različitim vrstama vozila. Radujemo se istražiti nove granice u uslugama mobilnosti, zaključio je pak profesor Amnon Shashua, osnivač i izvršni direktor tvrtke Mobileye.

Prilagodljivi Mobileye sustav autonomne vožnje omogućit će Project 3 Mobilityju da svoju uslugu, nakon Zagreba, pokrene i u drugim gradovima diljem svijeta. Project 3 Mobility do sada je već potpisao sporazume s devet gradova te je u konstantnoj komunikaciji s dodatnih 30-ak gradova diljem Europe, Ujedinjenog Kraljevstva i Bliskog Istoka, koji su zainteresirani postati partnerima projekta. Pokretanjem nove usluge mobilnosti (Mobility-as-a-Service), Project 3 Mobility želi povećati učinkovitost i sigurnost u prometu te ostvariti pozitivan utjecaj na okoliš i gradsku infrastrukturu.


Nastavite čitati

Sabor sutra raspravlja o demografskoj revitalizaciji Hrvatske

U predloženoj se strategiji govori i o učinkovitoj integraciji doseljenika u hrvatsko društvo, odnosno o osiguravanju kvalitetnih uvjeta za rad i život u novoj sredini. Uz to, dokument predviđa smanjenje emigracije te povratak dijaspore i recentnih iseljenika u zemlju

HND pozvao premijera Plenkovića da prestane prozivati novinare

''Premijer Plenković nije i ne može biti glavni urednik hrvatskih medija'', ističu u novinarskoj strukovnoj organizaciji. Pojasnili su i kako je uloga novinara, novinarki i medija da propituju osobe na položaju moći i ukazuju na nepravilnosti u sustavu jer na taj način čuvaju demokraciju i drže odgovornima pred javnošću osobe izabrane da obnašaju funkcije vlasti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.