Krasna Zemlja

vrtlar kruno savjetuje

(FOTO) PROLJEĆE U ISTRI Sedam moćnih samoniklih biljaka koje čuvaju zdravlje

U mješanoj salati koju je pripremio od svježih biljaka nalaze se tako tratinčica, divlji radić, mišjakinja, kostriš, krvara, ščirica, zlatica.... Kako savjetuje za ščir se preporučuje branje svježih listova prije cvatnje, a kod  zlatice ili ledinjaka (Ranunculus ficaria ili stari naziv Ficaria verna) jede se mlado lišće prije nego biljka procvate. Listovi maslačka (Taraxacum officinale)  isto se mogu jesti svježi i jako su zdravi. Sada, dok ne cvjeta, je najbolji


 
2 min
Borka Petrović

U mješanoj salati koju je pripremio od svježih biljaka nalaze se tako tratinčica, divlji radić, mišjakinja, kostriš, krvara, ščirica, zlatica.... Kako savjetuje za ščir se preporučuje branje svježih listova prije cvatnje, a kod  zlatice ili ledinjaka (Ranunculus ficaria ili stari naziv Ficaria verna) jede se mlado lišće prije nego biljka procvate. Listovi maslačka (Taraxacum officinale)  isto se mogu jesti svježi i jako su zdravi. Sada, dok ne cvjeta, je najbolji

Na svom, sve popularnijem blog "Vrtlar Kruno", vrtlar, florist i dekorater Kruno Pekas, objavio je nedavno zanimljiv post te ga odlučio podijeliti i s našim čitateljima.

- Lokalno, zdravo i sezonsko. Pozdrav iz Istre, napisao je Kruno, inače rođeni Zagrepčanin koji zadnjih godina živi na relaciji Berlin, gdje radi, i Vrsara u Istri. Ovdje se, kazao nam je u nedavnom razgovoru, planira i vratiti te u istarsku hortikulturu implementirati sve što je naučio u Njemačkoj.

Proljeće je pred vratima, a Kruno se u posjeti Istri uputio u prirodu te pronašao i fotografirao sedam moćnih jestvih samoniklih biljaka za zdravu zimsko/proljetnu salatu za nula kuna!

Mišjakinja (Stellaria media)
Šćirica (Parietaria judaica)

U mješanoj salati koju je pripremio od svježih biljaka nalaze se tako tratinčica, divlji radić, mišjakinja, kostriš, krvara, ščirica, zlatica....

Kako savjetuje za ščir se preporučuje branje svježih listova prije cvatnje, a kod zlatice ili ledinjaka (Ranunculus ficaria ili stari naziv Ficaria verna) jede se mlado lišće prije nego biljka procvate. Listovi maslačka (Taraxacum officinale) isto se mogu jesti svježi i jako su zdravi. Sada, dok ne cvjeta, je najbolji.

Salata s mladim listovima tratinčice

Istrijani dobro znaju dobrobiti samoniklog divljeg bilja, a na tržnicama se zna pronaći takozvana mišanca u koju može ići i do desetak divljih trava.

Ove trave nutritivno su najbogatije upravo sada - tijekom veljače. U mišancu, osim nabrojanih biljaka može ići i divlja blitva, rokula, mladi listovi maka, listovi divljeg luka, divljeg matovilca, koromača...

Bitno je da se educirate i znate što i kada berete.

Krvara (Sanguisorba officinalis) Neki ju zovu pimpinelle
Kostriš (Sonchus oleraceus)

Kako navodi Agroklub samoniklo bilje bogata je riznica lako dostupnih vitamina, minerala i drugih bioaktivnih tvari. Danas, u našem kraju svijeta samo entuzijasti beru jestive trave da bi održali znanje i tradiciju branja istih.

No, mondeni francuski i talijanski restorani u svoju će ponudu sve češće uvrstiti neke od delikatesa spravljenih od tih "korova“.

Maslačak/radić (Taraxacum officinale)
Zlatica ili ledinjak (Ranunculus ficaria ili stari naziv Ficaria verna)

Nastavite čitati

Istra
 

Turistička sezona? Radost za neke, tuga za podstanare

Vijesti o pulskom festivalu, reportaža o redu na 40 stupnjeva i priča, mit o otoku Cissi (istarskoj Atlantidi), požar u Bala i priča o Europsko-kulturnom-sportskom centru koji romska zajednica gradi u u mjestašcu Želiski pored Barbana obilježile su ovu subotu * Sutra pišemo o problemima podstanarstva u turističkoj Puli i simpatičnoj inicijativi istarskog vrtlara kojoj je cilj ukazati na važnost samoniklog bilja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.