Kultura

"KANTAUTORI U KAŠTELIMA-CASTELLI inCANTATI"

LIVIO MOROSIN: 'Moje pjesme su tužne. Pišen samo kad me srce boli'

Dok je Morosin sinoć na pulskom Kaštelu izvodio hit „Po ud mene“ koji je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća napisao za Alena Vitasovića, na veliko iznenađenje i publike i Morosina na binu se iz zadnjih redova došetao sam Vitasović, te uz riječi: „On je moj najveći kompozitor i kolega“ zapjevao „Samo Bog te moga učiniti“, skladbu koju mu je Livio napisao davne 1995. godine


 
3 min
Martina Pereša
Livio Morosin

Dok je Morosin sinoć na pulskom Kaštelu izvodio hit „Po ud mene“ koji je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća napisao za Alena Vitasovića, na veliko iznenađenje i publike i Morosina na binu se iz zadnjih redova došetao sam Vitasović, te uz riječi: „On je moj najveći kompozitor i kolega“ zapjevao „Samo Bog te moga učiniti“, skladbu koju mu je Livio napisao davne 1995. godine

U sklopu manifestacije „Kantautori u kaštelima-Casteli inCantati“ sinoć je na pulskom Kaštelu nastupio Livio Morosin uz klavirsku pratnju odličnog Vedrana Šilipetra.

Uz manje probleme s kašljem, Morosin je koncert odlučio otvoriti skladbom „Kad je Bog z crikve zaša“ objavljene na albumu „Glas Istre“ 2010. godine. Uslijedila je potom „Sandra“ koju je pak Morosin napisao za Alena Vitasovića 1994. godine.

- S ove terase morete viditi svetega Antu i Arenu, a ako se budete digli na kraju kad budu ovacije – vidit ćete i Uljanik, pojasnio je publici ležerni Livio na samome početku.

Vedran Šilipetar i Livio Morosin

Novi kulturni sadržaj

Inače, ovaj relativno novi kulturni sadržaj nastao je prema ideji glazbenice Elis Lovrić, a s ciljem da se kantautore čije se stvaralaštvo temelji na kulturnoj baštini Istre ugošćuje upravo u istarskim srednjovjekovnim utvrdama.

Istarskim kaštelima ove godine tako putuje jedinstveni kantautor Livio Morosin. Nakon nastupa održanog u petak na kaštelu Petrapilosa kraj Buzeta, uslijedio je ovaj pulski, a manifestacija će – kašlju unatoč - zaokružena biti u petak 22. rujna u 18 sati kraj kaštela Rota u Momjanu.

- Muči me kašalj. To je od tega Kaštijuna vjerojatno. Vino pomore, a voda ne valja niš, riječi su kojima je Morosin jučer nasmijao publiku dok je uživala u intimnoj atmosferi pulske utvrde.

Politika, rat, tuga…

Prije no što će krenuti s interpretacijom Nikoline, skladbe koja je također svoje mjesto našla na albumu „Glas Istre“, Morosin je zbog socijalne tematike pjesme publiku upitao ima li među njima političara te ustvrdio kako je, ukoliko ih ima, otvoren za sva njihova pitanja.

Skladbu „1914.“ („Zibaj me, zibaj sestro“) koja je nastala kao plod suradnje s umjetnikom Radom Šerbedžijom, Livio je sinoć posvetio svom djedu koji je, kako je rekao, upravo „tega lita poša u vojsku i nakon deset lit torna“.

- Moje pjesme su tužne. Pišen samo kad me srce boli, priznao je sinoć Livio uoči izvođenja skladbe „Kako da je zabin“ objavljene 2007. godine, a to je ujedno bio i jedini moment u kojem se tijekom sinoćnjeg koncerta uhvatio gitare za što ga je publika nagradila priličnim pljeskom.

„Najveći kompozitor i kolega“

Predstavio im je zatim i novu skladbu „Niman lazno za te tvoje suze“ koja će se tek naći na novom albumu, da bi potom krenuo s izvođenjem hita „Po ud mene“ koji je pak početkom 90-ih godina prošlog stoljeća napisao za Alena Vitasovića. Na veliko iznenađenje i publike i Morosina na binu se tad iz zadnjih redova došetao sam Vitasović, te uz riječi: „On je moj najveći kompozitor i kolega“, zapjevao „Samo Bog te moga učiniti“, skladbu koju mu je Livio napisao još 1995. godine.

Livio Morosin i Alen Vitasović

Koncert je priveden kraju uz autentičnu vodnjansku svadbenu "La piova" te možda i najpoznatiju "More dimboko, nebo visoko", no publika je željela još.

Za bis, Morosin i Šilipetar odabrali su "3 naranče" koje je Livio s legendarnim pulskim Anelidima izveo na svom istoimenom albumu 2005. godine, te Ninu koju ovaj kantautor također originalno izvodi upravo s Anelidima. Tada je ujedno, za sam kraj, publici pokazao i koliko su još uvijek snažne njegove vokalne sposobnosti, iako je - vjerujemo sarkastično - u više navrata govorio da mu je ovo možda jedan od posljednjih koncerata.

Više je puta također pohvalio sjajnu izvedbu Vedrana Šilipetra na klaviru, što se uistinu ne može osporiti.

Pokrovitelj kulturne manifestacije „Kantautori u kaštelima-Casteli inCantati“ je Istarska županija, a svi koncerti za posjetitelje su besplatni. Organizaciju sinoćnjeg koncerta potpisuju Elis Lovrić te Povijesni i pomorski muzej Istre.


Foto: ROBERTO BILIĆ

Nastavite čitati

Pula
 

EX MORNARIČKA BOLNICA DOBILA JOŠ JEDNOG STANARA U nekadašnji odjel transfuziologije useljava se pet učionica pulske Škole za odgoj i obrazovanje

Rješenje je ovo koje već dulje prisutan problem sanira, moglo bi se reći, 'u pet do podne', jer se broj učenika Škole za odgoj i obrazovanje iz godine u godinu drastično povećava. Prema podacima s nedavno održanih upisa u školsku godinu 2024./2025., nastavu će u osnovnoškolskim razredima pohađati 106 učenika, dok je učenika srednje škole, uzrasta od 16 do 21 godine, ukupno 29

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.