Krasna Zemlja

MARLERA: JEDINSTVENA LOKACIJA ZA VRHUNSKO VINO

(VIDEO) PUNTA GRECA Na krajnjem jugu Istre posjetili smo vinograd u kojem raste možda i najbolji hrvatski merlot

Ideja je bila da se napravi veliko vino, vino koje će dobivati na vrijednosti godinama. Ovo je naš grand cru vinograd na kojeg smo iznimno ponosni. Riječ je o svojevrsnoj investiciji u čijoj je podlozi jedinstvena lokacija na kojoj proizvodnja nije usmjerena na količinu već na vrhunski proizvod, napominje enolog Marko Krstačić


 
5 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Ideja je bila da se napravi veliko vino, vino koje će dobivati na vrijednosti godinama. Ovo je naš grand cru vinograd na kojeg smo iznimno ponosni. Riječ je o svojevrsnoj investiciji u čijoj je podlozi jedinstvena lokacija na kojoj proizvodnja nije usmjerena na količinu već na vrhunski proizvod, napominje enolog Marko Krstačić

Sa tri strane omeđene morem, na udaru juga, bure i soli, 25 tisuća loza merlota na rtu Marlera ispod Ližnjana raste u izazovnim i jedinstvenim uvjetima, a pogleda s ovog unikatnog vinograda puca od medulinskog arhipelaga sve do Kamenjaka, Cresa i Lošinja.

Najjužniji istarski vinograd

Najjužniji istarski vinograd prostire se na 3,5 hektara i godišnje daje 15 tona grožđa odnosno do deset tisuća butelja vrhunskog vina Punta Greca.

Vino je ime dobilo po mikrolokaciji Punta Greca ili Punta Grkova s koje dolazi, a koji se odnosi na najistočniji predio na jugu Marlere, oko šest kilometara udaljenom od Ližnjana čiji je naziv povezan s naseljavanjem Grka s Cipra u 16. stoljeću.

Proizvedena u ograničenim količinama, Punta Greca je jedno od vodećih hrvatskih crvenih vina i perjanica istarske Medea Vinarije

Loze se uzgajaju u takozvanom "royat kordoncu" s jednim krakom, a veliku posebnost vinogradu daje tlo koje se sastoji, kako nam pojašnjava inženjer agronomije Josip Marketanović, od mješavine crljenice i pijeska s izraženim udjelom gline. Loze su sađene u gustom sklopu kako bi se branile od posolice koja dolazi s mora.

Jedinstveno tlo s primjesama pijeska i gline

Posebnost tla dobro se vidi i dok prilazimo vinogradu;  iz crvenih nijansi boja prelazi u sivu, a zemlja pod zrakama sunca svjetluca. Pitamo o čemu se radi?

- Ovdje je nekada sve bilo more, a kada se povuklo ostavilo je naslage pijeska. Tlo je izrazito specifično na Punta Greci, a ovo što svjetluca su zapravo zrnca pijeska, pojašnjava nam Marketanović.

Josip Marketanović

Priča nam da je ideja za vinograd, koji je sada star desetak godina, bila stvoriti jedinstveni proizvod vrhunske kvaliteta. Zbog toga se trsovi grožđem minimalno opterećuju i na svakom ostaje od četiri do sedam vrhunskih grozdova, a ostali se skidaju kako bi se postigla željena kvaliteta.

Grand cru vinograd

- Ideja je bila da se napravi veliko vino, vino koje će dobivati na vrijednosti godinama. Ovo je naš grand cru vinograd na kojeg smo iznimno ponosni. Riječ je o svojevrsnoj investiciji u čijoj je podlozi jedinstvena lokacija na kojoj proizvodnja nije usmjerena na količinu već na vrhunski proizvod, napominje enolog Marko Krstačić.

Uz riječi da je vino s ove lokacije punog tijela, voćnog okusa i savršeno dočarava jedinstveno podneblje iz kojeg proizlazi, takozvani terroir, a kojeg definira izoliranost i specifičnost lokacije, klima ali i puno ručnog rada koji se u vinograd ulaže.

Marko Krstačić

- Ovdje nema strojeva, vinograd se njeguje ručno, minuciozno, kazuje nam Josip dodajući da se upravo plijevi i loze uvlače u žice.

Grožđe će se ručno brati polovicom rujna, nakon što se početkom kolovoza odstrani višak i ostave samo najbolji primjerci.

- Svaki se grozd kontrolira, a zbog izoliranosti područja krajem ljeta štitimo ga mrežama od ptica. Nakon berbe grozdovi se opet selektiraju i slijedi maceracija, a zatim i odležavanje u francuskim barrique bačvama od 225 litara. Tek nakon dvije godine odležano vino puni se u burgundijske butelje bez filtracije, a spremno je za izlazak na tržište nakon tri, navode Marketanović i Krstačić.

Izazovi mikrolokacije

Nažalost, zbog ekstremnih uvjeta na kojem raste vinograd, od posolice, vjetrova i izazova koje nose, berba se niti ne obavlja svake godine pa je tako ovo vino ekskluzivno, a svaka butelja numerirana.

- Poput francuskih Grand Cru vinograda, u kojem je to zabranjeno, ni naš ne navodnjavamo. Tlo ovdje odlično "drži" vodu zbog njegova sastava. Pijesak je taj koji ju propušta, a glina zadržava, tijekom noći vinograd hladi utjecaj mora, a tijekom dana lagani maestral, priča nam Marketanović, dodajući da ne mogu reći da nekada nema izazova, no kako su zahvalni na jedinstvenoj poziciji na kojoj mogu njegovati vinograd.

 Iznimno vino snažnog okusa

Na pitanje kakvog je vino okusa i kako na njega utječe more koje ga okružuje, Marko se smije napominjući da ono "nije slano" ali ima pojačanu mineralizaciju koja mu daje specifičan okus.

- Vino Punta Greca ima aromatski karakter koji je potpuno drugačiji od ostatka Istre. Razlike proistječu iz samog tla, ali i doista jedinstvene lokacije iz koje dolazi. Zbog toga je prepoznato i traženo na restoraterskoj sceni, a najbolje ide uz meso i snažnije okuse poput jela od divljači ili odrezaka od boškarina, navodi nam ovaj enolog.

Dodaje da potražnje za ovim jedinstvenim vinom premašuje ponudu. Kroz koji mjesec na tržište će se plasirati berba iz 2019. godine, dok one iz 2018. više nema u prodaji.

Na pitanje gdje se može kupiti vino navodi da će ono biti dostupno u kušaoni Medea Vinarije u Vodnjanu ili se može kupiti u odabranim vinotekama.

Dodajmo da Medea Vinarija ima vlastitih 43,5 hektara vinograda i 45 hektara maslinika iz kojih se proizvode vrhunska vina i maslinovo ulje.

Na kraju uživajte u prizorima ovog doista jedinstvenog krajolika:

Punta Greca kako je opisuju sommelieri

Medea Punta Greca ima duboki, kompleksni bouquet u kojem se uz arome crnog i crvenog voća, tamne čokolade i kože, osjete i neočekivani herbalni i začinski elementi. Okus je taman, koncentriran, lagano balzamičan ali i svjež, dok strukturu drže zreli, prilično intenzivni tanini, neočekivani za hrvatske merlote. Zahvaljujući takvoj strukturi, Punta Greca trebala bi jako dugo trajati. Naposljetku, dug, slatko slani, mineralan završetak više je nego impresivan. Ovo slasno vino jedan je od najoriginalnijih i najboljih hrvatskih merlota.

Punta Greca gusto je, veličanstveno, baršunasto vino s visokim alkoholom, planinom zrelih finih slatkih tanina, jakim ekstraktom i intenzivnim bouquetom svježeg i pečenog tamno crvenog i crnog ljetnog voća, kave, crne čokolade i dima. Vino je prilično koncentrirano, ali i elegantno; nema rubova a ima dugi, slatki, bogati završetak koji traje i traje.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.