Krasna Zemlja

Počela 17. škola soljenja sardela

U Fažani 85 polaznika škole uči tradicionalni način konzerviranja sardela u soli

Danas u 18 sati započela je 17. Škola soljenja sardela. Čak 85 polaznika podijeljenih u 40 ekipa drevnu recepturu učit će od deset iskusnih ribara-profesora. Škola se odvija u sklopu projekta Ča ribari znaju koji za cilj ima očuvanje lokalnih ribarskih tradicija. U tom smislu posebno veseli činjenica da su na ovogodišnjoj školi djeca najbrojniji polaznici


 
2 min
Ivan Dobran

Danas u 18 sati započela je 17. Škola soljenja sardela. Čak 85 polaznika podijeljenih u 40 ekipa drevnu recepturu učit će od deset iskusnih ribara-profesora. Škola se odvija u sklopu projekta Ča ribari znaju koji za cilj ima očuvanje lokalnih ribarskih tradicija. U tom smislu posebno veseli činjenica da su na ovogodišnjoj školi djeca najbrojniji polaznici

Danas u 18 sati počela je 17. Škola soljenja sardela koja se provodi u sklopu projekta Ča ribari znaju. Na fažanskoj rivi okupilo se mnoštvo ljudi, a posebno djece, koji će od iskusnih ribara učiti kako se na tradicionalan način soli sardela.

Projekt Ča ribari znaju organiziraju TZ Fažana, Jedriličarski klub Brioni iz Fažane te TZ Ližnjan, a financiranje u iznosu od 164.000 kuna ostvareno je u sastavnu natječaja LAGUR-a  Istarska Batana.

Budimir Žižović: Od sardela se može spraviti najveći broj različitih jela

Inicijator i voditelj Škole soljenja sardela, Budimir Žižović, napomenuo je kako je sardela najzdravija riba jer se hrani zooplanktonom i nema doticaja sa sve prisutnijim otrovnim tvarima u našem moru. Osim toga, to je riba od koje se može spraviti daleko najveći broj različitih jela.

-Soljenje sardela je ne samo dobra tradicija nego je bila i nužna potreba lokalnog stanovništva koje se moralo snalaziti u periodima kada ribe nije bilo ili kada se zbog lošeg vremena nije moglo loviti, rekao je Žižović.

Mjesta za sudjelovanje u školi planula za čas. Djeca najbrojniji polaznici 

Interesa za sudjelovanjem u ovoj školi bilo je daleko više no mjesta su popunjena u iznimno kratkom roku. Osim domaćih ljudi veliki interes za sudjelovanjem iskazali su gosti iz Njemačke, Slovenije i Italije.

-Koliko god bismo željeli izići u susret svojim gostima, koji bi voljeli usvojiti ove stare vještine, naš je cilj očuvanje tradicije, a sardele se sole krajem travnja. Prije toga one su premalene i nedovoljno masne, a nakon toga kreće lovostaj, rekla je direktorica TZ-a Fažane Melita Peroković.

Drugi dio Škole soljenja sardela održati će se 13. i 14. kolovoza, nakon što sardele odstoje u soli tri i pol mjeseca.

Osim škole soljenja danas se održavaju i gastro radionice filetiranja i mariniranja ribe, prikaz fažanske ribarnice 30-ih godina prošlog stoljeća pod nazivom „Ribarnica kod Paole i Nine“, degustacija i prodaja istarskih proizvoda „Istra Gourmet“, izložba likovnih radova djece vrtića u Fažani i Valbandonu te dječje radionice i glazbeni program.


Nastavite čitati

Istra
 

LEON XIV PRVI JE PAPA IZ SAD-A, A NIJE TRUMPOV: Prema odabranom imenu, bit će papa radnika i modernizacije crkve

U vezi s odabranim imenom Leon, valja podsjetiti da je najpoznatija enciklika Lava XIII. (pape od 1878. do 1903.) bila Rerum Novarum, kojom je došlo do preokreta unutar Katoličke Crkve, koja je tada postala spremna suočiti se s izazovima modernog doba kao međunarodni duhovni autoritet. U tom je smislu s pravom nazivan „papom radnika“ i „socijalnim papom“ * Mi smo se i danas (takva je “sezona”) bavili lokalnim izborima a nastavit ćemo i sutra, kada ćemo pokazati i račune Pula parkinga

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.