republika - dugi
Politika i društvo

Tribina o stambenim zadrugama

Kako iz tržišnog modela stanogradnje i apartmanizacije prema stambenoj politici?

Prezentirat će se pozitivni primjeri iz europskih zemalja u kojima upravo stambene zadruge pružaju inovativnu viziju gradnje, stanovanja i života u zajednici


 
2 min
Borka Petrović

Prezentirat će se pozitivni primjeri iz europskih zemalja u kojima upravo stambene zadruge pružaju inovativnu viziju gradnje, stanovanja i života u zajednici

Tribina pod nazivom "Stambene zadruge i društvene tranzicija" održat će se u organizaciji Europske zadruge MOBA u petak, 1. ožujka 2024. godine u prostorijama Društva arhitekata Istre, Smareglina ul. 1, Pula s početkom u 18:30 sati.

Tema tribine je tranzicija iz tržišnog modela stanogradnje i apartmanizacije prema stambenoj politici koja se temelji na stvaranju fonda priuštivih i neprofitnih stambenih jedinica u javnom i zadružnom vlasništvu.

Prezentirat će se pozitivni primjeri iz europskih zemalja u kojima upravo stambene zadruge pružaju inovativnu viziju gradnje, stanovanja i života u zajednici.

Na tribini će se govoriti o načinima implementacije i poticanja realizacije modela od strane jedinica lokalne samouprave, a predstavit će se lokalne i regionalne inicijative koje rade na razvoju zadružnog stanovanja te rezultati regionalnog istraživanja o stambenim potrebama i dostupnim načinima financiranja.

MOBA Housing SCE je mreža organizacija iz Slovenije (Zadrugator), Srbije (Pametnija Zgrada / Ko Gradi Grad), Mađarske (ACRED / Zuglói Kollektív), Češke (Sdílené domy / První Vlaštovka) i Hrvatske (Zadruga Otvorena arhitektura), uz potporu Zadruge za etično financiranje i organizacija urbaMonde i World Habitat.

- Reagiramo na slične probleme nepostojanja stambene politike i pristupačnog stanovanja u našim gradovima i državama te smo osmislili zajednički pristup koji se temelji na modelu zadrugarstva. Vjerujemo da zajedno možemo prevladati ove prepreke i napraviti iskorak za novi model zadružnog stanovanja.

Godine 2017. odlučili smo udružiti snage i redovito se sastajati kako bismo okupili potrebna znanja, kapacitete i razvili financijske instrumente za pokretanje pilot projekata u našoj regiji. Od 2020. registrirani smo kao Europsko zadružno društvo (SCE) kao prva takva organizacija u Hrvatskoj, sa sjedištem u Puli, navodi se u najavi tribine.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.