Život

projekt “Očuvanje plemenite periske"

U Jadranu preživjelo svega nekoliko odraslih jedinki plemenite periske

Na sastanku su predstavljeni dokazi da se u južnom dijelu Jadrana sve češće pronalazi druga vrsta periske, Pinna rudis, ali i da je u kolektorima za periske pronađeno mnogo vrsta morskih organizama od kojih su neke invazivne, a pronađena je i nova vrsta bakterije


 
1 min
Borka Petrović

Na sastanku su predstavljeni dokazi da se u južnom dijelu Jadrana sve češće pronalazi druga vrsta periske, Pinna rudis, ali i da je u kolektorima za periske pronađeno mnogo vrsta morskih organizama od kojih su neke invazivne, a pronađena je i nova vrsta bakterije

Djelatnici Aquariuma Pula sudjelovali su na godišnjem nacionalnom sastanku partnera s projekta “Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru”, koji se održao u Zadru.

Tamo su se sastali uživo s predstavnicima ministarstva, Nacionalnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nacionalnih parkova, javnih ustanova, sveučilišta, instituta i udruga s ciljem očuvanja periske.

Na sastanku je ustanovljeno da u Jadranu živi svega nekoliko, oko šest, odraslih jedinki plemenite periske te da u kontroliranim uvjetima u pulskom Aquariumu živi jedna odrasla periska (24 i pol mjeseca) koja predstavlja i najduže živućeg školjkaša u karanteni.

Jedinka je bila zaražena, no danas je najvjerojatnije izliječena od parazitske infekcije. Uz nju, u karanteni Aquariuma Pula obitava još 18 juvenilnih periski koje zasad dobro napreduju.

Na sastanku su predstavljeni dokazi da se u južnom dijelu Jadrana sve češće pronalazi druga vrsta periske, Pinna rudis.

U pronađenim kolektorima za periske pronađeno je mnogo vrsta od kojih su neke invazivne: mješčićnica (Styela plicata) i školjkaš (Pinctada radiata), a znanstvena analiza nekih vrsta trpova pronađenih na kolektorima otkrila je novu vrstu bakterije, za koju je predložen naziv Mycobacterium pinnae adriaticum.

Cilj ovog projekta je senzibilizirati javnost koja se u njega direkno uključuje dojavama otkrivenih lokacija s periskama, ali i logističkom pomoći na terenu.


FOTO: Aquarium Pula

Nastavite čitati

Snijeg padao na Učki i Platku

Na području Gorskog kotara noćas je padao snijeg, a na mjestima je došlo i do stvaranja pravog snježnog pokrivača. Prekrio je i goranski dio autoceste A6 Rijeka-Zagreb, ali djelatnici zimske službe su prošli ralicama i do jutros nema ograničenja u prometu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.