Kultura

BOGATA PULSKA POVIJEST

ARHEOLOZI VJERUJU KAKO SU NA PULSKOM DANTEOVOM TRGU PRONAŠLI ANTIČKU ULICU Nastavljaju se istraživanja dubljih slojeva lokaliteta

"U ovoj fazi možemo vam reći da nastavljamo kopati u dubinu i da nas čeka još dosta posla. A zasigurno će svako novo saznanje na tom putu biti značajno jer otkriva bogatu povijest Pule" kazala nam je Aleksandra Paić ispred rovinjskog obrta IN SITU koji nastavlja radove započete zimus na istoj lokaciji, uz same antičke gradske bedeme


 
2 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

"U ovoj fazi možemo vam reći da nastavljamo kopati u dubinu i da nas čeka još dosta posla. A zasigurno će svako novo saznanje na tom putu biti značajno jer otkriva bogatu povijest Pule" kazala nam je Aleksandra Paić ispred rovinjskog obrta IN SITU koji nastavlja radove započete zimus na istoj lokaciji, uz same antičke gradske bedeme

Arheološka istraživanja koja na pulskom Danteovom trgu posljednja dva tjedna provodi rovinjski obrt IN SITU nastavak su onih započetih zimus na istoj lokaciji, uz same antičke gradske bedeme.

Nakon sjevernog djela u kojem se naišlo na rimske mozaike iz 1. stoljeća, na red je došao i južni dio, no zasad je, kažu arheolozi, još uvijek teško reći išta konkretnije o postojećim segmentima iskapanja.

Vjerojatno pronađena antička ulica

- Još nismo došli do antike i slojeva gdje su nekad bili mozaici. Došli smo tek do gornjih slojeva i do nečega što ipak vjerojatno jednom jest bila antička ulica, kazala nam je danas Aleksandra Paić koja istraživanje vodi zajedno s Elvinom Zejnilhodžićem.

Uz sarkofag i bunar, za koje još nije moguće reći iz kojeg perioda datiraju, pronašli su, naime, i rubnjak koji je u doba antike označavao ulice ali još uvijek nisu uočili nikakva popločenja. Velike poteškoće prilikom rada stvara im poprilična količina vode stoga cijelo vrijeme, pojašnjavaju, moraju raditi pod pumpama.

Voda otežava istraživanje

- Voda nije morska, ali izbija iz profila i teško je raditi u takvim uvjetima. Stoga, ne možemo u ovom trenutku prognozirati koliko će dugo radovi trajati jer ovisimo i o vremenskim prilikama, kazala je Paić.

Svakog dana na terenu je petero ili šestero djelatnika koji još uvijek, pod budnim okom arheologa, provode radove čišćenja.

- U ovoj fazi možemo vam reći da nastavljamo kopati u dubinu i da nas čeka još dosta posla. A zasigurno će svako novo saznanje na tom putu biti značajno jer otkriva bogatu povijest Pule, zaključila je arheologinja Paić.


Nastavite čitati

Pula
 

Krenula online prodaja ulaznica za utakmicu Istra - Hajduk na Drosini

Karte za "Sjever" u prodaji su isključivo za građane s prebivalištem u Istarskoj županiji i za navijačku skupinu Demoni, a s obzirom na veliki interes lokalnog stanovništva, među kojima je mnogo navijača Hajduka, NK Istra 1961 otvorit će za gledatelje istočnu tribinu. Navijačka obilježja gostujućeg kluba dozvoljena isključivo na južnoj tribini, bez iznimke

Pula
 

(FOTO) “Rock' n' grill fest”: Unatoč kiši na Hidrobazi danas je veselo

I na ovom, četvrtom izdanju, veliki je broj žitelja južne Istre, kako mladih, kako starijih, prepoznalo Hidrobazu kao alternativno i zanimljivo mjestu za proslavu 1, maja, uz neizostavne ćevape i roštilj * Fest traje do subote, a još će nastupit Opća Opasnost, Big Wave, Gustafi, Šajeta, Giuliano & Diktatori i Night Express

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.