Kultura

„MORNARI, HRABRI KO LEGENDE GLAS...“

(VIDEO) Osam desetljeća kultne „Mornarske“ pjesme, otvarala je Emisiju za pomorce

Prije 80 godina, u ožujku 1944. godine nastala je poznata pjesma „Mornarska“ za koju je stihove i glazbu napisao David Kabalin-Vinodolski, a koja je desetljećima bila uvodna glazbena špica kultne „Pomorske večeri“, ranije „Emisije za pomorce“ Radio Zagreba


 
1 min
HINA

Prije 80 godina, u ožujku 1944. godine nastala je poznata pjesma „Mornarska“ za koju je stihove i glazbu napisao David Kabalin-Vinodolski, a koja je desetljećima bila uvodna glazbena špica kultne „Pomorske večeri“, ranije „Emisije za pomorce“ Radio Zagreba

Prije 80 godina, u ožujku 1944. godine nastala je poznata pjesma „Mornarska“ za koju je stihove i glazbu napisao David Kabalin-Vinodolski, a koja je desetljećima bila uvodna glazbena špica kultne „Pomorske večeri“, ranije „Emisije za pomorce“ Radio Zagreba.

David Kabalin (Novi Vinodolski, 31. srpnja 1918.- Rijeka, 21. kolovoza 2012.) bio je istaknuti riječki i hrvatski gospodarstvenik, šumarstvo je diplomirao na zagrebačkom Poljoprivredno-šumarskom fakultetu (1941.), radio u više značajnih tvrtki (Zemaljsko šumsko poduzeće Zagreb, Exportdrvo Zagreb-Rijeka) te u inozemstvu. Objavio je više zbirki pjesama, glavninu na novljanskom čakavskom idiomu, zastupljen je u antologijama čakavske poezije.

U vrijeme Drugog svjetskog rata David Kabalin bio je pripadnik Drugog pomorskog obalnog sektora, a glazbu i stihove za svoju mornarsku („Mornari, hrabri ko legende glas…“), kako je u više navrata evocirao u kasnijem razdoblju, stvorio je „uz zvuke brodskih motora“ u ožujku 1944. godine u akvatoriju kornatskog otočja, gdje je flotila antifašističkih formacija tada imala svoje baze.

U srpnju 2022. godine kultna radijska emisija „Pomorska večer“ Radio Zagreba, danas HRT-ova Prvog programa Hrvatskog radija, koja i dalje ide redovito ponedjeljkom, proslavila je 70 godina emitiranja. Proslava je organizirana u Zadru na brodu Sv. Šime II na Branimirovoj obali, uz gradski most, odakle je tada emitirana jubilarna, slavljenička emisija.


Nastavite čitati

Benčić: Pregovori potvrdili da DP zanima isključivo imovina

"Ne, nisu uzeli kulturu, nisu uzeli obrazovanje ni MUP, već one resore gdje će moći upravljati resursima", izjavila je Benčić na konferenciji za novinare, komentirajući formiranje nove vlade u kojoj će DP, uz ostalo dobiti gospodarstvo i energetiku te poljoprivredu. Benčić je rekla da je zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić tijekom kampanje govorio o privatizaciji državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i o eventualnoj privatizaciji 20 posto HEP-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.