Politika i društvo

stiglo prvih šest osoba iz Ukrajine

Hrvatska može primiti i do 17.000 izbjeglica iz Ukrajine

U Hrvatsku je jučer petak stiglo prvih šest osoba iz Ukrajine, i njima nije bila potrebna pomoć javnih službi, jer su već imali privatan smještaj. "Imamo planove i mjesta. To su hoteli, hosteli, đački domovi.. u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Spevec, a u slučaju potrebe osigurat će se i veći smještajni kapaciteti


 
2 min
HINA
Izbjeglica iz Ukrajine pristižu u poljski grad Medyka (Armin Durgut / Pixsell)

U Hrvatsku je jučer petak stiglo prvih šest osoba iz Ukrajine, i njima nije bila potrebna pomoć javnih službi, jer su već imali privatan smještaj. "Imamo planove i mjesta. To su hoteli, hosteli, đački domovi.. u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Spevec, a u slučaju potrebe osigurat će se i veći smještajni kapaciteti

U Hrvatskoj se trenutno može zbrinuti oko 3.500 osoba iz Ukrajine, a u izradi su planovi koji predviđaju mogućnost smještaja i do 17 tisuća osoba, potvrdio je načelnik sektora 112 u Ravnateljstvu Civilne zaštite Davor Spevec.

On je danas u Slavonskom Brodu sudjelovao na obilježavanju Međunarodnog dana Civilne zaštite, Dana Civilne zaštite Republike Hrvatske i Dana jedinstvenog europskog broja 112. 

Izvijestio je da je u Hrvatsku u petak stiglo prvih šest osoba iz Ukrajine te da njima nije bila potrebna pomoć javnih službi, jer su već imali privatan smještaj.

"Imamo planove i mjesta. To su hoteli, hosteli, đački domovi.. u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Spevec potvrdivši mogućnost da se u slučaju potrebe osiguraju i veći smještajni kapaciteti.

Načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić rekao je da su Ravnateljstvo Civilne zašite i Ravnateljstvo policije unutar Ministarstva unutarnjih poslova i oni usko povezani i upućeni jedni na druge.

"Svaka pravovremena i pouzdana informacija upućena na broj 112 pridonosi tome da i mi što uspješnije odradimo svoj posao", rekao je Valić.

Na razini Europske unije broj 112 je kao jedinstveni broj za hitne službe uveden 1991., a u Hrvatskoj je uveden 11. veljače 2005.

Pozivi na broj 112 su besplatni i dostupni od 0 do 24 sata, sedam dana u tjednu. Pozivom na broj 112 može se zatražiti pomoć bilo koje hitne službe (policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć, traganje i spašavanje na moru, gorska služba spašavanja i dr.). Štedi se vrijeme jer operater nakon dojave na broj 112 alarmira sve hitne službe potrebne u konkretnom slučaju. Sustav 112 omogućuje lociranje pozivatelja u hitnoj situaciji. Na broj 112 mogu se zaprimiti pozivi i na stranim jezicima.


Nastavite čitati

Grbin: Most je zadnji s kojima bismo razgovarali o pravima manjina

Na optužbu Mosta da je SDP držao leđa HDZ-u u ovom slučaju, Grbin je poručio da s Mostom mogu zajednički nastupati i razgovarati o borbi protiv korupcije, lopovskoj HDZ-ovoj vladavini, ali ne i o položaju nacionalnih manjina, istospolnih zajednica i žena. Oni su zadnji koje bismo na tim temama pitali za savjet, istaknuo je predsjednik SDP-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.