Krasna Zemlja

u šumi niče nova velika bespravna favela

BAJADERA BARBARIGA Šumarska inspekcija pokreće optužni prijedlog protiv vinara Daria Marčete

Šumarski inspektor Državnog inspektorata Alen Šen potvrdio nam je da je primio dojavu o sječi šume i malčiranju u slučaju Daria Marčete te će kroz desetak dana izaći na teren. Optužni prijedlog podići će za najkasnije petnaest dana od terenskog uviđaja. U posljednjih godinu i pol dana podignuto je 20-ak optužnih prijedloga za slične slučajeve u Vodnjanu, Marčani i Balama


 
2 min
Ivan Dobran
Malčirana šuma Daria Marčete parcelirana za vikend parcele

Šumarski inspektor Državnog inspektorata Alen Šen potvrdio nam je da je primio dojavu o sječi šume i malčiranju u slučaju Daria Marčete te će kroz desetak dana izaći na teren. Optužni prijedlog podići će za najkasnije petnaest dana od terenskog uviđaja. U posljednjih godinu i pol dana podignuto je 20-ak optužnih prijedloga za slične slučajeve u Vodnjanu, Marčani i Balama

Fažanski vinar Dario Marčeta nastavlja nezakonitu "urbanizaciju" šume kod Peroja. Nakon parcelacije oko dva hektara šume na oko 40 parcela velićine od 500 kvadrata i naknadnog malčiranja, ovih je dana započeta izgradnja pristupnog puta.

Pristupni put koji povezuje čestice ucrtan je u katastru

Parcelirana šuma nalazi se u neposrednoj blizini drugih sličnih parcela koje zajedno tvore bespravno naselje po veličini usporedivo s Barbarigom. Na papiru šume, u naravi vikend naselja.

Parcelirane šume
Barbariga

Gradnju pristupnog puta najvjerojatnije treba pripisati uspješnoj prodaji prvih parcela čiji novi vlasnici sada očekuju i mogućnost da se do svojih budućih vikendica dovezu automobilom, baš kao što rade njihovi susjedi koji su u šumi već izgradili čitavu favelu bespravnih vikendica.

Vikendica u šumi

Sve je to naravno potpuno bespravno i protivno, kako hrvatskim zakonima, tako i odlukama u komunalnom redu i agrotehničkim mjerama Grada Vodnjana.

Šumarski inspektor Državnog inspektorata RH Alen Šen potvrdio nam je da je primio dojavu o sječi šume i malčiranju u slučaju Daria Marčete te će kroz desetak dana izaći na teren. Optužni prijedlog podići će za najkasnije petnaest dana od terenskog uviđaja.

-Već smo podigli dvadesetak optužnih prijedloga Općinskom sudu u Puli za slične slučajeve na području Vodnjana, Marčane, Bala i okolnih mjesta, rekao je Alen Šen.

Komunalni redar Grada Vodnjana Roberto Ostoni zaprimio je prijave i najavio kako će slučaj također prijaviti šumarskoj inspekciji.

-Sami komunalni redari u ovom slučaju ne mogu postupati jer je riječ o šumi. Drugačije bi bilo da se radi o pašnjaku, oranici ili bilo kojoj drugoj vrsti poljoprivrednog zemljišta, rekao je Ostoni.

Dario Marčeta nije htio komentirati parcelaciju, malčiranje ni naknadnu gradnju puta. Iz zemljišnih knjiga vidljivo je da su za sad prodane dvije parcele.

-Vi ćete i tako pisati šta hoćete, pa pišite, odgovorio nam je kratko Dario Marčeta.

Podsjetimo, kada smo prvi put pisali o njegovoj spornoj parcelaciji u Barbarigi Marčeta je tvrdio da njegov postupak možda nije moralan, ali nije protuzakonit.

- Ne znam što bi vam rekao. Imate pravo ali ne znam što bi vam rekao. Što god da vam kažem će biti bez veze. Cijeli život se mučim po zemlji pa zašto ne bi napravio nešto što je legalno. To nije zabranjeno. A što je danas moralno? Je li moralno kad ja bacam gnojivo da me komunalni redar hvata. Je li moralno kada mom susjedu koji ima vilu smeta kada ja po ljeti hitam gnojivo pa me prijavljuje inspekcijama, izjavio je Marčeta.

Bespravno naselje u šumi. Google Earth 2021.

Inače, kako smo u nekoliko navrata pisali, fažanska obitelj Marčeta u zadnjih nekoliko godina jeftino je kupila, parcelirala i skupo prodala velike površine poljoprivrednog zemljišta na području Vodnjana, Fažane i Marčane. Oni su otprilike 60 tisuća četvornih metara kupili po prosječnoj cijeni od desetak kuna, a kada prodaju stotinjak novokomponiranih parcela - njihova zarada mjerit će se u milijunima kuna. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.