Krasna Zemlja

Počela 17. škola soljenja sardela

U Fažani 85 polaznika škole uči tradicionalni način konzerviranja sardela u soli

Danas u 18 sati započela je 17. Škola soljenja sardela. Čak 85 polaznika podijeljenih u 40 ekipa drevnu recepturu učit će od deset iskusnih ribara-profesora. Škola se odvija u sklopu projekta Ča ribari znaju koji za cilj ima očuvanje lokalnih ribarskih tradicija. U tom smislu posebno veseli činjenica da su na ovogodišnjoj školi djeca najbrojniji polaznici


 
2 min
Ivan Dobran

Danas u 18 sati započela je 17. Škola soljenja sardela. Čak 85 polaznika podijeljenih u 40 ekipa drevnu recepturu učit će od deset iskusnih ribara-profesora. Škola se odvija u sklopu projekta Ča ribari znaju koji za cilj ima očuvanje lokalnih ribarskih tradicija. U tom smislu posebno veseli činjenica da su na ovogodišnjoj školi djeca najbrojniji polaznici

Danas u 18 sati počela je 17. Škola soljenja sardela koja se provodi u sklopu projekta Ča ribari znaju. Na fažanskoj rivi okupilo se mnoštvo ljudi, a posebno djece, koji će od iskusnih ribara učiti kako se na tradicionalan način soli sardela.

Projekt Ča ribari znaju organiziraju TZ Fažana, Jedriličarski klub Brioni iz Fažane te TZ Ližnjan, a financiranje u iznosu od 164.000 kuna ostvareno je u sastavnu natječaja LAGUR-a  Istarska Batana.

Budimir Žižović: Od sardela se može spraviti najveći broj različitih jela

Inicijator i voditelj Škole soljenja sardela, Budimir Žižović, napomenuo je kako je sardela najzdravija riba jer se hrani zooplanktonom i nema doticaja sa sve prisutnijim otrovnim tvarima u našem moru. Osim toga, to je riba od koje se može spraviti daleko najveći broj različitih jela.

-Soljenje sardela je ne samo dobra tradicija nego je bila i nužna potreba lokalnog stanovništva koje se moralo snalaziti u periodima kada ribe nije bilo ili kada se zbog lošeg vremena nije moglo loviti, rekao je Žižović.

Mjesta za sudjelovanje u školi planula za čas. Djeca najbrojniji polaznici 

Interesa za sudjelovanjem u ovoj školi bilo je daleko više no mjesta su popunjena u iznimno kratkom roku. Osim domaćih ljudi veliki interes za sudjelovanjem iskazali su gosti iz Njemačke, Slovenije i Italije.

-Koliko god bismo željeli izići u susret svojim gostima, koji bi voljeli usvojiti ove stare vještine, naš je cilj očuvanje tradicije, a sardele se sole krajem travnja. Prije toga one su premalene i nedovoljno masne, a nakon toga kreće lovostaj, rekla je direktorica TZ-a Fažane Melita Peroković.

Drugi dio Škole soljenja sardela održati će se 13. i 14. kolovoza, nakon što sardele odstoje u soli tri i pol mjeseca.

Osim škole soljenja danas se održavaju i gastro radionice filetiranja i mariniranja ribe, prikaz fažanske ribarnice 30-ih godina prošlog stoljeća pod nazivom „Ribarnica kod Paole i Nine“, degustacija i prodaja istarskih proizvoda „Istra Gourmet“, izložba likovnih radova djece vrtića u Fažani i Valbandonu te dječje radionice i glazbeni program.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.