Sport i rekreacija

Gradonačelnik Zoričić: 'Neka bude radost'

Otvoreno nogometno igralište na Valkanama - najtraženiji za fotografiranje Stipe Pletikosa

"O ovoj temi posljednjih dvije i pol godine proliveno je puno žuči, gorčine i laži, ali neću danas o tome govoriti. Ovo je teren za djecu. Ovo je bio zapušten, zaboravljen, izbrisan  i ružan prostor u gradu. Ovo nije lakmus papir za ništa, nego za dječju igru i radost", kazao je gradonačelnik Zoričić


 
3 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini
Igrač Uljanika Mateo Palko udarcem otvorio igralište

"O ovoj temi posljednjih dvije i pol godine proliveno je puno žuči, gorčine i laži, ali neću danas o tome govoriti. Ovo je teren za djecu. Ovo je bio zapušten, zaboravljen, izbrisan  i ružan prostor u gradu. Ovo nije lakmus papir za ništa, nego za dječju igru i radost", kazao je gradonačelnik Zoričić

Ispucavanjem jedanaesterca devetogodišnjeg nogometaša Uljanika Matea Palka, uz glazbenu pratnju Baby Lasagne s razglasa, danas je na Valkanama - u prisustvu najmlađih U9 igrača Uljanika, 'stare' Istre, Istre 1961, Veli Vrh, Štinjan i Galižana, njihovih roditelja i građana - otvoreno novo nogometno igralište namijenjeno održavanju treninga i utakmica omladinskog pogona NK Uljanika, ali i ostalih lokalnih klubova.

Prije naknadnog turnira, najtraženiji za zajedničko fotografiranje bio je bivši hrvatski reprezentativni vratar Stipe Pletikosa.

Igralište je punih dimenzija 108x72, a terena za igru 100x64 metra), a svečanost je održana u prisustvu brojnih uzvanika, djece, roditelja  i građana, kojima su se prigodnim riječima obratio pulski gradonačelnik Filip Zoričić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, donedavna ministrica turizma i sporta te saborska zastupnica Nikolina Brnjac i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač.

- O ovoj temi posljednjih dvije i pol godine proliveno je puno žuči, gorčine i laži, ali neću danas o tome govoriti. Ovo je teren za djecu. Ovo je bio zapušten, zaboravljen, izbrisan  i ružan prostor u gradu. Ovo nije lakmus papir za ništa, nego za dječju igru i radost. I kao  što je davno rekao jedan književnik: neka bude radost, kazao je gradonačelnik Zoričić. 

"Slavite korupciju i bezakonje"

Cijela će investicija u konačnici koštati nešto više od 1,6 milijuna eura, a izazvala je i proteste protivnika rušenja stabala zbog proširenja igrališta, a sve u neposrednoj blizini budućeg hotela, čija je realizacija izazvala velike političke sukobe i referendum o Lungomareu.

I danas je tijekom svečanosti na ulazu u igralište skupina aktivista nosila transparente s porukama "Slavite korupciju i bezakonje". "Gradit će se hotel na ukradenom SRC Valkane", "Vidjet ćemo za pet godina za koga je teren", "DORH ima dužnost vratiti ukradeno", "Zoričić - sramota, pogoduje tajkunima, uništava Pulu"

Osim umjetnog travnjaka, dara Hrvatskog nogometnog saveza vrijednog 250 tisuća eura, igralište sadrži četiri montažne svlačionice za igrače, jednu svlačionicu za suce, kotlovnicu, sanitarni čvor za invalide te četiri rasvjetna stupa s ukupno 20 reflektora.

Predsjednik HNS-a Marijan Kustić kazao je da je ovo treći teren koji otvaraju u Istarskoj  županiji. "Ovo je prekrasan teren, nisam očekivao ovoliko puno ljudi na njegovom otvaranju", dodao je čelnik HNS-a, zahvalivši na podršci i bivšoj ministrici Brnjac.

Ona je pak istaknula da je u sportsku infrastrukturu uloženo više od 25 milijuna eura.

Umjetni travnjak sastoji se od amortizirajućeg sloja debljine 25 mm te umjetne trave s ispunom kvarcnog pijeska i gumenog granulata, a proizvod posjeduje certifikat Fifa Quality Pro.

Pristup igralištu moguć je iz ulice Lungomare, ali i pješačkim pristupom s ulice Veruda kroz šumu gdje je izgrađena nova pješačka staza s javnom rasvjetom.

Investitori su Grad Pula i gradsko društvo Pula Usluge i upravljanje, a radove je izvela Gajana Kop.

*

*

*

*

*

*


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.