Politika i društvo

nekretninska alkemija na brijunskom priobalju

DOMOLJUBLJE ANTONA KLIMANA Kako je "objekt u funkciji hotela" postao višestambeni objekt s 36 skupocjenih stanova

Danas, nakon sedam godina, ne gradi se hotel već dodatni apartmani za prodaju. To je sasvim suprotno uvjetima iz  ugovora o pravu građenja. Tamo se konkretno kaže da se ugovor sklapa radi „izgradnje ugostiteljskog objekta tipa hotel i objekata u funkciji hotela i apartmanskog naselja”. Stanovi koji se pojedinačno prodaju na tržištu nisu u funkciji hotela kojeg niti nema i očito je da bi ugovor o pravu građenja bio značajno skuplji da je uključivao stanove za prodaju. Problem je danas što će rijetko tko platiti milijun eura za stan na koji se ne može uknjižiti 1/1 i to je glavni razlog zašto Kliman sada traži prodaju gradske zemlje.


 
4 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Danas, nakon sedam godina, ne gradi se hotel već dodatni apartmani za prodaju. To je sasvim suprotno uvjetima iz  ugovora o pravu građenja. Tamo se konkretno kaže da se ugovor sklapa radi „izgradnje ugostiteljskog objekta tipa hotel i objekata u funkciji hotela i apartmanskog naselja”. Stanovi koji se pojedinačno prodaju na tržištu nisu u funkciji hotela kojeg niti nema i očito je da bi ugovor o pravu građenja bio značajno skuplji da je uključivao stanove za prodaju. Problem je danas što će rijetko tko platiti milijun eura za stan na koji se ne može uknjižiti 1/1 i to je glavni razlog zašto Kliman sada traži prodaju gradske zemlje.

S početkom rujna nastavili su se intenzivni građevinski radovi na izgradnji višestambene građevine u vlasništvu HDZ-ovog saborskog zastupnika Antona Klimana.

Trenutno se gradi treći kat zdanja koje je u samoj osnovi (nuli) značajno podignuto u odnosu na ranije visine postojećeg zemljišta ili u odnosu na okolne terene. Više od metra uzdignuta prva ploča donosi više od metra dodatnog atraktivnog pogleda na Brijune.

Kao što smo već izvijestili, pojedini stanovi u Klimanovoj zgradi prodaju se po 7.500 eura za četvorni metar. Tako da se, primjerice, cijena penthousa od 120 kvadrata penje na 1.000.000 eura.

Dok investicija raste iz dana u dan, HDZ-ovac Anton Kliman još uvijek ne želi istarskoj javnosti objasniti odakle mu milijuni eura za gradnju.

Štoviše, Kliman je u međuvremenu od Grada Vodnjana zatražio da mu prodaju građevinsko zemljište koje je prije šest godina zakupio putem instituta prava gađenja. Međutim, ni nakon nekoliko mjeseci još uvijek nije odrađena procjena vrijednosti zemljišta koje je Grad prema ugovoru dužan prodati Klimanu. Taj izračun nije nimalo lagan.

Vezano za tu opciju kupnje, kao što smo već u nekoliko navrata pisali, radi se paradoksu dostojnom „Top liste nadrealista”. Kliman dosad Gradu nije platio nijednu kunu za zemlju, skupocjenu investiciju s potencijalnom astronomskom zaradom je započeo, a vrijednost zemlje koju želi kupiti radikalno smanjuje ugovor o pravu građenja čiji je korisnik upravo on.

Drugim riječima, tko god želi kupiti zemlju, mora otrpiti Klimanov zakup na 66 godina, a ukoliko je kupi sam Kliman, ili netko povezan s njim, tada se ugovor jednostavno poništava.

Kako neslužbeno saznajemo, Kliman se nada cijeni od oko 100 eura po metru dok iz Grada Vodnjana očekuju cijenu od najmanje 500 eura po kvadratu, koliko bi zemlja najmanje vrijedila da nema Klimanovog ugovora o pravu građenja.

Cijeli je posao izrazito sporan od samog početka. Podsjetimo se na pet najspornijih detalja.

1. Utjecajnom saborskom zastupniku HDZ-a vodnjanske su gradske službe najprije dizajnirale natječaj na koji se mogao javiti samo on. Projekt je počeo u trenutku kada je Kliman bio ministar u Vladi. Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović se najprije maksimalno potrudio da pripremi put za realizaciju Klimanovog projekta: Grad Vodnjan je prije natječaja razvrgnuo vlasništvo nad jednom od parcela kako bi se Klimanov projekt zaokružio, a s istim motivom i na vlastiti trošak Grad je proveo i parcelizaciju. Umjesto da zemlju proda najboljem ponuđaču na natječaju, Vitasović se odlučuje 13.500 četvornih metara top građevinskog zemljišta povoljno iznajmiti ministru turizma. U siječnju 2017. održan je vrlo upitan javni natječaj na koji se javlja samo Kliman. Naime, projekt je većim dijelom predviđen na gradskoj zemlji, a manjim dijelom na Klimanovoj, čime je on, de facto, bio jedina osoba koja može zadovoljiti uvjete natječaja. Temeljem suvlasništva na jednoj od nekretnina i provizornog idejnog projekta, Kliman stječe ekskluzivitet na natječaju i, naravno, pobjeđuje.

2. Cijena? Prava sitnica! U ožujku 2017. Vitasović je Klimanu 13.500 kvadrata iznajmio za 18.300 eura godišnje. Do te se cifre došlo tako što se iznos od gotovo 1.300.000 eura tržišne vrijednosti zemljišta podijelio sa 66 godina koliko traje zakup. Mjesečno, radi se o zakupnini od 1.500 eura, što je inače cijena za dva štanda u Barbarigi. Prema ugovoru, Kliman je bio dužan u roku od 3 godine realizirati projekt. Taj rok nije ispoštovan i umjesto da ga, nakon isteka, raskine i Klimanu naplati ugovornom predviđenu kaznu od 55.000 eura, Klaudio Vitasović ga, bez predviđenih penala, produžuje na dodatne 3 godine.

3. Umjesto hotela – novi apartmani! Najavljujući svoj projekt Kliman je u medijima isticao da želi pokrenuti turističku revoluciju na Brijuni Rivijeri.

-Radi se o hotelu kategorije 4 zvjezdice s oko 130 smještajnih jedinica – izjavio je ministar turizma Anton Kliman za Jutarnji list 2016. godine i dodao:

-Vrijeme je da se počne s privatnim inicijativama u turizmu, ustvrdio je Anton Kliman. Mislio je pritom na samog sebe.

Danas, nakon sedam godina, ne gradi se hotel već dodatni apartmani za prodaju. To je sasvim suprotno uvjetima iz natječaja za pravo građenja kao i iz ugovora o pravu građenja. Tamo se konkretno kaže da se natječaj raspisuje radi „izgradnje ugostiteljskog objekta tipa hotel i objekata u funkciji hotela i apartmanskog naselja”. Stanovi koji se pojedinačno prodaju na tržištu nisu u funkciji hotela kojeg niti nema i očito je da bi ugovor o pravu građenja bio značajno skuplji da je uključivao stanove za prodaju. Problem je danas što će rijetko tko platiti milijun eura za stan na koji se ne može uknjižiti 1/1 i to je glavni razlog zašto Kliman sada traži prodaju gradske zemlje.

4. Planovi se mijenjaju u korist moćnog političara, ali ugovor o pravu građenja ostaje isti. U međuvremenu, u razdoblju između 2017. i 2021. Grad Vodnjan mijenja prostorne planove za područje na kojemu Kliman ima pravo građenja. Broj ležaja za područje hotela skočio je s 220 na 320, broj soba sa 130 na 160, visina objekta podigla se s 12 na 18 metara, a zadnjim izmjenama plana Kliman više nije imao obavezu graditi brojna parkirna mjesta. Iako su se planovi mijenjali u njegovu korist, ugovor o pravu građenja ostao je isti. Unatoč dodatnim sobama i krevetima Kliman već sedam godina ne uspijeva naći investitora. A sam novca nema. Pritom ni najboljim urbanistima nije jasno kako je "objekt u funkciji hotela" u građevinskoj dozvoli postaje objekt s 36 stanova za prodaju.

Nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora u svibnju 2021. Kliman traži da mu se ukinu sve dozvole i izdaju nove. Iz Klimanove tvrtke danas objašnjavaju da su to morali učiniti da im ne isteknu dozvole za građenje. Grad sve Klimanove zahtjeve bespogovorno izvršava.

5. S obzirom na to da Kliman ima političku moć, a nema stvarnog (ili čistog) novca, vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović pune četiri godine nije Klimanu obračunao komunalni doprinos. Doprinos je naplaćen tek nakon medijskog pritiska i odlukom novog vodnjanskog gradonačelnika Edija Pastrovicchia. Komentirajući Klimanov biznis u Barbarigi, Pastrovicchio je za naš portal tada izjavio: „U proteklom razdoblju grad je zaglibio u korupciji, privatnim interesima i klijentelizmu. Zato se i dogodila promjena na izborima.”

Kliman nikad nije objasnio odakle mu gotovo milijun eura za komunalni doprinos.

Pritom je znakovito da, iako se bliži superizborna godina, nitko od istarskih političara javno ne propitkuje izrazito sporan (vidljivo iz aviona) Klimanov privatni projekt. Kako nam je objasnio jedan od njih „Nitko se ne želi zamjeriti Klimanu. Za neke papire trebaš čekati 6 mjeseci. Ako si dobar s Klimanom, dobiješ ih za tjedan dana”.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.