Politika i društvo

REAKCIJA NA NAJAVU ŠTRAJKA U VRTIĆIMA

Iz Grada Pule poručuju: Trenutno nemamo 2,5 milijuna eura, postupno povećanje plaća odgojiteljima nudimo u roku dvije godine

Plaće u vrtićima, do dolaske ove gradske uprave, nisu se povećavale ni dirale punih deset godina. Mi smo u ove tri godine povećali plaće za 30 posto i ponudili još 40 posto kroz dvije godine. Zakon treba poštivati i to je neupitno, ali država ustanovi Zakon da plaće učitelja i odgajatelja moraju biti iste, ali ne financiraju odgajatelje, i onda mi moramo pratiti taj ritam. No, državi je puno lakše naći sredstva nego gradu, upozorava pulski gradonačelnik Filip Zoričić


 
4 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Plaće u vrtićima, do dolaske ove gradske uprave, nisu se povećavale ni dirale punih deset godina. Mi smo u ove tri godine povećali plaće za 30 posto i ponudili još 40 posto kroz dvije godine. Zakon treba poštivati i to je neupitno, ali država ustanovi Zakon da plaće učitelja i odgajatelja moraju biti iste, ali ne financiraju odgajatelje, i onda mi moramo pratiti taj ritam. No, državi je puno lakše naći sredstva nego gradu, upozorava pulski gradonačelnik Filip Zoričić

"Razumijemo traženja predstavnika Sindikata i zaista smo pokazali dobru namjeru, što se vidi po konstantnom rastu plaća, međutim kao što smo već u više navrata naglašavali – plaće zaposlenih u školama financiraju se iz državnog proračuna, a plaće zaposlenih u vrtićima iz gradskog proračuna i zaista je teško udovoljiti svim zahtjevima u tako kratkom roku", odgovorili su nam danas iz Grada Pule na upit kako komentiraju štrajk upozorenja u pulskim gradskim vrtićima najavljen za idući petak.

- S obzirom na navedene okolnosti, planiramo se obratiti Udruzi gradova kako bi pokušali zajednički pronaći odgovarajuće rješenje, kazali su nam.

Na upit kolika je trenutno plaća odgajatelja u predškolskim ustanovama Grada Pule odgovaraju kako je osnovna bruto plaća odgojiteljima u dječjim vrtićima iznosi 1355,79 eura bez dodataka.

- Primjerice, dodatak za topli obrok iznosi tri eura po danu, što je prosječno mjesečno 60 eura, a naš je prijedlog da se taj dodatak od 1. siječnja 2025. poveća na 100 eura mjesečno. Prosječna bruto plaća je osim koeficijentom i osnovicom, uvjetovana i radnim stažem i za svakoga je različita, pojašnjavaju.

U tri godine plaća narasla 30 posto

Od 1. siječnja 2021. godine do 1. siječnja ove godine osnovica za obračun plaće narasla je s 624,94 eura na 774,74 eura, dok su u ovoj godini koeficijenti pojedinih zaposlenika rasli za dodatnih šest posto. Dakle, gledajući ukupno porast plaća od 1. siječnja 2021. godine, to povećanje iznosi 30 posto, od čega samo u ovoj godini 12 posto uz ponuđeno povećanje od 1. rujna od tri koje je Sindikat u konačnici odbio, poručuju iz nadležanog gradskg odjela.

- Predstavnici Sindikata traže da se razlika u plaćama zaposlenih u vrtićima i osnovnim školama uskladi u roku od godine dana, što je nama u ovom trenutku nemoguće jer nam je za tražena povećanja potrebno osigurati u proračunu dodatnih 2.500.000,00 eura. Naš je prijedlog postepeno povećanje u naredne dvije godine, počevši već od 1. rujna ove godine, navode.

- Plaće u vrtićima, do dolaske ove gradske uprave, nisu se povećavale ni dirale punih deset godina. Mi smo u ove tri godine povećali plaće za 30 posto i ponudili još 40 posto kroz dvije godine. Zakon treba poštivati i to je neupitno, ali država ustanovi Zakon da plaće učitelja i odgajatelja moraju biti iste, ali ne financiraju odgajatelje, i onda mi moramo pratiti taj ritam. No, državi je puno lakše naći sredstva nego gradu, napominju iz Grada Pule.

Bivša gradska vlast ostavila očajne uvjete za rad

- Meni je drago da su povećane plaće učiteljima i tu nema upitnika, kao što smo i mi dali sve od sebe povećati plaće u vrtićima, ali sada naći 2.500.000,00 eura u godinu dana je gotovo nemoguće. Sindikatima smo predložili plan povećanja i kad pogledate to je stalni ritam povećanja po nekoliko postotaka.

Cijene vrtića za roditelje ostat će iste, jer je i na roditelje inflacija itekako utjecala, kao i porast cijena. Uza sve to upravo dograđujemo vrtić Centar i kreću nam Valmade i Sisplac, kao novi vrtići. Pa to su u samo tri godine ogromna ulaganja i trud za veće plaće i bolje radne uvjete, navodi pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

On upozorava da su u nekim vrtićima, posebno Mali svijet, očajni uvjeti rada.

- Žalosno je što nam je bivša gradska uprava ostavila. Ali i to ćemo uskoro promijeniti i urediti i na tim (ne)uvjetima se ispričavam, kad već to nikad nije IDS-ova vlast, roditeljima, djeci i djelatnicama i djelatnicima vrtića. I za kraj: za ovaj dio od 40 posto iznalazimo najbolje rješenje. S povećanjima krećemo od rujna, što sindikati znaju, a od države očekujemo da bude partner u toj razlici, jer država je donijela Zakon i uvjet da plaće budu iste, što za nas nikada nije bilo upitno.

I nema upitnika želimo li to ili ne. Želimo, ali u kratko vremena je nemoguće. Molim ih za strpljenje i da prihvate naš prijedlog, jer on uključuje sva traženja i poštuje Zakon, zaključuje pulski gradonačelnik.


Nastavite čitati

Pula
 

VINSKI GRAD U PULI Fokus je na atmosferi koja omogućuje istraživanje vina i ugodno druženje

Mi smo mame ponosne na svoje muževe, jer su nam omogućili da se kao prijateljice podružimo, i sami nas poslali da se odmorimo uz dobru kapljicu, kazale su dobro raspoložene mame * Nisam preveliki poznavatelj vina, ali volim dobru čašicu, od proizvođača najviše volim Kozlovića i Benvenutija, a od vrsta vina može proći sve, od malvazije, terana, merlota, muškata..., kaže Filip Gustovarac

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.