republika - dugi
Politika i društvo

NA KRAJU DANA

JESTE LI IKAD ČULI ZA CAMPANOŽ? Ako niste, ubrzo hoćete, netko tamo ulaže pola milijarde eura u svojevrsni istarski Disneyland

Nagodba Republike Hrvatske i Grada Pule u vezi s nekretninama na Valkanama, sječa stabala na još uvijek netaknutom dijelu obale podno Šišana i ostavka voditeljice rovinjske ispostave IDZ-a * Sutra ekskluzivno otkrivamo tko je investitor koji kraj Medulina razvija projekt težak 500 milijuna Eura, pišemo o ostavci IDS-ove načelnice Raše Glorija Paliska i objavljujemo koji je novi moment u problemu korištenja "ribarske lučice" Vergarola, a u svjetlu spora između tamošnjih ribara i Tehnomonta


 
3 min
Silvio Forza ⒸFOTO: Manuel Angelini

Nagodba Republike Hrvatske i Grada Pule u vezi s nekretninama na Valkanama, sječa stabala na još uvijek netaknutom dijelu obale podno Šišana i ostavka voditeljice rovinjske ispostave IDZ-a * Sutra ekskluzivno otkrivamo tko je investitor koji kraj Medulina razvija projekt težak 500 milijuna Eura, pišemo o ostavci IDS-ove načelnice Raše Glorija Paliska i objavljujemo koji je novi moment u problemu korištenja "ribarske lučice" Vergarola, a u svjetlu spora između tamošnjih ribara i Tehnomonta

Država i Grad Pula dogovorili su sudsku nagodbu za nogometno igralište na Valkanama i okolnu šumu. Ako Gradsko vijeće bude odobrilo gradonačelniku potpisivanje nagodbe, nekretnina na kojoj se trenutno izvode radovi uređenja nogometnog igrališta bit će upisana dijelom u korist Republike Hrvatske, a dijelom u korist Grada Pule. Osim trajnog okončanja spora, cilj je nagodbe i stvoriti preduvjet da Republika Hrvatska daruje svoj novostečeni suvlasnički dio na nekretnini (ponovimo to: nogometno igralište i okolna šuma) čime će Grad Pula u konačnici u cijelosti postati jedini vlasnik spomenute nekretnine.

Iz  Grada kažu da se tom nagodbom ne ulazi u pitanje doznaka i sječe stabala, šumskog reprodukcijskog materijala ili prava građenja.

Uz samo priobalje, na području Uvale Mala draga u Šišanu primijećena je sječa nekoliko stotina četvornih metara šume hrasta crnike, zelenike i niskog raslinja. Sječu je čitatelj prijavio Općini Ližnjan, Hrvatskim šumama i Policijskoj upravi istarskoj. Čovjek koji uništava zelenilo tvrdi da je on dobio koncesiju od Hrvatskih šuma i da tu “može raditi što god on hoće". S obzirom na to da je zakupnik na dijelu predmetne lokacije bez odobrenja izvršio radove uklanjanja grmolike vegetacije, odnosno niskog raslinja na površini od 528 metara kvadratnih, podnijeta je prijava Državnom inspektoratu i Općinskom državnom odvjetništvu", izjavili su iz Hrvatskih šuma. Informacije radi, govorimo o području gdje nikad bilo ni bagera, ni betona.

Nema mira u Istarskim domovima zdravlja. Sada je ostavku podnijela i voditeljica rovinjske ispostave, doktorica Pellizzer Lanča. Kaže da je to učinila iz osobnih razloga. U međuvremenu Istarska policija u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, provodi izvide vezano uz brojne nepravilnosti koje je prijavio, prije nego li je podnio ostavku, tadašnji ravnatelj IDZ-a Manuel Runić.

Propao je natječaj za ravnatelja Lučke uprave Poreč. Damir Rudela, zaposlen unutar županijskog Odsjeka za pomorstvo, promet i infrastrukturu, kandidat je koji je formalno udovoljavao uvjetima, ali  “nije ostavio onaj dojam koje je Upravno vijeće okčekivalo, posebice jer je taj kandidat djelatnik Županije i upoznat je s radom Lučke uprave, pa se od njega očekivalo više”, objasnio je predsjednik Upravnog vijeća Robera Momić. Na natječaj se javio i bivši županijski pročelnik za gospodarstvo Duško Kišberi, no njegova je prijava bila nepotpuna.

Pulski stadion Drosina uskoro dobiva novu ogradu, novi semafor i novi travnjak, u Puli su tijeku radovi na nekoliko lokacija (Tršćanska, Mutilska, Poljana, Sv. Martina, raskrižju kod zgrade glavne pošte), obnovit će se mol i infrastruktura na Fratarskom otoku, u Rakovčevoj strujni ormarić koji je smetao pješacima premjestit će se na drugu stranu ulice. No, imali smo danas i vijest oprečnog predznaka: vjerojatno uslijed južine, urušio se dio ograde u obnovljenom autokampu Stoja.

Objavili smo danas kome je Grad Pula dodijelio 28 dozvola za djelatnosti na pomorskom dobru.

Ujutro ekskluzivno otkrivamo tko je investitor koji kraj Medulina razvija projekt vrijedan pola milijarde eura.

I dok je šef IDS-a Dalibor Paus u Labinu predstavljao izborni program i kandidate za Sabor, samo malo dalje, u susjednoj Raši, ostavku daje dugogodišnja IDS-ova načelnica Glorija Paliska. Usred kampanje za parlamentarne izbore i godinu dana pred lokalne izbore, Paliska iznenadna odlazi, a mještane Raše najkasnije kroz tri mjeseca čekaju prijevremeni izbori. Do tada, vođenje Općine preuzima Vladin povjerenik. Zašto je otišla načelnica Raše Glorija Paliska pitali smo i njene stranačke kolege ali i oporbene vijećnike. Odlazak načelnice, čini se, nikog nije iznenadio.

Novi moment u problemu korištenja "ribarske lučice" Vergarola, koju potražuje koncesionar, susjedno brodogradilište Tehnomont. Jedan ribar kaže nam: "Nije isključena naša selidba na Mandrač". Direktorica Tehnomonta Gordana Deranja: "Za taj dio godišnje plaćamo  koncesiju od oko 13 tisuća eura, a drugi koriste besplatno. "Želimo fer play: ako nešto plaćamo, da to i koristimo."

Hvala što nas pratite, redakcija portala Istra 24 želi vam laku noć.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.