Kultura

gradska knjižnica i čitaonica pula

Noć knjige 2024: Ivana Brlić-Mažuranić, Kafka i ostali književni velikani, svijet podzemlja i radionica popravka knjiga

Gradska knjižnica i čitaonica Pula nadolazeću Noć knjige, koja se po trinaesti put priređuje u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, obilježit će druženjima u knjižnici 23. i 24. travnja, i to s ciljem da se kroz zajedništvo dijeli radost čitanja i pisanja


 
2 min
Istra24 Leonid Slijepčević

Gradska knjižnica i čitaonica Pula nadolazeću Noć knjige, koja se po trinaesti put priređuje u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, obilježit će druženjima u knjižnici 23. i 24. travnja, i to s ciljem da se kroz zajedništvo dijeli radost čitanja i pisanja

Gradska knjižnica i čitaonica Pula nadolazeću Noć knjige, koja se po trinaesti put priređuje u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, obilježit će druženjima u knjižnici 23. i 24. travnja, i to s ciljem da se kroz zajedništvo dijeli radost čitanja i pisanja.

TEMA: Kad je prizma kataklizma - knjige za izazovna vremena

Vizije o kraju svijeta od najstarijih vremena zaokupljaju maštu i bude strah. Nekoć su se vezale uz neobjašnjive pojave na nebu, kalendare i tumačenja svetih knjiga, dok se danas kataklizmički scenariji pretežno odnose na sukobe koji prijete globalnim ratom, društvene i financijske krize te prekomjerno i neodgovorno iskorištavanje prirodnih resursa koje nepovoljno utječe na klimatske promjene i njihov ubrzani poguban utjecaj na ljudsko društvo i sav ostali živi svijet. Na nama je samo da odlučimo što ćemo učiniti s vremenom koje nam je dano, riječi su mudrog čarobnjaka hrabrom hobitu u kultnom Gospodaru prstenova nakon što se Frodo požalio na težinu dodijeljene mu zadaće.

ZNAČAJNE OBLJETNICE

U 2024. godini, Godini Marka Marulića, u kojoj se prisjećamo 500. obljetnice njegove smrti, nismo zaboravili istaknutu damu hrvatske književnosti Ivanu Brlić-Mažuranić i njezin 150. rođendan, kao ni 100. obljetnicu smrti jednog od najutjecajnijih europskih književnika Franza Kafke. Podsjećamo i da već spomenuti roman Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena u ovoj godini broji 70 godina od prvog objavljivanja.

 

PROGRAM U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI PULA

SREDIŠNJA KNJIŽNICA

23.4. / 18 sati / Pub kviz Književni velikani (prijave: beletristika@gkc-pula.hr)
23.4. / 18 – 20 sati / Radionica popravka knjiga
23. 4. / 19 sati / Istraživanje skrivenog svijeta podzemlja / predavač: Matej Mirkac, Speleološka udruga Pula
online / Virtualna izložba: Franz Kafka
online / Virtualna izložba: Ivana Brlić-Mažuranić

ODJEL ZA DJECU I MLADE

23. 4. / 19 sati / Kad si sretan i sunce za tobom žuri - putovanje kroz Ivanine priče / pričaonica i kreativna radionica za djecu i njihove roditelje (prijave: djecji.odjel@gkc-pula.hr / 052 300 405)
24. 4. / 17 sati / Na putu za šumu Striborovu: lutkarska radionica - radionica izrade lutaka i likova iz djela Ivane Brlić-Mažuranić za djecu i roditelje/staratelje. Radionicu će voditi Morena Sinčić, volonterka Knjižnice (prijave: djecji.odjel@gkc-pula.hr / 052 300 405)

DJEČJA KNJIŽNICA

23. 4. / 10 sati / Koliko poznajem Šegrta Hlapića? - interaktivni kviz za učenike nižih razreda osnovne škole

KNJIŽNICA VODNJAN

23. 4. / Ivanin svijet iz davnina - mini izložba o Ivani Brlić-Mažuranić
23.4. / 10 sati / U stihu i rimi u davnoj davnini - radionica za djecu predškolske dobi


Nastavite čitati

Pula
 

Krenula online prodaja ulaznica za utakmicu Istra - Hajduk na Drosini

Karte za "Sjever" u prodaji su isključivo za građane s prebivalištem u Istarskoj županiji i za navijačku skupinu Demoni, a s obzirom na veliki interes lokalnog stanovništva, među kojima je mnogo navijača Hajduka, NK Istra 1961 otvorit će za gledatelje istočnu tribinu. Navijačka obilježja gostujućeg kluba dozvoljena isključivo na južnoj tribini, bez iznimke

Pula
 

(FOTO) “Rock' n' grill fest”: Unatoč kiši na Hidrobazi danas je veselo

I na ovom, četvrtom izdanju, veliki je broj žitelja južne Istre, kako mladih, kako starijih, prepoznalo Hidrobazu kao alternativno i zanimljivo mjestu za proslavu 1, maja, uz neizostavne ćevape i roštilj * Fest traje do subote, a još će nastupit Opća Opasnost, Big Wave, Gustafi, Šajeta, Giuliano & Diktatori i Night Express

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.