Politika i društvo

stiglo prvih šest osoba iz Ukrajine

Hrvatska može primiti i do 17.000 izbjeglica iz Ukrajine

U Hrvatsku je jučer petak stiglo prvih šest osoba iz Ukrajine, i njima nije bila potrebna pomoć javnih službi, jer su već imali privatan smještaj. "Imamo planove i mjesta. To su hoteli, hosteli, đački domovi.. u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Spevec, a u slučaju potrebe osigurat će se i veći smještajni kapaciteti


 
1 min
HINA
Izbjeglica iz Ukrajine pristižu u poljski grad Medyka (Armin Durgut / Pixsell)

U Hrvatsku je jučer petak stiglo prvih šest osoba iz Ukrajine, i njima nije bila potrebna pomoć javnih službi, jer su već imali privatan smještaj. "Imamo planove i mjesta. To su hoteli, hosteli, đački domovi.. u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Spevec, a u slučaju potrebe osigurat će se i veći smještajni kapaciteti

U Hrvatskoj se trenutno može zbrinuti oko 3.500 osoba iz Ukrajine, a u izradi su planovi koji predviđaju mogućnost smještaja i do 17 tisuća osoba, potvrdio je načelnik sektora 112 u Ravnateljstvu Civilne zaštite Davor Spevec.

On je danas u Slavonskom Brodu sudjelovao na obilježavanju Međunarodnog dana Civilne zaštite, Dana Civilne zaštite Republike Hrvatske i Dana jedinstvenog europskog broja 112. 

Izvijestio je da je u Hrvatsku u petak stiglo prvih šest osoba iz Ukrajine te da njima nije bila potrebna pomoć javnih službi, jer su već imali privatan smještaj.

"Imamo planove i mjesta. To su hoteli, hosteli, đački domovi.. u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Spevec potvrdivši mogućnost da se u slučaju potrebe osiguraju i veći smještajni kapaciteti.

Načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić rekao je da su Ravnateljstvo Civilne zašite i Ravnateljstvo policije unutar Ministarstva unutarnjih poslova i oni usko povezani i upućeni jedni na druge.

"Svaka pravovremena i pouzdana informacija upućena na broj 112 pridonosi tome da i mi što uspješnije odradimo svoj posao", rekao je Valić.

Na razini Europske unije broj 112 je kao jedinstveni broj za hitne službe uveden 1991., a u Hrvatskoj je uveden 11. veljače 2005.

Pozivi na broj 112 su besplatni i dostupni od 0 do 24 sata, sedam dana u tjednu. Pozivom na broj 112 može se zatražiti pomoć bilo koje hitne službe (policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć, traganje i spašavanje na moru, gorska služba spašavanja i dr.). Štedi se vrijeme jer operater nakon dojave na broj 112 alarmira sve hitne službe potrebne u konkretnom slučaju. Sustav 112 omogućuje lociranje pozivatelja u hitnoj situaciji. Na broj 112 mogu se zaprimiti pozivi i na stranim jezicima.


Nastavite čitati

Beroš: Na drugim je institucijama da završe istragu o Matijanićevoj smrti

Određene nepravilnosti su nađene i upućene su na daljnje postupanje, kako Hrvatskoj liječničkoj komori, tako i Županijskom državnom odvjetništvu. Ministarstvo zdravstva nije istražno tijelo koje bi moglo izvan svojih ingerencija istraživati bilo što, a kakva je situacija, to morate pitati nadležne institucije. Mi smo u okviru naših nadležnosti napravili svoje, rekao je Beroš novinarima

Oporba: Uskočki optuženici Plenkoviću drže Vladu, donose zakone i proračune

Grmoja je ustvrdio i da su najveći MOL-ovi igrači, odnosno "Orbanovi dečki", Plenković, Ćorić i ekipa koja je sjedila u Upravi i NO, a pogotovo direktori na nižim razinama poput Škugora i ostalih. "Najluđe od svega je da hrvatski porezni obveznici plate link kojim se hrvatska nafta jeftino izvozi u Mađarsku i ne znam kako se to može drugačije nazvati nego "teškom veleizdajom", izjavio je Grmoja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.