Kultura

OTVORENA DO 11. SVIBNJA

U Gradskoj galeriji Labin otvorena izložba Ide Blažičko pod nazivom "Habitat"

Habitat jedinstvena je pojava u labinskoj Galeriji. Uprizoreni svijet prirode kao našeg izvornog habitata (okoline), odnosno doma, kako je umjetnica podcrtala, uranja promatrača u magičnost vizualnih i auditivnih podražaja instalacije. Tekstilni fragilni cvjetovi koji lebde središnjim galerijskim prostorom naglašeni su prelijevanjem plavičastih svjetlosnih tonova i upotpunjeni naizmjeničnim audio kompozicijama Alexa Brajkovića


 
3 min
Istra24

Habitat jedinstvena je pojava u labinskoj Galeriji. Uprizoreni svijet prirode kao našeg izvornog habitata (okoline), odnosno doma, kako je umjetnica podcrtala, uranja promatrača u magičnost vizualnih i auditivnih podražaja instalacije. Tekstilni fragilni cvjetovi koji lebde središnjim galerijskim prostorom naglašeni su prelijevanjem plavičastih svjetlosnih tonova i upotpunjeni naizmjeničnim audio kompozicijama Alexa Brajkovića

U Gradskoj galeriji Labin ove subote otvorena je izložba Ide Blažičko naziva Habitat, u kustostvu Feđe Gavrilovića i u suradnji s Galerijom Forum.

Habitat jedinstvena je pojava u labinskoj Galeriji. Uprizoreni svijet prirode kao našeg izvornog habitata (okoline), odnosno doma, kako je umjetnica podcrtala, uranja promatrača u magičnost vizualnih i auditivnih podražaja instalacije. Tekstilni fragilni cvjetovi koji lebde središnjim galerijskim prostorom naglašeni su prelijevanjem plavičastih svjetlosnih tonova i upotpunjeni naizmjeničnim audio kompozicijama Alexa Brajkovića, od kojih svaka predstavlja jednu od ugroženih životinja s područja Hrvatske stvarajući novi doživljaj i atmosferu instalacije.

Izložba Ide Blažičko predstavlja suradnju sa zagrebačkom Galerijom Forum, čiji je voditelj Feđa Gavrilović, kao kustos izložbe istu predstavio govorom na otvorenju u subotu, 13. travnja. Gavrilović i Blažičko surađuju dugi niz godina od samih početaka njezine izlagačke karijere, a suradnja će se nastaviti izložbom u srpnju u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu kao nastavkom promišljanja projekta izvedenog u Labinu. Umjetnica je mjesecima proučavala ugrožene vrste životinja, njihova glasanja, životni habitat i način na koji ga ljudi uvjetuju i prekrojavaju, na što se posebno referirao Gavrilović svojim predgovorom i govorom na otvorenju ističući i tekstil kao svakodnevni materijal kojim se zaodijevamo i temeljnim materijalom instalacije kao dvojakost konstruiranog habitata.

Kako navodi u predgovoru: „Naše je obitavalište sve ono neposredno pred nama i sve njegove resurse koristimo svakodnevno. Ono nema sentimentalnih, društveno-povijesnih, ekoloških ili mističnih implikacija. Ono je u odnosima koje stvaramo s okolinom u našem svakodnevnom postojanju: u mikroklimatskim uvjetima koji nam određuju što ćemo obući određeni dan, u izvorima vode i hrane (za nas najčešće vodovodu i dućanu) (…) Skulptorske instalacije Ide Blažičko forme su koje se prilagođavaju kontekstima u kojima ih autorica izlaže. One se mogu nalaziti u otvorenim javnim prostorima, poput parkova ili ulica, kao i u galerijama i muzejima. To prilagođavanje neposrednom prostornom kontekstu čini ih sličnima živom svijetu. One se mogu lako ugnijezditi u novo obitavalište, ali i svojom prisutnošću osmišljavati njegov kontekst. To je dinamika slična dinamici suživota različitih organizama na nekom mjestu. Stalno promjenjiva, ali ipak postojana ravnoteža u kojoj opstoji neka cjelina koja se, poput ove instalacije, zove habitat“ .

U otvorenju su uz autoricu i kustosa izložbe sudjelovale ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin Renata Kiršić Veselica i kustosica Galerije Stephanie Peršić, a službeno ju je proglasio otvorenom Borjan Batagelj, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti u ime Grada Labina. Atmosferi druženja pridonio je glazbenik Andrea Pongrac na specifičnom glazbalu handpan.

Popratni program održava se besplatnim stručnim vodstvom za građanstvo 26.04. u 18 sati. Izložba je otvorena za razgled do 11. svibnja u radnom vremenu Galerije.

Radno vrijeme Galerije

Uto – pet 10 – 14

Pet, 19.04., 26.04., 16 – 19.30

Sub, 04.05., 11 – 15

Napomena: petak, 19. i 26. travnja Galerija neće biti otvorena u jutarnjim satima


Foto: Marina Rajšić, Pučko otvoreno učilište Labin

Nastavite čitati

Istra
 

Završen 23. Međunarodni nogometni turnir u Medulinu

Uz turnir je održan Family Football Picnic, manifestacija osmišljena da pobudi interes djece za bavljenje najpopularnijim sportom na svijetu kojem je Hrvatska dala nebrojen broj talenata što njenu reprezentaciju drži godinama u svjetskom vrhu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.