Na svom, sve popularnijem blog "Vrtlar Kruno", vrtlar, florist i dekorater Kruno Pekas, objavio je nedavno zanimljiv post te ga odlučio podijeliti i s našim čitateljima.
- Lokalno, zdravo i sezonsko. Pozdrav iz Istre, napisao je Kruno, inače rođeni Zagrepčanin koji zadnjih godina živi na relaciji Berlin, gdje radi, i Vrsara u Istri. Ovdje se, kazao nam je u nedavnom razgovoru, planira i vratiti te u istarsku hortikulturu implementirati sve što je naučio u Njemačkoj.
Proljeće je pred vratima, a Kruno se u posjeti Istri uputio u prirodu te pronašao i fotografirao sedam moćnih jestvih samoniklih biljaka za zdravu zimsko/proljetnu salatu za nula kuna!
Mišjakinja (Stellaria media)
Šćirica (Parietaria judaica)
U mješanoj salati koju je pripremio od svježih biljaka nalaze se tako tratinčica, divlji radić, mišjakinja, kostriš, krvara, ščirica, zlatica....
Kako savjetuje za ščir se preporučuje branje svježih listova prije cvatnje, a kod zlatice ili ledinjaka (Ranunculus ficaria ili stari naziv Ficaria verna) jede se mlado lišće prije nego biljka procvate. Listovi maslačka (Taraxacum officinale) isto se mogu jesti svježi i jako su zdravi. Sada, dok ne cvjeta, je najbolji.
Salata s mladim listovima tratinčice
Istrijani dobro znaju dobrobiti samoniklog divljeg bilja, a na tržnicama se zna pronaći takozvana mišanca u koju može ići i do desetak divljih trava.
Ove trave nutritivno su najbogatije upravo sada - tijekom veljače. U mišancu, osim nabrojanih biljaka može ići i divlja blitva, rokula, mladi listovi maka, listovi divljeg luka, divljeg matovilca, koromača...
Bitno je da se educirate i znate što i kada berete.
Krvara (Sanguisorba officinalis) Neki ju zovu pimpinelle
Kostriš (Sonchus oleraceus)
Kako navodi Agroklub samoniklo bilje bogata je riznica lako dostupnih vitamina, minerala i drugih bioaktivnih tvari. Danas, u našem kraju svijeta samo entuzijasti beru jestive trave da bi održali znanje i tradiciju branja istih.
No, mondeni francuski i talijanski restorani u svoju će ponudu sve češće uvrstiti neke od delikatesa spravljenih od tih "korova“.
Maslačak/radić (Taraxacum officinale)
Zlatica ili ledinjak (Ranunculus ficaria ili stari naziv Ficaria verna)