Sedmo izdanje Istarskog festivala pašte u Žminju održat će 14. i 15 srpnja 2023. godine, najavila je danas žminjska Turistička zajednica. J
Korijeni današnjeg festivala sežu u 2005. godinu kada je održana prva Makarunijada, iz koje je 2014. godine nastala manifestacija koja danas nosi ime Istarski festival pašte koja se ove se godine održava po sedmi puta.
Na ovogodišnjem izdanju predstavit će se tridesetak izlagača iz Žminja, Svetog Petra u Šumi, Pazina, Peruški, Pićna, Sv. Katarine, Kršana, Poreča, Čepića, Viškovići, Cerovlja, Krka, Zagreba, Koprivnice i Kaštel Kambelovca. U ponudi će se, osim pašte, naći i suhomesnati proizvodi, sir, voće, slastice, čokolade, med, likeri, vina, umaci, unikatni predmeti od drva, čajevi, prirodna kozmetika i još puno toga.
Ovogodišnja manifestacija svojevrsni je homage Josipu Pinu Kuharu, kuharu iz mjesta Kuhari, čovjeku koji je iznimno cijenio svoj rodni kraj, koji je s ljubavlju pripremao kreativna jela u koja je ugrađivao tradiciju i ljubav prema svom rodnom kraju i koji je nesebično prenosio znanje i iskustvo svojim učenicima. I sam je puno puta sudjelovao na festivalu i bio njegov svojevrsni spiritus movens.
U sklopu manifestacije, Zad Kaštela u Žminju biti će postavljena izložba fotografija i upotrebnih predmeta Pina Kuhara, koju će posjetitelji moći razgledati oba dana održavanja festivala.
Ovogodišnji festivalski meni osmislio je tim iz Restorana Francuz, koji će, uz Konobu puli Pineta biti gost kulinarskog showa i ponuditi ga na kušanje iz njihove bigule z škorupom. Posjetitelji će tako, po vrlo pristupačnim cijenama, moći kušati: fuže sa junećim šugom, njoke sa šugom od miješanih gobic, rafiole s vrhnjem, sirom i pršutom te makarune s rokulom, sirom i pršutom.
Za one željne znanja, žminjske će domaćice svakog dana od 17 do 22 sata prezentirati pripremu tipične istarske tjestenine.
Najmlađim posjetiteljima namijenjena je zabava u dječjem kutku, za koji se pobrinula žminjska igraonica Pikula, koja će raznim aktivnostima animirati djecu.
Velika novost ovogodišnje manifestacije je natjecanje u brzinskoj izradi makaruna i postavljanje istarskog rekorda. Stručni ocjenjivački sud odlučit će tko će biti osoba koja će u jednoj minuti izraditi najveći broj makaruna ili pljukanca za što će i osvojiti prigodnu nagradu. Natjecanje će se održati u subotu od 18 sati.
Za glazbeni dio manifestacije pobriti će se u petak grupa Nola, a u subotu najprije Bambus band, a potom Pop gunz band i DJ.
U programu svečanog otvaranja manifestacije sudjelovati će dječica iz DV Rapčići iz Žminja, učenici OŠ Vladimira Gortana iz Žminja i Žminjske mažoretkinje, a polaznici Dramskog ljetnog kampa OŠ Vladimira Gortana iz Žminja uprizoriti će predstavu Minja Bartulja.
Početak festivala je 14. srpnja u Žminju, Zad kaštela od 17 sati.
PROGRAM 7. ISTARSKOG FESTIVALA PAŠTE:
PETAK, 14.07.2023., 17:00-01:00
- 17:00 - 18:00 SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA
PRIGODNI PROGRAM
- 17:00 – 22:00 – SHOW COOKING POINT NA GLAVNOJ BINI
- RESTORAN FRANCUZ
- GOST COOKING SHOWA: KONOBA PINO, MENI: BIGULI Z ŠKORUPOM
- 17:00 -22:00 – KUTAK I RAZNE RADIONICE ZA DJECU – PIKULA ŽMINJ
- 17:00- 22:00 – IZLOŽBA “HOMAGE JOSIP PINO KUHAR, KUHAR IZ KUHARI”
- 17:00 -22:00 – RADIONICE IZRADE DOMAĆE ISTARSKE TJESTENINE
- 19:00 - 20:00 - DRAMSKI LJETNI KAMP OŠ VLADIMIRA GORTANA ŽMINJ
SA PREDSTAVOM “MINJA BARTULJA”
- 19:00-20:00 – OBILAZAK KAŠTELA, PREDSTAVLJANJE IZLAGAČA
- 21:00 -01:00 – ZABAVNI PROGRAM: KONCERT NOLA & BAND
SUBOTA: 15.07.2023.: 17:00-01:00
- 17:00-18:00 OTVARANJE SAJMA
- 17:00 – 22:00 – SHOW COOKING POINT NA GLAVNOJ BINI
- RESTORAN FRANCUZ
- GOST IZNANAĐENJA COOKING SHOWA
- 17:00 -22:00 – KUTAK I RAZNE RADIONICE ZA DJECU – PIKULA ŽMINJ
- 17:00- 22:00 – IZLOŽBA “HOMAGE JOSIPU PINU KUHARU, KUHARU IZ KUHARI “
- 17:00 -22:00 – RADIONICA IZRADE DOMAĆE ISTARSKE TJESTENINE
- 18:00 - 19:00 - NATJECANJE: KOLIKO MAKARUNA SE MOŽE ZAMIJESITI U JEDNOJ MINUTI ( POSTAVLJANJE SVJETSKOG REKORDA )
- 19:00-20:00 – OBILAZAK KAŠTELA, PREDSTAVLJANJE IZLAGAČA
- 17:00 - 22:00 ZABAVNI PROGRAM: BAMBUS BAND
- 21:00 -01:00 – ZABAVNI PROGRAM : POP GUNZ BAND & DJ
GLAVNI NOSITELJ COOKING SHOWA: RESTORAN FRANCUZ
- MENI: FUŽI SA JUNEĆIM ŠUGOM
- MENI: NJOKI SA ŠUGOM OD MIJEŠANIH GOBICA
- MENI: RAFIOLI S VRHNJEM, SIROM I PRŠUTOM
- MENI: MAKARUNI SA ROKULOM, SIROM I PRŠUTOM