Život

PULSKI DAN SJEĆANJA

Danas je obilježen Dan sjećanja na holokaust - najveći zločin u povijesti

Na današnji dan, 27. siječnja 1945. godine, oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz, a njegovo oslobođenje označilo je kraj najmračnijeg razdoblja u europskoj i svjetskoj povijesti. Upravo je zato ovaj datum odabran kao Dan sjećanja na žrtve holokausta


 
3 min
Matea Čelebija
Zbor Muzičke akademije u Puli

Na današnji dan, 27. siječnja 1945. godine, oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz, a njegovo oslobođenje označilo je kraj najmračnijeg razdoblja u europskoj i svjetskoj povijesti. Upravo je zato ovaj datum odabran kao Dan sjećanja na žrtve holokausta

Heinrich Heine jednom je rekao: „Onaj tko danas pali knjige, sutra će paliti ljude“, a vjerojatno ni sam nije bio svjestan zlokobne prognoze svojih riječi.

Na današnji dan, 27. siječnja 1945. godine, oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz, a njegovo oslobođenje označilo je kraj najmračnijeg razdoblja u europskoj i svjetskoj povijesti. Upravo je zato ovaj datum odabran kao Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Iako su brojna tumačenja povjesničara o točnom broju stradalih u logorima, ta brojka najčešće se „vrti“ oko jednog milijuna. Do oslobođenja nacističkih logora, svijet nije mogao ni pojmiti kakve su se svirepe radnje izvodile nad zatočenicima, uključujući i malu djecu.

Uz to što su ljude spaljivali u plinskim komorama i tjerali na težak fizički rad, nacistički su doktori nad brojnim zatvorenicima izvodili eksperimentalne medicinske pokuse, radeći pritom od njih trajne invalide i osuđujući ih na smrt u boli i mukama.

Kesten Anne Frank u dvorištu Doma Hrvatskih branitelja u Puli

Jedan od simbola holokausta je Anne Frank, mlada Židovka koja je preminula u zlokobnom logoru, svega mjesec dana prije njegovog oslobođenja.

Uspomena na Anne Frank

U Domu hrvatskih branitelja u Puli, posađeno je drvo kestena u spomen na Anne Frank, a danas je pored njega prigodnim programom obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

U programu obilježavanja govore su održali gradonačelnik Filip Zoričić i povjesničar David Orlović, a glazbenu pratnju činio je Zbor Muzičke akademije Pula na čelu s dirigentom Domenikom Briškim.

Gradonačelnik Filip Zoričić

- Obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta jer ne želimo da se zaboravi jedna velika tragedija 20. stoljeća. Kao rijedak grad u Europi, na ovom mjestu zasadili smo mladicu kestena dobivenu presađivanjem drveta ispred kuće u Amsterdamu u kojoj su se djevojčica Anne Frank i njezina obitelj skrivali tijekom Drugog svjetskog rata.

Ta mladica jakog stabla kestena simbolizira nadu, dominaciju dobroga nad zlim kao i pravde nad nepravdom, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Povjesničar David Orlović
- Logori uništenja bili su i mjesta mučenja, luđačkih i nepotrebnih eksperimenata nad ljudima, mukotrpnih cjelodnevnih poslova zatočenika. Holokaust nije značio samo logore smrti: nacisti su strijeljali tisuće ljudi, zatvarali ih u geta ili ih mučili dugotrajnim marševima smrti. Holokaust je bio masovno uništenje učinjeno od strane velikog broja ljudi, kazao je povjesničar David Orlović.

Kampanja #WeRemember - da se nikada ne zaborave i ne ponove ovakvi zločini

Grad Pula ujedno je postao i dio najveće svjetske kampanje #WeRemember koju u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta organizira Svjetski židovski kongres.

Kod kestena Anne Frank snimljena je fotografija s natpisom kampanje #WeRemember koja će se, kako pravila kampanje nalažu, podijeliti na društvenim mrežama.

Kampanja #WeRemember

FOTO: Istra24

Nastavite čitati

Pula
 

Kolbasova "Naša djeca" iznimno dirljivo ostvarenje - Ankovićev stil u "Proslavi" vrlo izravan i brutalan

Može se reći da je Anković svojim redateljskim pristupom doista uspio u filmski medij prenijeti svu onu izlagačku škrtost i reduciranost u prikazu jednog iznimno okrutnog svijeta, što je glavno obilježje Karakaševe proze. Pritom filmska “Proslava” jako dobro komunicira s gledateljem na dvije razine * Dokumentarni film "Naša djeca" ne govori samo o nekim važnim propustima o životu, tjerajući gledatelje da ujedno preispituju sebe i svoje životne poteze, nego je prožeto i sveobuhvatnijim osjećajima prolaznosti i melankolije

Pula
 

U ROCK GALERIJI Večeras promocija 5. izdanja "Ex yu rock enciklopedije" renomiranog kritičara Petra Janjatovića

Prva enciklopedija izašla je 1998. godine, a ovo izdanje, u odnosu na prethodno, sadrži oko 30 novih enciklopedijskih jedinica. Knjiga ima 448 stranica, ilustrirana je crno-bijelim fotografijama, ali novost u ovom izdanju je i sekcija s fotografijama u boji. "Ex Yu rock enciklopedija" Petra Janjatovića predstavlja temelj profesionalnog pristupa jednom od najbogatijih vidova masovne kulture na ovim prostorima tijekom proteklih 60 godina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.