Krasna Zemlja

ZAŠTITA ISTARSKIH DELICIJA

Bratulić: Istarskog pršuta gotovo i nema na tržištu, u cijelosti je rasprodan!

Više-manje svima i fali proizvoda, jer su sve proizvedeno uspješno rasprodali. Primjerice, pršuta gotovo i nema na tržištu, jer je on u cijelosti rasprodan. Što se tiče istarske kobasice, salamina raznih varijanti, ove smo godine na nacionalnom ocjenjivanju u Svetom Petru u Šumi imali čak 11 kategorija!, veli Bratulić


 
4 min
Sandra Zrinić Terlević

Više-manje svima i fali proizvoda, jer su sve proizvedeno uspješno rasprodali. Primjerice, pršuta gotovo i nema na tržištu, jer je on u cijelosti rasprodan. Što se tiče istarske kobasice, salamina raznih varijanti, ove smo godine na nacionalnom ocjenjivanju u Svetom Petru u Šumi imali čak 11 kategorija!, veli Bratulić

Nakon dobivanja nacionalne zaštite geografskog porijekla, za istarsku kobasicu sada se zaštita traži i na razini Europske unije, ali prema riječima dr. sc. Marija Bratulića, priprema se i zaštita istarske kosnice, odnosno salamina, potom se priprema zaštita geografskog porijekla žlomprta, pancete..., što bi trebalo biti realizirano u naredne dvije, tri godine.

Razgovor o zaštiti istarskih autohtonih poljoprivrednih proizvoda, neminovno je doveo do razgovora o istarskom pršutu, kao zasigurno najprepoznatljivijoj gastro deliciji Istre.

Međutim, prema riječima Bratulića, posebnog savjetnika ministrice poljoprivrede RH, ali i načelnika općine Sveti Petar u Šumi te predsjednika udruge "S klobasicom u Europu", istarski proizvođači ne miruju, nisu stali samo na pršutu, već danas grabe velikim koracima prema novim proizvodima koji polako, ali sigurno utiru put k svjetskim tržištima, nastojeći ih brendirati istarskim znakom izvornosti.

Tako je, kaže Bratulić, nakon dobivanja nacionalne zaštite geografskog porijekla, istarska kobasica krenula u traženje zaštite geografskog porijekla i prema Europskoj uniji.

- Istarska kobasica je zaštićena na nacionalnoj razini i Istrani su svoj dio predali, a sada se čekaju Slovenci da bi zajedno mogli nastupati za zaštitu istarske kobasice pred europskim institucijama. Slovenci imaju samo jednog proizvođača istarske kobasice, ali ista je priča bila s pršutima. Oni, na žalost, nisu imali niti jednog proizvođača pršuta, ali su postavljali uvjete.

Stoga sada molimo tog proizvođača da napravi što je potrebno, pomažemo mu, bio je i na sastanku s našim biotehničarom koje nam je kontrolno tijelo i vjerojatno ćemo mu morati mi sve napraviti i pomoći mu da se to sve ubrza. Vjerujem da bi do proljeća iduće godine to ipak sve trebalo biti riješeno. Naše Ministarstvo poljoprivrede je sve riješilo, mi smo spremni, kaže Bratulić.

No, naglašava da sada i druge aktivnosti idu dalje pa se tako priprema zaštita istarske kosnice, odnosno salamina, potom se priprema zaštita geografskog porijekla žlomprta, pancete itd., a Mario Bratulić vjeruje da bi se u naredne dvije, tri godine dosta toga moglo zaštititi.

- Samo na području Svetog Petra u Šumi imamo šest proizvođača suhomesnatih proizvoda s odobrenim objektima, a sigurno ima oko 20 proizvođača istarskog pršuta na području Istre koji su i učlanjeni u Udrugu proizvođača istarskog pršuta. Zapravo, mi smo sve proizvođače ujedinili u tu udrugu. Tu spadaju i ostali koji ne proizvode pršut, već druge suhomesnate proizvode poput „Histrisa", OPG-a Udovičić...

Histris je, primjerice, puno uložio u proizvodnju i njihovi proizvodi su top kvalitete, imaju najsuvremeniju opremu za pakiranje - čistu sobu u kojoj nema nikoga osim čovjeka koji reže, imaju automatsku weberovu liniju za pakiranje, dosta su tehnološki išli naprijed, ali zapravo valja naglasiti da kroz programe financiranje Ministarstva poljoprivrede svi pomalo ulažu, sve su to proizvodnje koje funkcioniraju cijelu godinu. I sada se neki dečki spremaju za nova ulaganja, neki su, kao i kod vinara, prepustili posao mlađima. Imamo upravo u Svetom Petru slučaj gdje su stariji dva pogona prepustili mlađima, a imamo na tako malom prostoru i još dva koji su iskazali interes da bi napravili male pogone. Dakle, posla ima, proizvodi se plasiraju i ljudi od toga žive, rezimirao je Bratulić.

Na pitanje koliko je danas istarski suhomesnati proizvod konkurentna na tržištu, Bratulić kaže da su itekako konkurentni.

- Jako su konkurentni. Više-manje svima i fali proizvoda, jer su sve proizvedeno uspješno rasprodali. Primjerice, pršuta gotovo i nema na tržištu, jer je on u cijelosti rasprodan. Što se tiče istarske kobasice, salamina raznih varijanti, ove smo godine na nacionalnom ocjenjivanju u Svetom Petru u Šumi imali čak 11 kategorija! Primjerice, na ocjenjivanju smo imali 17 kobasica s tartufima, a prije je to bilo u kategoriji specifičnih kobasica koje su imale neke dodatke. Sada ih imamo toliko da su dobili svoje zasebne kategorije. Ima i kobasica koje se proizvode po uzoru na neke svjetske kobasice alla Chorizo i slično, tako da stvarno mogu reći da naši proizvođači rade čudesa i da njihovo vrijeme tek dolazi, zaključio je Bratulić.


Nastavite čitati

Istra
 

Počinje vrijeme darivanja: sutra ćemo o autohtonim darovima...

Jeste već kupili darove? Ukoliko niste sutra vam donosimo vodič kroz božićnu kupnju koja se vodi načelom: lokalno, autohtono, ručno rađeno. Donosimo i priču o Puležanu koji po Istri lovi posve neobične stvari. I to ne puškom nego aparatom. Za sebe kaže "Nisam ja fotograf, ja sam školovani zidar”

Istra
 

Sljedeća stanica Kamiona Djeda Mraza Istra! Sutra je u Pazinu.

Kamion će biti pozornica zabavnoj i interaktivnoj predstavi “Popis Djeda Mraza” s vilenjacima, patuljcima, dobroćudnim divom te Djedom Mrazom. Predstave su besplatne i namijenjene djeci vrtićke dobi * Pulu će posjetiti u ponedjeljak, 16. prosinca od 18:30 sati na parkiralištu Karolina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.